- Voor de fudge
- 120 gr pure chocolade, grof gehakt
- 200 gr gezouten boter (of gebruik gewone boter en voeg wat extra zout toe)
- 2 ½ zakje espressopoeder
- 4 eieren
- 480 gr donkerbruine basterdsuiker
- 100 gr bloem
- 2 ½ tl kaneelpoeder
- snuf zout
Met dit fudge recept bak je zelf een onwijs lekkere chocolade mokka fudge! Het recept komt uit het boek Home sweet home van Yvette van Boven. Tijdens een overleg in de boekhandel hier in Hilversum kreeg ik deze chocolade fudge bij de koffie. Ik was gelijk enthousiast en probeerde het recept los te peuteren bij Mariska, die daar alles voor de lunchroom in de boekhandel vers bakt. Haar dit recept ontfutselen bleek makkelijker te gaan dan ik dacht, het fudge recept komt namelijk gewoon uit een (heerlijk!) kookboek! Omdat ik zelf een braadslee heb gebruikt (van 23×30 centimeter) heb ik het originele recept iets omgerekend. En nog een tip van Yvette: Snijd de chocolade fudge in kleine stukjes, het zijn net bonbons!
Bereiding: Chocolade mokka fudge
Verwarm de oven voor op 175 °C en plaat het ovenrooster in het midden van de oven. Bekleed een bakvorm (of braadslee) van 23 x 30 centimeter met bakpapier.
Smelt de chocolade met de gezouten roomboter en het espressopoeder au bain-marie, roer het daarbij af en toe voorzichtig door. Haal de kom van de pan en laat het mengsel wat afkoelen.
Klop de eieren met de basterdsuiker tot een schuimige massa. Zeef de bloem, kaneel en wat zout boven het ei-suikermengsel. Schep het er met een spatel voorzichtig door en schep tot slot het chocolademengsel er ook door.
Giet het beslag in de bakvorm en bak het 30-40 minuten in de oven. De gebakken fudge mag in het midden nog een beetje zacht aanvoelen, dat stijft straks op bij het afkoelen.
Laat de koek helemaal afkoelen voor je hem in blokjes snijdt en serveer deze bij de koffie.
Nieuwsgierig geworden naar Home sweet home? Kijk hier voor meer informatie!

Foto:Erik Spronk




