- Voor het deeg
- 300 gr bloem
- 200 gr boter
- 160 gr witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- ½ citroen, rasp
- ½ tl zout
- ½ tl baking soda
- Verder nodig
- extra bloem, voor het uitrollen
- 1 ei, losgeklopt
- 200 gr Hero original aardbeien
- poedersuiker, om te bestuiven
Speciaal voor Pasen heb ik deze paaskoeken bedacht: twee knapperige paasei-koeken op elkaar met daartussen een lekkere laag Hero original aardbeienjam. Doordat je uit de bovenste koek gaatjes hebt gestoken eindig je met een mooi versierd paasei. Om de paaseieren te vormen van het deeg heb ik een ei-vormige uitsteker gebruikt. Als je die niet hebt kan je heel makkelijk zelf een mal maken. Teken of print een paasei op stevig papier en knip die uit. Deze kan je vervolgens op het deeg leggen en omtrekken met een mesje. Zo weet je zeker dat de eieren allemaal ongeveer even groot worden en na het bakken goed op elkaar passen. Mijn paaseieren waren zo’n 10 centimeter lang.
Wil je trouwens meer inspiratie voor wat je allemaal met de jams van Hero kan maken (en bakken!)? Kijk dan op de Hero jamstudio! Maar nu eerst aan de bak! Met dit recept bak je 8 tot 12 gevulde paaskoeken!
Bereiding: Paaskoeken met Hero original aardbeien
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed het vooral niet te lang door. Zodra je er een bal van kan vormen is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 4 millimeter. Steek of snijd grote paaseieren uit het deeg en leg die op de bakplaat. Steek uit de helft van de koeken kleine rondjes; dit kan je doen met bijvoorbeeld een gladde spuitmond of de bovenkant van een appelboor. Als je die niet hebt kan je het natuurlijk ook gewoon met een mesje doen, alleen kost dat iets meer tijd. Bestrijk de paaskoeken met losgeklopt ei en bak ze in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Laat de koeken afkoelen op een rooster.
Roer de Hero original aardbeienjam los en bestrijk alle hele koeken daarmee. Bestuif de andere koeken (die met de gaatjes eruit dus) licht met poedersuiker en leg ze voorzichtig op de met jam bestreken koeken.
Foto’s: Erik Spronk



