Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 280 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 1 el suiker
  • 200 gr boter, koud en in kleine blokjes
  • 110 ml water
  • Voor de vulling
  • 350 gr groene asperges, in stukjes
  • 3 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 1 el verse dille, gehakt
  • 2 el vers bieslook, gehakt
  • peper & zout
  • 300 gr verse zalmfilet, in stukjes
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • steunvulling

Deze quiche met zalm en groene asperges is echt heerlijk. Met een lekkere groene salade erbij heb je heel fijn avondeten! Door de zalmquiche eerst blind te bakken voorkom je dat de bodem niet helemaal gaar is (of zoals het zo prachtig in het Engels wordt genoemd, a soggy bottom). Het kost even iets meer tijd, maar is zeker de moeite waard! Een stap-voor-stap beschrijving voor blindbakken vind je hier!

Zalm quiche recept

Meng de bloem met het zout en de suiker in een mengkom. Meng de boter erdoorheen en wrijf dit met je vingers tot een korrelig geheel. Voeg het water eraan toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kan maken. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet een lage quichevorm met een diameter van 28 centimeter in met boter. Knip van bakpapier een cirkel ter grootte van de bodem en leg deze in de vorm. Rol het deeg uit tot 2 à 3 millimeter en bekleed de vorm ermee. Laat het deeg ruim aan alle kanten over de rand van de bakvorm hangen. Prik de bodem in met een vork, leg een vel bakpapier op het deeg en verdeel de steunvulling erover. Zet de bakvorm nog 15 minuten terug in de koelkast. Bak 15 minuten met de steunvulling. Verwijder de steunvulling en snijd het overhangende deeg voorzichtig recht af langs de bovenkant van de vorm. Bak nog 15 tot 20 minuten zonder vulling tot de bodem mooi gebruind is.

Breng een pan water aan de kook en kook de aspergestukjes 4 minuten. Giet ze af en laat afkoelen. Meng de eieren met de slagroom, dille en het bieslook en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de asperges en de blokjes zalm over de blindgebakken bodem en overgiet dit met het eimengsel. Bak de quiche in 40 tot 50 minuten goudbruin in de oven.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Els 2017-01-03 16:43:05

Kun je een quiche ook maken zonder slagroom? Heb alles in huis behalve slagroom....

Beantwoorden
EL
Yves 2016-05-28 15:29:22

Dille overheerst de asperges teveel. Zou ik eruit laten. Voor de rest perfect recept.

Beantwoorden
YV