Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 135 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • ¼ tl zout
  • 250 gr bloem
  • 2 tl gemalen anijszaad
  • Verder nodig
  • 100 gr vijgenjam

Deze heerlijke anijskoekjes worden voordat ze de oven in gaan extra lekker gemaakt, door een klodder vijgenjam in het midden te scheppen! Met dit recept kun je zo’n 35-45 koekjes bakken. Bewaar de afgekoelde koekjes luchtdicht verpakt. Door het vocht uit de jam worden de koekjes naar verloop van tijd iets minder knapperig. Versgebakken zijn ze daarom het allerlekkerst!

Andere smaken

In plaats van de vijgenjam die ik voor deze anijskoekjes gebruik kun je ook een andere jam gebruiken, zoals frambozen- of abrikozenjam. Naar wens kun je de anijs weglaten voor een meer naturel koekje. Het is erg lekker om dan wat citroenrasp toe te voegen aan het deeg.

Anijskoekjes bakken

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter, witte basterdsuiker, het vanille- extract, ei en zout in een kom en meng deze. Dit kan met je handen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Voeg de bloem en het gemalen anijszaad toe en kneed alles tot een deeg.

Vorm bolletjes van het deeg met een doorsnede van 2 centimeter. Leg deze op de bakplaat en druk ze iets plat. Maak in het midden van de deegbolletjes met je vinger een kuiltje en schep daar wat van de vijgenjam in.

Bak de koekjes in 18-23 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.
Reacties (0)