Speciaal voor Pasen heb ik deze paaskoeken bedacht: twee knapperige paasei-koeken op elkaar met daartussen een lekkere laag Hero original aardbeienjam. Doordat je uit de bovenste koek gaatjes hebt gestoken eindig je met een mooi versierd paasei. Om de paaseieren te vormen van het deeg heb ik een ei-vormige uitsteker gebruikt. Als je die niet hebt kan je heel makkelijk zelf een mal maken. Teken of print een paasei op stevig papier en knip die uit. Deze kan je vervolgens op het deeg leggen en omtrekken met een mesje. Zo weet je zeker dat de eieren allemaal ongeveer even groot worden en na het bakken goed op elkaar passen. Mijn paaseieren waren zo’n 10 centimeter lang.

Wil je trouwens meer inspiratie voor wat je allemaal met de jams van Hero kan maken (en bakken!)? Kijk dan op de Hero jamstudio! Maar nu eerst aan de bak! Met dit recept bak je 8 tot 12 gevulde paaskoeken!

- Voor het deeg
- 300 gr bloem
- 200 gr boter
- 160 gr witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- ½ citroen, rasp
- ½ tl zout
- ½ tl baking soda
- Verder nodig
- extra bloem, voor het uitrollen
- 1 ei, losgeklopt
- 200 gr Hero original aardbeien
- poedersuiker, om te bestuiven
Bereiding: Paaskoeken met Hero original aardbeien
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed het vooral niet te lang door. Zodra je er een bal van kan vormen is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 4 millimeter. Steek of snijd grote paaseieren uit het deeg en leg die op de bakplaat. Steek uit de helft van de koeken kleine rondjes; dit kan je doen met bijvoorbeeld een gladde spuitmond of de bovenkant van een appelboor. Als je die niet hebt kan je het natuurlijk ook gewoon met een mesje doen, alleen kost dat iets meer tijd. Bestrijk de paaskoeken met losgeklopt ei en bak ze in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Laat de koeken afkoelen op een rooster.

Roer de Hero original aardbeienjam los en bestrijk alle hele koeken daarmee. Bestuif de andere koeken (die met de gaatjes eruit dus) licht met poedersuiker en leg ze voorzichtig op de met jam bestreken koeken.

Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd


Het kan, maar je krijgt een brossere koek met baking soda. Ik zou 1 tl bakpoeder gebruiken.
Beantwoorden
Wat mooie voorpjes! Leuk idee. Ik ken deze koekjes als "Linzer koekjes" met oorsprong in Oostenrijk, maar zonder de rijsmiddel. Ik maak ze voor de Kerst en soms ook voor de Pasen. Ik heb een "oma's trick": minder suiker in de deeg toe te voegen en dan bij het rollen van het deeg poedersuiker gebruiken in plaats van meel. Zo blijken de koekjes een betere structuur te hebben, vind ik... Ook gebruik ik liever iets zuurder jam (zelfgemaakte van rode bes is de beste!) en dit zorgt voor een mooie balans met de zoetheid van de koekjes. :)
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.