Ingrediëntenlijst
  • Voor de panna cotta
  • 3,5 gelatineblaadjes (6 gram)
  • 500 ml slagroom
  • 60 gr suiker
  • ½ vanille stokje, het merg
  • 1 sinaasappel, rasp
  • Voor de blauwe bessen compote
  • 250 gr (diepvries) blauwe bessen
  • 2-3 el suiker
  • 3 el sinaasappelsap
  • 1 ½ tl maïzena

Panna cotta is altijd geliefd als dessert! Dat blijkt uit mijn basis recept panna cotta, dat is namelijk één van de artikelen die het meeste gelezen wordt op mijn blog. In dit panna cotta recept heb ik de room op smaak gebracht met sinaasappel en vanille. Samen met de blauwe bessen compote levert dat een heerlijk (kerst)dessert op. En het makkelijke van deze panna cotta is dat je hem niet hoeft te storten, je kunt het Italiaanse dessert gewoon serveren in de glazen.

Bereiding: Sinaasappel panna cotta met blauwe bessen

Week de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in ruim koud water. Doe de slagroom met de suiker, het vanillemerg en de sinaasappelrasp in een pan en breng dit aan de kook. Haal de pan van het vuur als de room kookt en los de uitgeknepen geweekte gelatineblaadjes op in de hete room. Laat het mengsel een half uur staan en roer het daarbij af en toe door. Giet het roommengsel door een fijne zeef, zodat de meeste sinaasappelrasp achterblijft, en verdeel het over vier glazen. Laat de panna cotta opstijven in de koelkast.

Doe voor de blauwe-bessencompote de blauwe bessen samen met de suiker en het sinaasappelsap in een steelpannetje. Verwarm dit al roerend en laat het zo’n 5-10 minuten zachtjes pruttelen, tot de blauwe bessen geknapt zijn. Meng de maïzena met een eetlepel water en giet dit al roerend bij de compote. Breng de compote nog even kort aan de kook en zet het vuur dan uit. Laat de blauwe-bessencompote volledig afkoelen.

Schep de blauwe bessen compote voor het serveren op de sinaasappel panna cotta.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Hanneke 2018-12-14 09:35:51

Ik heb een vraag over het gebruik van gelatinepoeder.
De blaadjes moeten 10 minuten weken, maar hoe doe je het als je gebruik maak van gelatinepoeder? Die kun je niet uit de vloeistof halen en uitknijpen.

Beantwoorden
HA
Rutger 2018-12-17 08:41:49

Gelatinepoeder laat je weken in een afgemeten hoeveelheid vocht. Dat vocht gaat ook mee het recept in, je kunt het inderdaad niet uitknijpen.

Beantwoorden
Yvonne 2018-12-08 22:50:44

Vandaag gemaakt. Heerlijk! Hoeveelheid is redelijk veel voor vier porties.

Beantwoorden
YV
Roos 2018-12-06 13:54:25

Ik ben ook erg benieuwd voor hoeveel personen dit recept is!

Beantwoorden
RO
Walter 2018-12-08 07:37:25

In de tekst staat VIER glaasjes

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-12-11 11:44:08

Het recept is voor 4 personen.

Beantwoorden
Roos Matla-Fodor 2018-12-06 13:44:10

Ik ben ook erg benieuwd voor hoeveel personen dit recept is!

Beantwoorden
RO
Laura 2018-12-06 11:21:07

Wat is de bladzijde overzichtelijk geworden. Top. en natuurlijk ook al je recepten.

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-12-11 11:44:40

Dankjewel!

Beantwoorden
Ellen 2018-12-06 10:25:13

Het lijk mijn erg lekker.
Maar voor hoeveel personen is dit recept.

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-12-11 11:45:58

Voor 4 personen.

Beantwoorden
Ingrid 2018-12-06 09:54:48

Ahhh, dit wordt mijn kersttoetje! Ik heb nog veel eigen rode bessen in de diepvries en daar zal het ongetwijfeld ook lekker mee zijn, bovendien hebben die in ieder geval een Kerst kleurtje 😉
Lekker simpel ook en van te voren goed te bereiden, ook heel belangrijk!

Beantwoorden
IN