Theebrood: het is een lekkernij waar veel mensen in Nederland nog nooit van gehoord hebben. Zonde, want het is een hele smaakvolle traktatie! De naam is wel wat misleidend, want een theebrood heeft eigenlijk meer weg van een kruidcake. Hoe je deze smaakvolle traktatie ook noemt, het is een aanrader om te maken en proeven. Je maakt het zonder gist en het is supermakkelijk om zelf te maken.
Dit theebrood recept is goed voor een cake waar je 10-15 plakken van snijdt.
Waar komt de naam theebrood vandaan?
Theebrood is een Engels brood, ook wel tea loaf genoemd. Traditioneel wordt het geserveerd in met boter besmeerde plakken. Deze traditionele cake is erg populair om te eten in Engeland tijdens de afternoon thee, aan het einde van de middag.
De naam theebrood is te danken aan de vulling. Voor deze vulling laat je namelijk rozijnen een nacht wellen in thee. Ik gebruik hier een sterke earl grey thee voor. Earl grey is een klassieke thee met een unieke smaak. Kenmerkend aan deze thee is de toevoeging van bergamot. Earl grey is geen theesoort, maar een thee melange. Traditioneel was earl grey altijd een zwarte thee, maar tegenwoordig is er ook groene thee of witte thee met de toevoeging van bergamotolie of -extract te krijgen.

- Voor de vulling
- 200 gr blanke rozijnen
- 200 gr donkere rozijnen
- 300 ml hete en sterke earl grey thee
- Voor het deeg
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 125 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 125 gr abrikozenjam
- ΒΌ tl zout
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Zelf theebrood maken – bereiding
Start de voorbereidingen van dit theebrood een avond van tevoren. Zet een pot sterke thee en doe de blanke en donkere rozijnen in een kom. Schenk daar vervolgens de hete thee bij. Dek de kom af met plasticfolie en laat deze een nacht staan.
Verwarm de oven voor op 160 Β°C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
De volgende dag ga je aan de slag met het deeg. Je hoeft de rozijnen niet af te gieten, maar doet alle ingrediΓ«nten voor het deeg bij de rozijnen en de thee. Roer alles door met een lepel tot een plakkerig deeg en doe dit in de bakvorm.
Theebrood bakken
Bak het theebrood in 1ΒΌ-1ΒΎ uur gaar. Test of het theebrood gaar is door er met een satΓ©prikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen deeg aan prikker, dan is het theebrood gaar.
Laat het theebrood 5-10 minuten afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat het brood verder afkoelen op een rooster voordat je het in plakken snijdt en serveert.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
In dit artikel leg ik daar alles over uit:
https://rutgerbakt.nl/bakhulp/bloem-met-bakpoeder-of-zelfrijzend-bakmeel/


Hallo Rutger
Ik ben al op leeftijd maar toen ik jong was bakte ik hem geregeld.
Echt heerlijk.
Leuk dat dit recept nu hier staat . Ik was het recept helemaal vergeten.
En zo lekker,ga het gauw maken.
Met Vriendelijke groet Betty
BeantwoordenIk ben hiermee opgegroeid, wij noemen het tea brack, er zitten ook vaak abrikozen of andere vruchten door en veel minder suiker. We aten het met boter en een plakje cheddar... Zo lekker
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.