Een paar weken geleden deed ik een oproep voor de lekkerste recepten met vers bladerdeeg van Tante Fanny. In korte tijd stroomde mijn mailbox vol met aanmeldingen en lekkere bakideeën. De thuisbakkers met de 20 leukste ideeën hebben wij een bakpakket opgestuurd en zij zijn aan de bak gegaan met het verse bladerdeeg. Inmiddels heb ik alle heerlijke recept(en) en verleidelijke foto’s ontvangen. Het is heel leuk om te zien dat jullie bij herfstige baksels gelijk aan hartig denken; van alle inzendingen waren er maar 2 zoete. Daarom heb ik mij in dit artikel beperkt tot de lekkerste hartige bakrecepten met bladerdeeg.
Bij deze wil ik iedereen die gereageerd heeft, meegebakken heeft en hun recept en foto’s hebben opgestuurd heel erg bedanken. Zoals gezegd zagen alle recepten er heerlijk uit, maart dit zijn mijn drie favorieten eruit. Ze zijn makkelijk om te bakken en bevatten heerlijke (herfst)smaken!
Herfstige tarte tatin van Nadine Kuipers
- 1 venkelknol
- ¼ knolselderij
- 3 bietjes (evt. verschillende kleuren)
- 2 theelepels lichtbruine basterdsuiker
- 2 theelepels appelciderazijn
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 klontje boter
- peper en zout
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 gr
- verse geitenkaas en venkelloof ter garnering
- een ovenbestendige (tarte-tatin)pan of een ronde bakvorm
Bereiding: Herfstige tarte tatin
Verwarm de oven voor op 190 °C en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Rol het bladerdeeg uit en gebruik de pan of bakvorm om een cirkel in het bladerdeeg te maken. Rol het deeg weer op en bewaar dit tot gebruik in de koelkast.
Snijd de groenten in plakjes van ongeveer een centimeter dikte (of steek er met behulp van koekstekers een leuke vorm uit). Bewaar het loof van de venkel voor de garnering.
Verwarm de olie en boter in de pan, voeg het zout en peper en de suiker toe en los dit goed op. Roer dan de azijn erdoor. Leg dan de plakjes groente in de pan (eventueel overlappend als een waaier, of in twee lagen) en dek de vorm of pan af met aluminiumfolie. Stoof de groenten 15 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Verwijder eventueel de folie halverwege om het vocht wat te laten verdampen.
Leg de bladerdeegcirkel op de groenten en stop de randjes goed in. Zet de taart vervolgens nog 20-25 minuten in de oven. Laat even afkoelen in de vorm alvorens te storten op een bord.
Garneer de taart met stukjes geitenkaas en het loof van de venkel (of peterselie). Serveer lauwwarm.
Camembert in bladerdeeg van Saskia Lankhorst
- 1/2 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 gr
- 1 ronde camembert
- 1 eetlepel jam of chutney, bijvoorbeeld van vijgen, dadel cranberry’s of rode ui
- 8 pecannoten
- 2 dadels (optioneel, kan vervangen worden voor rozijnen, gedroogde cranberry’s etc.)
- 1 eigeel, losgeklopt
- zout en peper
Bereiding: Camembert in bladerdeeg
Verwarm als eerste de oven voor op 200 °C. Laat het bladerdeeg in 10 minuten op kamertemperatuur komen.
Leg de camembert in het midden en smeer hier een lepel van de jam/chutney op. Maak af met wat fijngesneden dadels en 4 pecannoten. Vouw vervolgens het bladerdeeg er mooi omheen. Zorg dat alle randen goed dicht zitten zodat de gesmolten kaas er niet zomaar uit kan lopen.
Besmeer het ‘taartje’ met het eigeel en druk de 4 overgebleven pecannoten boven in het deeg.
Maak af met wat peper en grof zout en bak de camembert in 20 minuten in het midden van de oven op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
Serveer het camembert taartje met wat stukjes stokbrood of een salade.
Herfstige plaattaart met pompoen van Jarno te Bogt
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 gr
- een kwart van een ronde pompoen of een zakje pompoenblokjes
- 100 gram gerookte spekjes
- 30 gram feta
- handje walnoten
- handje rucola
- 1/2 ei, losgeklopt
- (pannenkoeken)stroop
- zout & peper
Bereiding: Herfstige plaattaart met pompoen
Verwarm de oven voor op 200 °C en haal het balderdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast. Rooster de walnoten lichtbruin in de opwarmende oven. Schil de pompoen, maak schoon en snijd in blokjes. Kook een handje van de pompoenblokjes gaar in een pannetje met water. Laat uitlekken, prak tot puree en meng met de helft van het losgeklopte ei en wat zout.
Rol het Tante Fanny bladerdeeg uit op de bakplaat. Vouw de randen naar binnen zodat je een opstaand randje krijgt. Prik het middelste gedeelte een aantal keer in met een vork. Smeer het pompoenmengsel over de bodem en verdeel daar de rest van de pompoenstukjes en de spekjes over. Smeer de randen van het bladerdeeg in met het overgebleven ei.
Bak de plaattaart in 15 tot 20 minuten mooi goudbruin en gaar. Verdeel na het bakken de feta, walnoten en rucola over de taart en maak af met een drizzle zoete stroop en wat zout en peper.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Wat een heerlijke recepten, ik ben ook groot fan van het Tante Fanny dag.
Beantwoorden