Wil je een lekker karamel dessert maken? Dan is dit recept zeker iets voor jou! Deze luchtige karamelmousse is zijdezacht van structuur en extra lekker door de lobbige specerijenroom bovenop. Deze karamel mousse is ook erg lekker in combinatie met gekarameliseerde appel. Met dit recept kun je karamelmousse maken voor 6-8 personen.

Karamelmousse met specerijenroom
Ingrediëntenlijst
  • Voor de karamelmousse
  • 2 ½ blaadjes gelatine
  • 80 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 160 gr suiker
  • 30 ml water
  • 100 ml slagroom
  • snuf zout
  • 250 slagroom, lobbig geklopt
  • Voor de specerijenroom
  • 250 ml slagroom
  • 25 suiker
  • 1 tl speculaaskruiden
  • Verder nodig
  • chocoladeschaafsel, om te bestrooien
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Zelf karamelmousse maken

Week de gelatineblaadjes in koud water. Doe de melk met de eidooiers in een kom en klop deze door elkaar. Zet dit opzij tot later. Doe de suiker met het water in een pan en laat deze tot goudbruin karamelliseren. Blus de karamel voorzichtig af met 100 milliliter slagroom. Let op, dit gaat bruisen en spatten. Roer alles door tot een egaal mengsel. Giet al roerend de helft van het warme karamelmengsel bij het dooiermengsel. Giet alles terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur tot de massa dikker wordt. Om te controleren of de crème anglaise klaar is doop je een spatel in de saus en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de massa niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 82 ᵒC zijn. Let er op dat je het dus niet laat koken!

Giet de crème door een fijne zeef in een kom en los er de uitgeknepen gelatine in op. Roer ook de snuf zout erdoor.

Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Spatel de helft van de lobbig geklopte slagroom door de karamelcrème tot alles één egaal mengsel is. Spatel vervolgens de rest van de opgeklopte room erdoor. Schep de karamelmousse in 6-8 bakjes/glaasjes en laat de mousse opstijven in de koelkast.

Klop de slagroom met de suiker lobbig op. Meng aan het einde de speculaaskruiden door de lobbig geklopte room. Maak de mousse voor het serveren af met wat van de specerijenroom en strooi er wat chocoladeschaafsel over.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Nathalie 2020-03-25 09:28:28

Kan dit ook met agar agar?? En hoeveel heb je dan nodig??

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-03-30 10:46:24

Dit kan ook met agar agar. Er komt nog een artikel online met het omrekenen van gelatine naar agar agar, daar moet ik nog wat dingen voor uitproberen voordat ik er echt antwoord op kan geven.

Beantwoorden
Linda 2020-03-29 15:14:12

250 ml slagroom opkloppen, of 250 ml opgeklopte slagroom? Voor de creme bedoel ik. De tweede keer 250 ml slagroom is mij duidelijk. :-)

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-03-30 10:30:16

Voor de mousse kun je zelf 250 milliliter slagroom lobbig opkloppen met een (hand)mixer met garde(s).

Beantwoorden
Marjolein 2020-09-13 13:38:40

Hallo Rutger, wanneer moet dat zout er nou door? Ik heb het niet gemist In de smaak maar zie het nu staan bij de ingrediënten. Probeer ik het later nog een keer om het verschil te proeven.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-09-14 10:37:59

Het maakt niet heel veel uit wanneer je het zout toevoegt. Ik heb de tekst aangepast, dank voor je oplettendheid.

Beantwoorden
Cleo 2020-12-09 08:02:02

Hallo Rutger,
Kan ik deze mousse ook gebruiken ala bonbon vulling?

Beantwoorden
CL
Rutger 2020-12-13 13:35:26

Deze mousse is niet geschikt als bonbonvulling.

Beantwoorden
Hanneke 2020-12-20 13:55:08

Hi Rutger, de karamel blus je af met 100 ml slagroom, ik neem aan gewoon opgeklopte toch? Dus gewoon verse slagroom (vloeibaar?)
Hoe lang moet je dan roeren voordat de saus indikt? Ik hou helaas een helemaal vloeibare saus. Moet ik hem opkloppen ofzo? De massa dikt niet in...
Help! Wat doe ik verkeerd?
Groetjes

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-12-22 10:47:17

Hoi! Je blust de karamel af met vloeibare room. Later gaat daar dan nog opgeklopte room door, dat zorgt voor de luchtige mousse.

Beantwoorden
Marjolein 2021-11-29 07:39:34

Is dit ook geschikt om een taart mee te vullen? Of is het daar niet stevig genoeg voor?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-30 13:33:04

Ik ben bang dat de mousse daar net niet stevig genoeg voor is.

Beantwoorden
Anita 2021-12-15 12:14:18

Kun je deze mousse ook invriezen? En dan glaceren?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-21 08:32:36

Volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Miriam 2021-12-26 09:23:47

Hoi Rutger,
Heel erg lekker!!
Ik heb het voor 12 personen gemaakt dus ik dacht ik pak van alles het dubbele.
Dus ipv 2,5 5 plakjes gelatine .
Dit is wat te veel we hadden bavarois.
Ook heel lekker ..
Maar hoeveel gelatine raad je aan?
Gr Miriam Damen

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-12-27 14:00:49

Hi. Als je 'm te stevig vond, dan kun je iets minder gebruiken. Maar in principe kun je het recept gewoon verdubbelen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.