Ingrediëntenlijst
 • Voor de ragout
 • 3 gelatineblaadjes
 • 80 gr boter
 • 100 gr bloem
 • 500 ml kippenbouillon, koud
 • 300-350 gr kip, gaar en in kleine stukjes
 • 1 el fijne mosterd
 • 2 el kerriepoeder
 • 2 eidooiers
 • 50 ml slagroom
 • zout en peper

Zelfgemaakte kroketten zijn altijd een succes bij ons thuis. Deze kroketjes met kip-kerrie ragout ontstonden nadat ik een aantal gegaarde kippenpoten over had. Het geplukte vlees van deze kippenpoten heb ik gebruikt in een ragout, met deze kroketjes als eindresultaat. Voor het kippenvlees kun je dus restjes gegaarde kip gebruiken, of bijvoorbeeld gegrilde kip (of kippenpoten) van de poelier. Ook kun je zelf kip(penpoten) koken in bouillon en daar het vlees van gebruiken. Natuurlijk kun je met dit recept ook grotere kip-kerrie kroketten maken, of juist kip-kerrie bitterballen.

Kip-kerrie kroketjes

Kip-kerrie kroketjes maken

Week de gelatineblaadjes in koud water.

Verwarm de boter in een grote steelpan totdat hij gesmolten is. Voeg de bloem toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend ongeveer 2 minuten mee. De bloem mag niet te bruin worden. Voeg ⅓ van de kippenbouillon toe en roer door tot een gladde massa. Voeg de rest van de bouillon in 2 gedeelten toe, roer daarbij het mengsel tussendoor glad. Laat de ragout aan de kook komen en laat hem al roerend nog enkele minuten koken. Voeg de stukjes kip, mosterd en het kerriepoeder toe en roer goed door.

Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine door de ragout. Klop de eidooiers los met de slagroom en roer dit door de ragout. Breng het op smaak met zout en peper. Stort de massa in een diepe schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen en opstijven in de koelkast.

Klop de eiwitten los met de bloem. Vorm kleine kroketjes van ongeveer 45 gram per stuk van de afgekoelde ragout. Rol ze door het fijne paneermeel, daarna door het eiwit en vervolgens door het grove paneermeel. Laat de kroketjes minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je ze gaat bakken, of vries ze in om ze langer te bewaren.

Verwarm de zonnebloem- of arachideolie voor tot 180 ⁰C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.

Frituur de kip-kerrie kroketjes 3 tot 4 minuten. Reken voor bevroren kroketjes 5 tot 6 minuten. Laat ze na het bakken uitlekken op keukenpapier en serveer ze direct.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Lucy van Essen 2021-02-17 11:27:27

Ik had deze vraag al eerder gesteld over gelatine. Als ik agar agar wil gebruiken voor deze kroketten hoeveel agar moet ik dan gebruiken

Beantwoorden
LU
Rutger 2021-02-21 09:26:18

Hoi. Dat weet ik helaas niet exact, ik heb op dit moment te weinig met agar agar gewerkt om daar met zekerheid een advies over te kunnen geven.

Beantwoorden
Linda Slijfer 2021-01-22 17:00:54

Hoi hoi, klinkt super en wil ze dan ook graag maken maar je gebruikt eerst fijne en daarna grove paneer......waar kan je dat halen?

Groetjes
Linda

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-01-25 08:47:34

Je kunt als fijn paneermeel het gewone paneermeel uit de winkel gebruiken en voor de grove panko. Dat is tegenwoordig in de meeste supermarkten ook te koop bij de Aziatische producten. Je kunt het ook zelf maken: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/paneermeel-maken-fijn-en-grof/

Beantwoorden
Mimi 2020-12-29 13:26:40

Zijn heel lekker geweldig vooral invriezen en daarna bakken frites erbij

Beantwoorden
MI
Marjan 2020-12-29 11:15:29

Tegenwoordig alleen een airfryer en dat gaat vast niet lukken

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-30 09:31:29

Dat gaat helaas lastig met dit recept. Kroketten uit de supermarkt die geschikt zijn voor een airfryer zijn al een keer gefrituurd, dat gaat je thuis lastig lukken op die manier.

Beantwoorden