De romige smaak van de mascarpone mousse in dit recept gaat heel goed samen met de gegrilde kersen. De mascarponemousse is gemaakt op basis van een pâte à bombe. Dat is een mengsel van eidooiers of hele eieren en suiker. De suiker kook je tot een hete suikersiroop. Doordat deze hete siroop bij de eieren/dooiers gaat krijg je een hele luchtige basis voor een mousse. In dit mousse recept heb ik alleen de dooiers gebruikt, met de eiwitten die over zijn kun je bijvoorbeeld meringues maken. De gebakken kersen op de mousse zijn heel makkelijk om te maken. En maak er vooral wat meer dan dat in dit recept staat, ze zijn ook heerlijk over een bolletje ijs of gewoon in een bakje vanillevla. Dit recept is voor 4-6 personen.
- Voor de mascarpone mousse
- 2 ½ blaadjes gelatine
- 95 gr suiker
- 40 ml water
- 3 eidooiers
- 200 ml slagroom
- 200 gr mascarpone
- merg van ½ vanillestokje
- Voor de gegrilde kersen
- 400 gr verse kersen, ontpit maar wel heel gelaten
- 2-3 el sinaasappellikeur, amandellikeur of cognac (optioneel)
- 2-3 el rietsuiker
- Verder nodig
- geroosterd amandelschaafsel, om te bestrooien
Mascarpone mousse maken
Week voor de mousse de gelatineblaadjes in koud water.
Doe de suiker met het water in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur. Doe intussen de eidooiers in een kom en klop die luchtig op. Blijf kloppen tot de suikersiroop 118-120 °C is. Giet de hete suikersiroop al kloppend bij de eidooiers en blijf kloppen tot het dooiermengsel afgekoeld is tot lichaamstemperatuur.
Klop in een andere kom 175 milliliter van de slagroom lobbig op. Voeg daar de mascarpone en het vanillemerg aan toe en klop alles tot een luchtig geheel. Verwarm de overige 25 milliliter slagroom in een steelpan tot tegen het kookpunt. Haal het pannetje van het vuur en los er de geweekte gelatine in op. Roer het gelatinemengsel door de luchtige eidooiers. Voeg de helft van het mascarponemensgel toe en spatel dit erdoor. Spatel tot slot de rest van het mascarponemengsel luchtig door de mousse. Dek de kom af met plasticfolie en laat de mousse opstijven in de koelkast.
Kersen grillen
Verwarm voor de gegrilde kersen de grill in de oven voor op de hoogste stand. Doe de kersen, eventueel de drank en de rietsuiker in een ovenschaal en meng deze door elkaar. Zet de kersen 5-10 minuten onder de grill en schep ze halverwege één keer om. Laat de kersen afkoelen voor je ze gebruikt.
Doe in een glaasje of bakje wat van de mascarpone mousse en schep daar de gegrilde kersen met aanhangend vocht op. Bestrooi het tot slot met wat geroosterd amandelschaafsel.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
waarom kies je er voor om alleen de dooiers te gebruiken en niet het complete ei? Ik heb nooit de tijd om uiteindelijk ook nog meringues te maken en vind weg gooien zonde als het ook gewoon verwerkt kan worden. En waarom gebruik je voor de kersen rietsuiker? Is normale suiker of bastard suiker ook een optie?
Groet Paulien
BeantwoordenKun je het uitsluitend met verse kersen maken? Of zou het ook met kersen uit pot gemaakt kunnen worden of bijv. met diepvries kersen?
BeantwoordenMet diepvrieskersen kun je dit ook doen, kersen uit pot zou ik hier niet voor gebruiken.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.