Deze gevulde appelrepen zijn gebakken zonder tarwe en zonder toegevoegde suikers, waardoor je het met een gerust hart een gezond tussendoortje mag noemen. Het recept voor deze gevulde repen komt uit het boek Natascha bakt van Natascha van der Stelt. Daarin laat Natascha zien hoe je zonder tarwe en extra suikers toch heel goed kunt bakken. Denk daarbij aan stroopwafels met een stroop op basis van gedroogde abrikozen, bananennotencake, perenplaattaart en Molukse pasteitjes. Aangezien ik altijd gek ben op baksels met appel koos ik voor deze gevulde fruitrepen! Met dit recept maak je 12 repen.

Gevulde appelrepen – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr havermeel
  • snuf zout
  • 150 gr notenpasta (bv. amandelpasta of gemengde notenpasta, verkrijgbaar in de natuurwinkel)
  • 4 eieren
  • 25 ml melk
  • Voor de vulling
  • 1 grote of 1 ½ kleine appel, geschild en klokhuis verwijderd
  • 100 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 1 el kaneelpoeder
  • ½ tl vanillepoeder, optioneel
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Gevulde appelrepen maken

Meng het havermeel met het zout, de notenpasta, eieren en melk in een kom. Roer het deeg door. Dek de kom af en laat het deeg 10 minuten staan op een koele plek.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Hak de appel en de abrikozen fijn in een blender. Let op dat het geen puree wordt. Roer er vervolgens de kaneel en eventueel het vanillepoeder door.

Kneed het deeg kort door en verdeel het in 2 ballen. Rol iedere bal tussen twee vellen bakpapier uit tot een rechthoek van 20×30 centimeter. Snijd beide rechthoeken in plakken van 10 x 10 centimeter. Dek het deeg goed af, bijvoorbeeld met plasticfolie, om uitdrogen te voorkomen. Leg op de helft van ieder deegplakje wat van de appelvulling. Vouw de andere helft van het deeg eroverheen en druk de randjes goed aan met de tanden van een vork. Leg de appelrepen op de bakplaat en bestrijk ze twee keer dun met ei.

Bak de appelrepen in 30 minuten goudbruin en knapperig. Laat ze na het bakken op een taartrooster afkoelen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Natascha bakt? Kijk dan hier voor meer informatie!

Natascha bakt

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
AME 2019-06-12 07:47:17

Hoi Rutger.
Is er een alternatief voor notenpasta?
Ik heb een notenallergie.
En pindakaas lijkt me niet zo'n succes.
Het lijkt me een erg lekker recept, vandaar mijn vraag.

Beantwoorden
AM
Natascha van der Stelt 2019-06-12 12:45:02

Hoi Ame,
Je zou ze toch wel met pindakaas kunnen maken. Of je kunt de notenpasta helemaal weglaten. De verhoudingen van het deeg veranderen dan wel: 350 gram havermeel, 2 losgeklopte eieren, 100 ml neutraal smakende olie, 100 ml melk. Het kan zijn dat je hier 14 ipv 12 fruitrepen mee maakt.
Succes en veel bakplezier gewenst!
Natascha van der Stelt

Beantwoorden
NA
AME 2019-06-12 14:27:39

THnx Natascha!!
Ik ga er mee aan de slag!

Beantwoorden
AM
Jennie 2019-06-24 09:32:49

Ik heb dit recept gemaakt zonder notenpasta,aangepaste hoeveelheden zoals vermeld staat in reactie. Ik heb geen repen gemaakt maar een vierkante bakvorm gebruikt. Smaak is heerlijk, maar korst vind ik heel droog. Heb je nog een tip om deze minder droog te krijgen. Ik hoor het graag.

Beantwoorden
JE
Rutger 2019-06-24 16:37:38

Hoi! Wellicht komt het door het weglaten van de notenpasta dat de korst erg droog is. Een andere tip durf ik je niet te geven.

Beantwoorden
Jennie 2019-06-24 19:08:36

Hoi Rutger, bedankt voor je reactie. Toch nog maar eens proberen met notenpasta ;-)

Beantwoorden
JE
Céline 2019-06-29 15:46:45

Hoi! Ik heb dit recept gemaakt, maar ik kreeg geen deeg, maar meer beslag. Het eindresultaat was ook vrij droog en smakeloos. Ik had wel de melk vervangen door amandelmelk. Kan dat het probleem zijn geweest? Groet, Céline

Beantwoorden
Rutger 2019-07-05 10:51:40

Hoi. Het vervangen van de melk kan niet het probleem geweest zijn. Ik durf je niet te zeggen waarom het zo dun werd.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.