- Voor het deeg
- 265 gr bloem
- 3 gr zout
- 135 ml koud water
- Voor de saus
- 80 gr tomaat, in vieren
- 80 gr ui, in grove stukken
- 80 gr paprika, in grove stukken
- 100 gr kalfsgehakt
- 5 gr zout
- 3 gr gedroogde peterselie
- 2 gr gedroogde tijm
- 2 gr komijnzaad, gemalen
- zonnebloemolie
- Voor op de pizza
- knoflooksaus
- sambalsaus
- ijsbergsla, fijngehakt
Met dit recept bak je zelf superlekkere Turkse pizza’s. Het recept voor deze pizza’s komt uit het Amsterdam kookboek van Laura de Grave. Een heerlijk boek vol met recepten en verhalen uit Amsterdam. Naast deze pizza’s van Has Mercan vind je in het boek ook de recepten voor onder andere de poffertjes van Metropolitan, koggetjes van Lanskroon en advocaat van Kessens. Deze Turkse pizza’s zagen er zo verleidelijk uit dat ik gelijk aan de bak ben gegaan!
Bereiding: Turkse pizza
Doe de bloem en het zout in een kom. Voeg in delen het koude water toe terwijl je de ingrediënten met je handen door elkaar mengt. Kneed ongeveer 10 minuten tot een elastisch, dik deeg en vorm het tot een bol. Laat de bol 2-3 minuten rusten. Verdeel het deeg dan in stukken van ongeveer 100 gram en rol ze tussen je handen tot kleine, ronde bollen. Leg de bollen op een bord, dek af met plasticfolie, en bewaar ze 3-4 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 270 °C. Mix in een keukenmachine of blender de tomaat, ui en paprika tot een saus. Prak en meng met een vork het rauwe kalfsgehakt erdoor. Meng dan het zout, de peterselie, tijm, het komijnzaad en een scheut zonnebloemolie door de saus.
Bestrooi een werkblad met bloem en duw de bollen deeg met je handpalm erop plat. Rol ze met een deegroller verder uit tot cirkels met een diameter van ongeveer 30 centimeter en verdeel de saus over de Turkse pizza’s met de bolle kant van een lepel.
De Turkse pizza’s bakken
Bak de pizza’s 4 minuten in de voorverwarmde oven op een bakplaat of pizzasteen. Verdeel een hand ijsbergsla over de warme bodems. Schep 2 eetlepels knoflooksaus en 1 eetlepels sambalsaus op de pizza. Rol de Turkse pizza’s dan op en serveer direct.
Tip: Eventueel kun je de pizza 2 minuten voorbakken en nogmaals 2 minuten afbakken op een later tijdstip.
Tip: Als je oven niet tot 270 °C kan, zet hem dan op de hoogste stand die je oven aankan. Houd er als je een lagere stand gebruikt wel rekening mee dat de pizza iets langer in de oven moet. De pizza is klaar als de randen wat opbollen en hij een lichtbruine kleur krijgt.
Nieuwsgierig geworden naar Amsterdam kookboek? Kijk hier voor meer informatie!
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

YES! Dit ga ik snel een keertje maken. Thanks for sharing Rutger.
BeantwoordenGaat wel erg veel zout in, maar liefst 8 gram, dat is het rantsoen voor een hele dag!
BeantwoordenHoi! Ik ga er van uit dat je ze niet alle vier alleen op eet (al mag dat natuurlijk wel). Deze hoeveelheid zout is hoe de bakker ze origineel maakt en ik moet zeggen dat ze niet te zout smaken. Natuurlijk ben je altijd vrij om minder zout te gebruiken.
Beantwoorden
Ze waren super lekker, we gaan ze zeker vaker maken én eten natuurlijk!
BeantwoordenIk neem aan dat je dit ook gewoon met rundergehakt kunt maken?
Beantwoorden