Speciaal voor Pasen heb ik deze paaskoeken bedacht: twee knapperige paasei-koeken op elkaar met daartussen een lekkere laag aardbeienjam. Doordat je uit de bovenste koek gaatjes hebt gestoken eindig je met een mooi versierd paasei. Om de paaseieren te vormen van het deeg heb ik een ei-vormige uitsteker gebruikt. Als je die niet hebt kan je heel makkelijk zelf een mal maken. Teken of print een paasei op stevig papier en knip die uit. Deze kan je vervolgens op het deeg leggen en omtrekken met een mesje. Zo weet je zeker dat de eieren allemaal ongeveer even groot worden en na het bakken goed op elkaar passen. Mijn paaseieren waren zo’n 10 centimeter lang. Vul de koeken niet te lang van tevoren met de jam, door het vocht uit de jam wordt de koek na verloop van tijd minder knapperig.

Paaskoeken
Ingrediëntenlijst
 • Voor het deeg
 • 300 gr bloem
 • 200 gr boter
 • 160 gr witte basterdsuiker
 • 1 eidooier
 • ½ citroen, rasp
 • ½ tl zout
 • ½ tl baking soda
 • Verder nodig
 • extra bloem, voor het uitrollen
 • 1 ei, losgeklopt
 • 200 gr aardbeienjam
 • poedersuiker, om te bestuiven
Zomerste toetjes desktop
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Paaskoeken met aardbeien

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed het vooral niet te lang door. Zodra je er een bal van kan vormen is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 4 millimeter. Steek of snijd grote paaseieren uit het deeg en leg die op de bakplaat. Steek uit de helft van de koeken kleine rondjes; dit kan je doen met bijvoorbeeld een gladde spuitmond of de bovenkant van een appelboor. Als je die niet hebt kan je het natuurlijk ook gewoon met een mesje doen, alleen kost dat iets meer tijd. Bestrijk de paaskoeken met losgeklopt ei en bak ze in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Laat de koeken afkoelen op een rooster.

Paaskoeken

Roer de aardbeienjam los en bestrijk alle hele koeken daarmee. Bestuif de andere koeken (die met de gaatjes eruit dus) licht met poedersuiker en leg ze voorzichtig op de met jam bestreken koeken.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Jonna@burgertrutjesNL 2017-04-08 08:21:42

Leuk idee!! Niet te moeilijk en lekker van smaak lijkt mij

Beantwoorden
JO
MargaS 2017-04-08 08:37:36

Lekker. Alleen gebruik ik geen Hero hoor!
Het huismerk van appie is veel lekkerder.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-04-09 11:53:23

Smaak is heel persoonlijk, zelf vond ik ze heel erg lekker met de Hero jam.

Beantwoorden
Willemijn B 2017-04-08 14:16:49

Waar kan je die paasei uitsteker kopen?
Groetjes Willemijn

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-04-09 11:52:51

Hoi! Ik heb ze hier vandaan: http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/15-uitstekers

Beantwoorden
Allicia 2017-04-11 13:34:06

kan het ook met bakpoeder ipv baking soda? En hoeveel bakpoeder moet er dan in?

Beantwoorden
AL
Rutger 2017-04-13 15:52:58

Het kan, maar je krijgt een brossere koek met baking soda. Ik zou 1 tl bakpoeder gebruiken.

Beantwoorden
Jitti 2017-04-14 16:51:11

Wat mooie voorpjes! Leuk idee. Ik ken deze koekjes als "Linzer koekjes" met oorsprong in Oostenrijk, maar zonder de rijsmiddel. Ik maak ze voor de Kerst en soms ook voor de Pasen. Ik heb een "oma's trick": minder suiker in de deeg toe te voegen en dan bij het rollen van het deeg poedersuiker gebruiken in plaats van meel. Zo blijken de koekjes een betere structuur te hebben, vind ik... Ook gebruik ik liever iets zuurder jam (zelfgemaakte van rode bes is de beste!) en dit zorgt voor een mooie balans met de zoetheid van de koekjes. :)

Beantwoorden
JI
Rutger 2017-04-18 11:33:07

Wat een leuke tips! Dankjewel!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.