- Voor het deeg
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr witte basterdsuiker
- rasp van ¼-½ citroen
- ¼ tl zout
- 1 eidooier, op kamertemperatuur
- 250 gr bloem
- Verder nodig
- 150 gr suiker
Goudse moppen zijn klassieke maar simpele oud-Hollandse koekjes. Toch zie je deze koekjes steeds minder en dat is jammer: de koekjes zijn namelijk ontzettend lekker én heel makkelijk te maken.
Waar komen Goudse moppen eigenlijk vandaan? Om eerlijk te zijn is er maar weinig écht bekend over de geschiedenis van deze Goudse moppen. Wat we wel weten is dat de Goudse mop een rond, oud-Hollands suikerkoekje is en bekendstaat om zijn eenvoud. Zoek je dus een simpel koekjes recept of wil je koekjesdeeg maken om in te vriezen? Dan zijn deze Goudse moppen koekjes perfect.
Wist je dat je het deeg voor deze Goudse moppen heel goed kunt invriezen? Haal de deegrollen op een later moment uit de vriezer en snijd de rol in plakjes. Je hoeft de koekjes alleen nog maar te bakken. Zo geniet je heel makkelijk en snel van versgebakken Goudse moppen.
Met dit Goudse moppen recept kun je 40-50 koekjes bakken.
Tip: meng eens 1 eetlepel kaneelpoeder door de suiker en rol daarna het deeg door dit suiker-kaneel mengsel.
Zelf Goudse moppen bakken
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met je handen doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng vervolgens de eidooier erdoor en voeg tot slot de bloem toe. Kneed het tot een deeg. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en vorm 2 rollen met een doorsnede van 3-4 centimeter. Strooi de suiker op het werkblad en rol de deegrollen erdoor, zodat ze aan de zijkant helemaal bedekt zijn met suiker. Verpak de rollen in plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd het deeg in plakjes van 1 centimeter dik en leg deze plakjes met wat tussenruimte op de bakplaat. Bak de Goudse moppen in 18-23 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
Foto: Erik Spronk





