Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 400 gr bloem
  • 175 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 8 gr zout
  • 10 gr gedroogde gist
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • Voor de vulling
  • 100 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 75 gr donkere rozijnen
  • 60 ml amandellikeur
  • 50 gr walnoten
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp
  • snufje zout
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 25 gr bloem
  • ½ appel, in kleine stukjes
  • Voor de topping
  • 150 gr poedersuiker
  • 20 gr amandelschaafsel

Dit opgerolde paasbrood met de frisse vulling en het spijs van walnoten mag echt niet ontbreken op jouw paasontbijttafel. Het is namelijk waanzinnig lekker. Door de jaren heen zijn er bij ons thuis verschillende soorten paasbroden gebakken, maar deze variant blijft mijn favoriet.

Bereiding: Paasbrood met abrikozen

Begin met dit recept een avond van tevoren. Meng de abrikozenstukjes met de rozijnen en de amandellikeur. Laat dit een nacht wellen.

Kneed van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel. Kneed dit minimaal 10 minuten door. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

Doe de walnoten, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in de keukenmachine en maal deze fijn. Doe de boter en het ei erbij en meng dit door elkaar. Voeg als laatste de bloem toe aan het mengsel. Maal nog even kort door.

Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een lap van 30 bij 40 centimeter. Verdeel het walnotenmengsel met een spatel over de deeglap. Verdeel daarover de gewelde vruchten en de appelstukjes. Rol het deeg op vanaf de lange kant en maak van de rol een krans. Kneed de uiteinden aan elkaar vast. Knip de krans, aan de buitenzijde, om de 4 centimeter tot ongeveer 1/3 van zijn omvang in. Laat de krans op een warme plek 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de krans in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Laat hem afkoelen op een rooster. Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het amandelschaafsel over het bakpapier en rooster dit in 6 tot 8 minuten goudbruin in de oven. Meng het poedersuiker met ongeveer 3 eetlepels water en roer dit tot een glazuur. Strijk het glazuur over de afgekoelde krans en verdeel het geroosterde amandelschaafsel erover.

Paasbrood met abrikozen

Foto’s: Harold Pereira

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Nel Bottenberg 2018-04-03 00:57:56

Het paasbrood was goed gelukt en bijzonder lekker.
Dank je wel Rutger voor dit heerlijke recept.
Ga deze zeker nog eens maken.

Beantwoorden
NE
Marianne 2018-04-01 02:05:32

Klopt het dat het deeg heel plakkerig wordt? Ik heb er daarom niet alle melk erbij gedaan (150ml ipv 175ml). Ik had gemalen amandelen in huis en heb hem gemaakt met het amandelspijsrecept waar geen bloem of boter gebruikt wordt: waarom bij het walnotenspijs wel? Lekker als paasonbijt was ie!

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-13 22:13:50

Het deeg hoort wat plakkerig te zijn. Na een tijdje kneden wordt dat als het goed is minder. Voor het walnotenspijs heb ik er voor gekozen om er iets bloem door te doen, zodat het ook wat steviger wordt tijdens het bakken. Het kan ook prima zonder bloem, maar voor dit brood vond ik dat het lekkerste.

Beantwoorden
Laura 2017-04-20 21:54:04

Suuuuper lekker! :D En ook erg leuk om te serveren!

Beantwoorden
LA
Sascha 2017-04-19 18:34:12

Hij was echt verrukkelijk! Dit is een blijvertje hoor ?

Beantwoorden
SA
Els 2017-04-13 14:36:26

Gebruik je een heteluchtoven?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-04-13 15:46:49

Hoi! Alles recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Hier vind je meer uitleg: http://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Els 2017-04-15 15:48:06

Oke, bedankt voor je antwoord. Staan deze recepten ook in je bakbijbel?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-04-18 11:32:48

Dit recept staat niet in mijn Bakbijbel, daar staan weer heel veel andere recepten in, waarvan er slechts enkele op mijn site staan.

Beantwoorden
Paula 2016-03-28 21:49:19

Ik heb hem gemaakt en hij is prachtig gelukt en we vinden hem heerlijk! Bedankt voor het recept!

Beantwoorden
PA
Marjolein 2016-03-26 13:55:15

Hallo Rutger, bedankt voor je recept, ik heb hem vanmorgen gemaakt. Haha, denk niet dat je er een foto van wilt zien want op de één of andere manier is hij helemaal uitgelopen! :) Ik heb nu een plat "iets" wat over de hele bakplaat uitgesmeerd is. Ben wel benieuwd wat ik verkeerd heb gedaan maar ik denk dat hij heerlijk smaakt, volgend jaar weer een kans! Fijne Pasen! :)

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-03-26 23:47:57

Hoi! Ik kan ook niet zo snel bedenken wat er mis is gegaan. Brooddeeg zou niet uit mogen lopen... Gelukkig smaakt het goed!

Beantwoorden
Carola 2016-03-21 19:58:04

Hallo,
Dit recept lijkt me heerlijk! Ik vroeg me alleen af of ik de rol ook doormidden kan snijden en het kan vlechten, en vervolgens het recept kan volgen. Moet ik dan ook iets aanpassen? En als ik het een dag van tevoren afbak, hoe kan ik het dan het beste bewaren? Alvast bedankt voor je antwoord!

Beantwoorden
CA
Petra Verdoorn 2016-03-21 09:52:52

Hallo,

Ik wil deze krans voor de paasbrunch maken. Als ik hem een dag eerder bak, is hij dan nog lekker? Of kan ik hem beter invriezen?

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-03-21 11:55:28

Hoi! Je kan het brood prima een dag eerder bakken, of nog eerder en dan invriezen gaat ook prima.

Beantwoorden
marianne vd oetelaar 2016-03-19 14:46:08

amaretto is ook een amandellikeur kan je in kleine flesjes kopen

Beantwoorden
MA
Charlotte 2016-03-19 12:44:22

Ik heb geen amandel likeur, zou je ook iets anders kunnen gebruiken? Vraag ik me af, het recept klinkt wel heel erg lekker!

Beantwoorden
CH
Rutger 2016-03-19 20:38:16

Je kunt ook ander vocht gebruiken, bijvoorbeeld sinaasappelsap of water.

Beantwoorden
Inge 2016-03-19 11:23:11

Mmm... Dit ziet er echt overheerlijk uit!

Beantwoorden
IN