Ingrediëntenlijst
  • Voor het stoofvlees
  • 800 gr runderriblappen, in stukjes
  • 3 el bloem
  • peper & zout
  • 50 gr boter
  • 150 gr gerookte spekblokjes
  • 2 uien, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 winterpeen, in stukjes
  • 450 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes verse tijm
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 witte boterhammen
  • Voor het deeg
  • 450 gr bloem
  • 1 ½ tl zout
  • 185 gr boter, koud
  • 1 ½ ei
  • 100 ml water, koud
  • 1 el azijn
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt

Deze hartige taartjes met stoofvlees zijn één van mijn favorieten. Het knapperige deeg met de warme stoofvleesvulling is echt onwijs lekker! Voor het stoofvlees heb ik minder vocht gebruikt dan ik normaal zou doen, omdat ik een dikke ‘saus’ wil krijgen zodat het vlees als vulling in de mini-pies kan. Voor dit recept heb ik enkele bakbenodigdheden van Baktotaal Bouwhuis gebruikt. Hieronder lees je waarom ik deze graag gebruik en wat ze toevoegen aan het maken van de perfecte hartige taartjes! Met het recept maak je 6-8 mini-pies.

Hartige taartjes met stoofvlees

Taartvormpjes

Het mooie van deze vormpjes is dat ze geperforeerd zijn. De gehele pie-vorm bevat kleine gaatjes, wat ervoor zorgt dat het deeg heel knapperig bakt. De taartvormpjes zijn precies groot genoeg om te gebruiken voor een hoofdgerecht. Serveer de hartige taartjes met een salade en je hebt een heerlijk diner! Naast hartige pies kun je natuurlijk ook kleine zoete taartjes bakken in deze vormpjes.

taart vormpjes

Deeg gelijkmatig uitrollen

Zoals ik al eerder vertelde in dit artikel over deeg uitrollen ben ik heel erg fan van diktelatjes. Die maken het bakken veel makkelijker. Niet alleen voor bijvoorbeeld koekjes (want je wilt dat die allemaal even dik zijn), maar ook voor het deeg van deze hartige mini-pies zijn deze baklatjes onmisbaar. Het deeg heb ik uitgerold op 3 millimeter dikte. Door de twee houten latjes als geleider te gebruiken tijdens het uitrollen weet je zeker dat het deeg overal even dik is, en dus gelijkmatig gaart tijdens het bakken.

diktelatjes

Gare bodem

Door gebruik te maken van een broodbaksteen, ook wel pizzasteen genoemd, creëer je hele directe onderwarmte voor je baksels. Door de steen met de oven mee te laten voorverwarmen, het liefst minimaal een half uur, krijgen de kleine taartjes heel veel warmte van onderen zodra je ze op de steen in de oven zet. Die onderwarmte zorgt ervoor dat de bodem goed knapperig en gaar wordt, en dat je niet eindigt met een soggy bottum, zoals de Engelsen dat zo mooi noemen. Als je onder- en bovenwarmte gebruikt, plaats het rooster dan zo laag mogelijk in je oven en leg daar de pizzasteen op. Deze steen kun je ook perfect gebruiken voor quiches en bijvoorbeeld appeltaart, waarbij je wilt dat de bodem goed gebakken is.

Hartige taartjes met stoofvlees

Bereiding: Hartige taartjes met stoofvlees

Begin met dit recept een dag van tevoren. Meng de stukjes riblap met de bloem en met wat peper en zout. Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak daarin op hoog vuur de stukjes vlees in ongeveer 10-15 minuten goudbruin. Haal het vlees uit de pan en verhit de andere helft van de boter in de pan. Bak daarin de spekblokjes, ui, knoflook en winterpeen enkele minuten. Doe het vlees er bij en schenk er de wijn overheen tot alles net onderstaat. Breng het geheel aan de kook en voeg ook de laurier, tijm en tomatenpuree toe. Leg de witte boterhammen er boven op en laat het vlees zo’n 3-4 uur zachtjes pruttelen op laag vuur. Roer het af en toe door. De bloem en de witte boterhammen zorgen ervoor dat de saus goed gebonden wordt. Dit is belangrijk voor in de hartige taartjes, omdat het deeg tijdens het bakken anders te nat wordt.

Proef aan het einde of het vlees goed gaar is. Breng het eventueel verder op smaak met wat peper en zout. Verwijder de takjes tijm en de laurierblaadjes en laat het stoofvlees helemaal afkoelen (het liefst een nacht in de koelkast).

Het hartige taart deeg maken

Meng voor het deeg de bloem met het zout in een kom (of in een keukenmachine met messen). Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers (of pulse het in de keukenmachine) tot een korrelig geheel. Voeg het ei, water en de azijn toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

De hartige taartjes bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. Bekleed de pievormpjes met het deeg en snijd het aan de zijkanten af. Vul de vormpjes met h et afgekoelde stoofvlees en maak het deegrandje aan de bovenkant iets nat met water. Rol de rest van het deeg ook uit en leg dit over de vormpjes. Druk de zijkanten van het deeg stevig aan met de tanden van een vork en snijd het overhangende deeg af. Bestrijk de taartjes met losgeklopt ei en maak met een mes een gaatje in het midden, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Zet de vormpjes op de voorverwarmde ovensteen en bak de hartige taartjes in 40-50 minuten goudbruin. Serveer de hartige taartjes met stoofvlees (lauw)warm.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen