Het is deze maand 10 jaar geleden dat ik de allereerste editie van Heel Holland Bakt won. In de zomer van 2013 stond ik samen met mijn medefinalisten Narcis en Evert in de beroemde witte baktent. De laatste opdracht die we moesten maken was een bruidstaart. Na 10 jaar was het tijd om weer eens de keuken in te duiken en opnieuw aan de bak te gaan met deze bruidstaart!

Het resultaat? De bruidstaart ziet er van buiten zo goed als hetzelfde uit als de winnende versie die ik toen maakte in de finale van Heel Holland Bakt, maar de binnenkant heeft een totale make-over gekregen. De trouwtaart bestaat uit een heerlijke citroen-maanzaadcake, gevuld met witte-chocoladecrème, frambozen en frambozenjam. De witte-chocoladecrème heb ik ook gebruikt om de taart mee af te smeren. De crème vormt een perfecte combinatie met de citroen-maanzaadcake en het frisse van de frambozen en het andere zomerfruit dat er bovenop ligt. Bovenop de trouwtaart pronken twee harten van suiker, die je gewoon zelf kunt maken. Voor deze bruidstaart heb ik samengewerkt met Baktotaal.

Dit bruidstaart recept is goed voor 38-48 personen. Of in detail: het taartje van 15 cm: 6-8 personen, taart van 20 cm: 12-16 personen, taart van 25 cm: 20-24 personen. Van een bruidstaart snijd je minder grote stukken dan je van een normale taart zou doen, je snijdt er namelijk eerder plakken van. 

Bruidstaart - Recept

Zo maak je de lekkerste en mooiste bruidstaart

Wil je zelf een bruidstaart maken en ben je op zoek naar een trouwtaart die gegarandeerd de show steelt? Deze zelfgemaakte bruidstaart ziet er prachtig en indrukwekkend uit! Verderop in dit artikel vind je het uitgebreide, stap-voor-stap recept, maar bekijk ook zeker de volgende tips die je helpen om een echte blikvanger op tafel te zetten.

De juiste bakvormen voor de bruidstaart

De taart bestaat uit drie lagen, met een doorsnede van 15, 20 en 25 centimeter. Voor dit bruidstaart recept heb ik dus drie verschillende taartvormen gebruikt. Iedere laag bestaat uit twee gebakken cakes, dus elke bakvorm gebruik je twee keer. Het recept heb ik zo geschreven dat je eerst de helft van het beslag maakt en daarmee alle drie de vormen vult. Als de eerste lading cakes gebakken is, kun je dit herhalen voor de andere helft van het beslag. 

Om te zorgen dat de cakes goed uit de vormen komen, bekleed ik zowel de bodem als de zijkant van de bakvorm met bakpapier. Voor de zijkant is dit bakpapier op rol heel handig. Om de gebakken cakes mooi en recht door te snijden, is een biscuitzaag een heel handig hulpmiddel. 

Standaard voor bruidstaart 

Om de drie taartlagen van de bruidstaart mooi boven elkaar te krijgen, heb ik deze taartstandaard gebruikt. Bij Baktotaal vind je verschillende soorten taartstandaarden, zodat je zelf kunt kiezen welke je voorkeur heeft. 

Bruidstaart afsmeren

Je wilt natuurlijk een strak afgesmeerde bruidstaart. Om het afsmeren van de bruidstaart makkelijker te maken, met een mooier resultaat als gevolg, zijn een draaischijf en een paletmes hele handige hulpmiddelen. 

Bruidstaart - Recept

Harten van suiker maken 

Voor de harten van suiker heb ik isomalt gebruikt. Het voordeel van isomalt is dat je het heel makkelijk kunt smelten en weer hard kunt laten worden, zonder dat het verkleurt. Gewone suiker gaat al snel karamelliseren, waardoor het bruiner wordt van kleur. Bij isomalt ligt de temperatuur waarbij het gaat verkleuren veel hoger. Voor de rode kleur heb ik super red gelkleurstof gebruikt. Voor de harten gebruikte ik deze borstplaatharten en de basis voor de twee harten heb ik gegoten in deze bakring

Om de suikerharten uiteindelijk aan elkaar te maken heb je ook een gasbrander nodig. Let op dat je de suikerharten pas vlak voor het serveren van de bruidstaart op de taart plaatst. Door het vocht uit het fruit, dat tegen de suikerharten aan ligt, kan de suiker langzaam gaan smelten en daardoor uitlopen. 

Extra tip: voor de zekerheid maak ik meestal 2 setjes suikerharten. Mocht er tijdens het vervoeren eentje sneuvelen, dan heb je nog een andere. 

Taarttoppers voor bruidstaart 

In plaats van de zelfgemaakte suikerharten kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een taarttopper bovenop de trouwtaart te zetten. Een overzicht van veel leuke bruidstaarttoppers vind je hier!

Bruidstaart - Recept

Bruidstaart bewaren: hoe doe je dat? 

Wil je de trouwtaart van tevoren maken? De cakes kun je 2-3 dagen van tevoren bakken en luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren. Je kunt de (ongevulde) cakes ook luchtdicht verpakt 2-3 maanden bewaren in de vriezer. Vul de taart een dag voordat je ‘m gaat serveren, of pas op de dag zelf. Bewaar de gevulde taart in de koelkast. De bruidstaart kun je het beste vlak voor het serveren garneren met het fruit en de suikerharten. Als je deze er langer van tevoren op legt kan het fruit gaan lekken en ook met het vervoeren van de bruidstaart is het erg lastig. 

De suikerharten kun je 1-2 dagen van tevoren maken. Let op dat je ze heel goed luchtdicht verpakt, zodat ze niet vochtig worden. 

Ingrediëntenlijst
 • Voor het beslag
 • 550 gr boter, op kamertemperatuur
 • 850 gr suiker
 • rasp van 2 citroenen
 • 1 tl zout
 • 10 eieren, op kamertemperatuur
 • 800 gr bloem
 • 120 gr maizena
 • 4 el bakpoeder (=45 gr)
 • 670 ml karnemelk
 • sap van 2 citroenen
 • 80 gr maanzaad
 • Voor de witte-chocoladecrème
 • 1,2 liter melk
 • 200 gr suiker
 • 120 gr maïzena
 • vanillestokje
 • 750 gr boter, op kamertemperatuur
 • 900 gr witte chocolade, gesmolten
 • 400 gr verse frambozen, gehalveerd
 • Voor de garnering
 • 1,5 kg vers zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen en aalbessen
 • verse muntblaadjes
 • Verder nodig
 • boter, om de bakvormen in te vetten
 • 500 gr frambozenjam
 • neutrale olie, om de vormen voor de suikerharten in te vetten
Broodbakbol banner desktop

Zelf bruidstaart maken 

Begin met het bakken van de citroencakes. De cakes worden in drie verschillende maten bakvormen gebakken; met een doorsnede van 15, 20 en 25 centimeter. Van elk formaat heb je twee cakes nodig. Het is niet mogelijk om de hele cake in één keer in de vorm te bakken en dan na het bakken door te snijden; daar wordt de citroencake te droog van.

Voor het bakken van deze cakes gebruik ik de heteluchtstand. Daarmee is het mogelijk om de taartvormen onder elkaar in de oven te plaatsen. Heb je geen heteluchtstand, dan kun je de twee kleinste cakes tegelijk bakken en vervolgens de grootste. Je bent dan iets langer bezig. Verwarm de oven voor op 180 °C en schuif alvast twee ovenroosters in de ovem. Vet de drie bakvormen in met boter en bekleed de bodem en de zijkanten van de vorm met bakpapier. De boter is er in dit geval vooral voor om te zorgen dat het bakpapier goed blijft zitten. 

Cakebeslag maken bakken

Maak het eerste beslag van de helft van alle ingrediënten. Doe 275 gram boter, 425 gram suiker, de rasp van 1 citroen en ½ theelepel zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s)in enkele minuten romig. Voeg één voor één 5 eieren toe en klop het mengsel goed door na ieder ei. 

Meng in een andere kom 400 gram bloem, 60 gram maïzena en twee eetlepels bakpoeder. Voeg de helft van dit bloemmengsel toe aan het botermengsel. Klop dit er rustig door. Voeg 335 milliliter karnemelk toe en meng door het beslag. Voeg vervolgens de rest van het bloemmengsel, het sap van 1 citroen en 40 gram maanzaad toe en meng alles.

Cakes voor bruidstaart bakken

Verdeel het beslag over de bakvormen. Schep zo’n 310 gram in de vorm van 15 centimeter, zo’n 560 gram in de vorm van 20 centimeter en zo’n 880 gram in de vorm van 25 centimeter. Strijk het beslag glad en zet de vormen op de roosters in de oven. 

Bak de cakes in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Check de kleinste cake na 25 minuten. Steek met een prikker in het midden van de cake en haal deze er weer uit. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar en kan deze uit de oven gehaald worden. Check 5 minuten later bij de middelgrote cake en weer 5 minuten laten de grootste cake. Haal de cakes na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Herhaal het maken van het beslag en het bakken van de cakes met de andere helft van de ingrediënten. Bak de cakes bij voorkeur een dag voordat je de taart gaat opbouwen.  

Witte chocolade crème maken 

Begin met het maken van de banketbakkersroom. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap het merg er uit en doet dit samen met het leeggeschraapte vanillestokje en 850 milliliter van de melk in een pan. Breng de melk aan de kook.

Doe de suiker en de maïzena in een kom en roer deze door elkaar. Voeg de overige melk toe en roer dit tot een glad papje. Als de melk kookt, giet je al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1-2 minuten zachtjes doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een platte schaal, dek de room af met plasticfolie en laat het afkoelen op kamertemperatuur. 

Zorg dat de gekookte banketbakkersroom en de boter allebei op kamertemperatuur zijn voordat je gaat beginnen. Verwijder het vanillestokje uit de banketbakkersroom. Klop de boter luchtig op met een handmixer met gardes of met een standmixer met de platte menghaak. Voeg de banketbakkersroom daaraan toe en klop het geheel door. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud; zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal. Meer over een te dunne of geschifte botercrème lees je in deze botercrème bakhulp. Voeg tot slot al kloppend de gesmolten witte chocolade toe en klop de crème door tot het glad en romig is.   

Bruidstaart - Recept

Bruidstaart opbouwen 

Het vullen en afwerken van de bruidstaart is voor elke taartlaag zo goed als gelijk. Begin met de onderste taart (de cakes met een doorsnede van 25 centimeter) en werk naar boven. Afhankelijk van de standaard die je gebruikt, moet je eerst met behulp van een ronde uitsteker een gat uit het midden van de cakes snijden. Let op: dit hoeft niet bij de bovenste taart. 

Snijd de afgekoelde cakes horizontaal doormidden. Vul de cakes met een laagje frambozenjam en druk de twee helften weer tegen elkaar. Zet één van de cakes op het taartplateau en verdeel daar een laag witte-chocoladecrème over. Druk daar wat gehalveerde frambozen in (met de snijkant omhoog) en plaats de andere cake erop.

Smeer de buitenkant van de cake heel dun af met de witte chocolade-crème en zet de taart daarna minimaal een half uur in de koelkast. Dit is om te zorgen dat de kruimels van de cake goed vastgeplakt zitten en niet meer los komen in de uiteindelijke laag botercrème. Smeer de taart vervolgens voor de tweede keer af met de crème. Deze laag moet dekkend zijn; je wilt geen cake meer zien door de crème heen. Strijk de zij- en bovenkant mooi glad met behulp van een paletmes. Doe wat van de crème in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter en spuit toefjes van de crème aan de onderkant van de taart op het taartplateau. Zet de taarten minimaal een uur in de koelkast.

Suikerharten maken 

Vet de borstplaatharten en de metalen ring met behulp van een stuk keukenpapier heel licht in met wat olie. Leg de vormen op een siliconen matje of op een stuk bakpapier. Let op: het wordt straks heet, dus zorg ervoor dat de ondergrond tegen de hitte kan. Doe de isomalt met wat rode kleurstof in een steelpan en verwarm dit al roerend op middelhoog vuur, tot alle isomalt is gesmolten. Roer het tijdens het verwarmen regelmatig door, zodat alles goed mengt. 

Giet een laagje isomalt in de vormen. Als er belletjes te zien zijn in de gesmolten isomalt, dan kun je deze nu laten verdwijnen door het oppervlak heel kort te verwarmen met een gasbrander. Laat volledig afkoelen en haal de harten en de cirkel dan uit hun vorm. Maak het grote hart bovenop (aan de rechter zijkant) iets warm met behulp van een gasbrander en ‘plak’ dan het kleine hart er op. Verwarm vervolgens de bodem en steek daar de twee harten in. Houd ze vast totdat ze stevig staan. 

Bruidstaart decoreren

Zet de suikerharten op de bovenste taart en garneer alle taarten met het fruit. Garneer de bruidstaart tot slot met wat blaadjes munt. 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
Joan Ballering 2023-06-30 13:03:46

Wat een prachtige taart. Ik wil hem graag een keer maken. Mag ik vragen wat de hoogte is van de taartvormen die u heeft gebruikt?

Beantwoorden
JO
Rutger 2023-07-10 08:44:22

De bakvormen die ik in de video heb gebruikt zijn 7,5 centimeter hoog. Maar ze mogen ook iets lager of juist hoger zijn.

Beantwoorden
Mariella 2023-07-15 20:22:35

Ziet er heerlijk uit! Is dit recept geschikt om glutenvrij te maken door de bloem te vervangen door glutenvrije bloemmix?

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-07-17 13:01:26

Dat kan prima lijk mij. Ik zou de cake wel eerst een keer uitproberen met die meelmix, voordat je de hele taart ermee gaat maken.

Beantwoorden
Janine 2023-08-07 20:14:00

Hi Rutger,
Ik zou graag eerst 1 cake willen proberen voor de smaak. Welke hoeveelheid van ingredienten kan ik dan het beste aanhouden voor 20 cm?

Beantwoorden
JA
Rutger 2023-08-09 08:43:20

Je kunt voor de 20 centimeter taart 1/3 van de ingredienten gebruiken. Dat is dan dus voor 2 cakelagen van 20 centimeter doorsnede.

Beantwoorden
Ariette Brandenburg 2023-08-31 20:03:31

Wat heb ik fout gedaan als mjn drie taarten niet verder gerezen zijn dan 3 cm.

Beantwoorden
AR
Rutger 2023-09-04 07:37:43

Hi. Het klinkt alsof het biscuit niet luchtig genoeg was. Dus of de eieren niet luchtig en lang genoeg geklopt, of de bloem er te lang doorheen gespateld, waardoor de luchtigheid van de eieren verloren is gegaan.

Beantwoorden
Pien 2023-09-19 20:35:42

Dag Rutger, is het mogelijk het maanzaad uit de cake weg te laten? Ik weet namelijk niet of mijn gasten dat lekker zullen vinden. Moet het recept dan worden aangepast?

Beantwoorden
PI
Rutger 2023-09-25 07:59:10

Hoi. Je kunt dat prima weglaten en je hoeft verder niets aan te passen.

Beantwoorden
Esther van der werff 2023-09-28 22:34:11

Ha Rutger, allereerst wil ik je bedanken voor alle heerlijke recepten. Deze heerlijke taart als proef gemaakt voor een bruiloft alleen de isomalt wordt iedere keer na een uurtje erg plakkerig. Kan ik dit voorkomen? (Tot 170 gr verwarmt)

Beantwoorden
ES
Rutger 2023-10-02 08:33:09

Suiker trekt vocht aan, zo ook isomalt. Verpak het hart zo luchtdicht mogelijk, dan zal het minder snel plakkerig worden.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.