Ingrediëntenlijst
 • Voor de margarine
 • 2 el tropische olie (bijvoorbeeld kokos- of palmolie)
 • 3 el vloeibare plantaardige olie (bijvoorbeeld koolzaad-, lijnzaad- en/of zonnebloemolie) of een mix van oliën, zoals de Becel olie blend
 • 2 tl melk
 • 1 tl wortelsap
 • ¼ tl mosterdpoeder of 2 tl gepasteuriseerd eigeel
 • Verder nodig
 • ijsklontjes
 • 1 tl walnootolie
 • gehakte verse peterselie
 • peper en zout
 • eventueel een paar druppels citroensap
Broodbakbol banner desktop
nieuwsbrief zomers e-book mobiel

Om te laten zien hoe margarine wordt gemaakt ga ik het vandaag zelf doen. Je denkt er waarschijnlijk niet snel aan om dit zelf te maken, maar eigenlijk is het best eenvoudig. En het is leuk om een beeld te krijgen van het proces van margarine maken. Ik gebruik in dit recept mosterdpoeder als emulgator, aangezien dit overal te verkrijgen is. Je zou ook (gepasteuriseerd) eigeel kunnen gebruiken, maar dit is lang niet overal makkelijk te vinden. De melk is toegevoegd om de margarine wat romiger te maken. Je kan deze in dit recept ook weglaten om er een 100 % plantaardige margarine van te maken.

Als smaakmakers heb ik in dit recept wat walnootolie, peterselie en een paar druppels citroensap toegevoegd. Daar kan je zelf mee variëren, gebruik bijvoorbeeld knoflook met bieslook of basilicum met oregano. Deze kruidenmargarine is erg lekker met bijvoorbeeld kipfilet en rucola.

Bereiding: Margarine

Doe 2 eetlepels tropische olie in een metalen kom en laat dit smelten boven een pan met heet water (au bain-marie).

Vul een grote kom met ijswater. Doe 3 eetlepels vloeibare plantaardige olie in een kleine kom en zet deze kom direct in het ijswater.

Voeg 2 theelepels melk, 1 tl wortelsap en ¼ tl mosterdpoeder of 2 theelepels eigeel toe. Roer het mengsel door totdat het zichtbaar crème kleurt.

Voeg de gesmolten tropische olie toe aan de gekoelde plantaardige oliën. Blijf roeren tot het dikker wordt en het een smeerbare spread  is.

Voeg er voor de smaak nog een eetlepel walnootolie, een paar druppels citroensap, wat gehakte verse peterselie en zout en peper aan toe. In de koelkast zal de margarine nog wat steviger worden.

Video en foto: Bregt Verhagen

Dit bericht is gesponsord door Unilever

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
Saskia 2017-04-03 09:29:15

De verkoop van margarine loopt terug en daarom betaalt Unilever bloggers nu om reclame te maken voor dit vieze vette ongezonde mengseltje. Wat jammer dat Unilever nu ook deze blog al in zijn greep heeft ...

Beantwoorden
SA
Saskia 2017-04-03 16:05:35

Sorry, ik bedoel niet dat jóuw mengseltje vies is Rutger, ik bedoel de margarine van Unilever. Jouw margarine is tenminste zonder oplos- en bleekmiddelen en niet zo bewerkt.

Beantwoorden
SA
Isabelle 2017-04-03 10:30:01

Duidelijk om te zien hoe margerine gemaakt wordt! Lijkt me leuk om zelf ook eens te proberen, ik gebruik het altijd op brood.

Beantwoorden
IS
aafke 2017-04-03 14:41:28

Nog nooit eerder een recept voor margarine gezien. Zit daar iemand op te wachten of was het puur voor promatie van de Becel Olie Blend? Wel interessant te zien wat voor ingredienten je hebt gebruikt. Voordeel is dat je nu niet al die vele ongezonde toevoegingen van kant en klare margarine ( Becel en aanverwanten) hebt. In jouw recept zitten alleen maar gezonde ingredienten als je zoveel mogelijk bio gebruikt. En geen Becel Unilever producten gebruiken. Je blog vind ik nog steeds heel leuk en leerzaam, je weet echt heel veel!

Beantwoorden
AA
aafke 2017-04-03 14:42:24

sorry, ik bedoel natuurlijk promotie van de Becel Olie Blend

Beantwoorden
AA
Jamie 2017-04-03 20:45:43

Wat leuk om te zien! Hoe kom ik aan mosterdpoeder?

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-04-03 20:46:42

Bij de grotere supermarkten kan je het kopen, zit in een geel blikje en staat bij de kruiden.

Beantwoorden
Evert 2017-04-03 21:41:36

Leuk, fijn dat je dit recept hebt geplaatst.

Beantwoorden
EV

U kunt niet meer reageren.