Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 300 gr suiker
  • 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 350 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 100 ml volle yoghurt
  • 200 gr boerenjongens, uitgelekt
  • Verder nodig
  • 1 – 2 el bloem extra
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

In deze tulband zitten boerenjongens verstopt en dat maakt hem erg lekker! In plaats van boerenjongens kun je ook zelf rozijnen wellen, bijvoorbeeld in rum of sinaasappelsap. Gebruik dan 150 gram rozijnen en 60 milliliter vocht. Natuurlijk kun je met dit recept ook een cake maken, alleen moet je alle hoeveelheden dan delen door 1,5. Anders heb je teveel beslag en zal de vorm tijdens het bakken overlopen.

Tulband met boerenjongens

Bereiding: Tulband met boerenjongens

Verwarm de oven voor op 170 °C en vet een tulbandvorm in met boter .

Klop de boter met de suiker, de citroenrasp en het zout enkele minuten tot een romig geheel. Meng daar één voor één de eieren door en klop het beslag goed door na iedere toevoeging. Meng de bloem met het bakpoeder en spatel dit door het beslag. Meng als laatste de yoghurt door het beslag.

Wentel de uitgelekte boerenjongens door 1 tot 2 eetlepels bloem en zorg dat ze allemaal bedekt zijn met een dun laagje bloem. Dit zorgt dat ze straks niet zullen zinken in het cakebeslag. Spatel de boerenjongens voorzichtig door het beslag en doe dit vervolgens in de tulbandvorm. Bak de tulband met boerenjongens in 60 tot 75 minuten gaar.

Stort de cake met boerenjongens na het bakken op een rooster en bestuif hem voor het serveren licht met poedersuiker.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (15)
monica 2018-01-13 10:28:48

GREAT website, full with wonderful recipes.
What is 'Boerenjongens' though?
Do they sell that in the supermarkets?

Beantwoorden
MO
Mayootje 2018-01-14 20:07:59

Boerenjongens are raisins in alcohol. In britain they soak raisins in brandy or rum to bake a fruitcake. You can find boerenjongens in every supermarket. Look for a big jar in the low-alcohol dept. most likely they are on the bottom shelf, near advocaat etc.

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-15 00:05:01

Thnx!

Beantwoorden
Lieve 2018-01-16 11:50:29

Mijn vriend wil voor a.s. Zondag drie tulbanden, met biggareux, boerenjongens en chocoladestukjes. Kan ik dit recept voor alledrie gebruiken en de 'vulling' steeds vervangen? Dank voor je antwoord!

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-01-22 01:04:19

Dat kan prima!

Beantwoorden
Hetty 2018-01-22 12:26:52

Rutger
Ik wil de tulband met boerenjongens bakken maar mijn combi oven heeft geen 170 graden kan ik nu beter 160 of 180 graden nemen.

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-01-28 13:52:38

Dan zou ik 160 doen en de baktijd iets verlengen.

Beantwoorden
Hetty 2018-01-28 14:07:19

Dank je wel.

Beantwoorden
HE
Tamara 2018-07-22 12:51:58

Mijn tulbandvorm is kapot gegaan. Kan ik uit nood ook gewoon een cakevorm gebruiken? Of moet ik het recept dan wat aanpassen?

Beantwoorden
TA
Rutger 2018-07-23 07:56:54

Dat kan, alleen moet je de hoeveelheid dan wel iets aanpassen. Reken het recept voor een cake van 30 cm om naar 250 gram bloem en voor 25 cm naar 200 gr bloem.

Beantwoorden
Coby 2018-11-29 11:01:51

Ga hem zeker maken, lijkt me heerlijk

Beantwoorden
CO
Lisa van der Aa 2020-06-30 14:56:10

Hi Rutger,

Kan ik de boerenjongens ook vervangen door stukjes chocolade?
Is dit recept voldoende voor een tulband vorm van 2,4 liter ( nordic ware )

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-07-06 16:52:02

Je kunt prima stukjes chocolade gebruiken. En dit recept is voldoende voor de tulbandvorm.

Beantwoorden
Cor 2020-10-14 18:22:25

Een vraag als ik een tulband maak met fruit dan zakt dat altijd bodum
Hoe kan dat

Beantwoorden
CO
Annemiek 2021-01-13 15:53:57

Fruit bepoederen met een beetje bloem. De bloem voorkomt dat het naar de bodem zakt.

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-10-19 09:57:20

Enerzijds kan dat aan de samenstelling van het beslag liggen, anderzijds kan het gewelde fruit te zwaar zijn. Laat de gewelde vruchten goed uitlekken en wentel ze om in wat bloem. Bij een zwaarder cakebeslag, bijvoorbeeld met amandelmeel erdoor, zakt de vulling ook minder snel.

Beantwoorden
Ilse 2020-12-19 17:15:01

Gisteren gemaakt. Heerlijke tulband.
Heb veel complimenten gehad.
Dus Rutger voor jou een groot compliment.

Beantwoorden
IL
Frederike 2021-07-19 21:49:00

Als ik deze in kleine vormpjes wil maken (formaat grote cupcake) hoe lang en hoe heet zou je ze dan bakken?

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-07-21 13:48:05

Ik zou dan de baktijd en temperatuur van cupcakes aanhouden en tegen het einde goed checken met een satéprikker of de cakejes gaar zijn. https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/cupcakes-bakken-recept/

Beantwoorden
Jeannette van Wijngaarden 2021-11-26 11:53:25

Deze staat hier nu in de oven. In plaats van boerenjongens heb ik er dronken bosbessen inzitten. Deze waren over na de zelfgemaakte bosbessenlikeur.

Beantwoorden
JE
Peter Emile 2021-12-16 22:07:24

Tulband staat nu in de oven. Ik had géén volle yoghurt in huis, wél nog een pot 'Skyr'. Daarvan heb ik een flinke eetlepel aan het beslag toegevoegd, 'afgeblust' met een scheutje karnemelk, die ik ook nog had staan. Benieuwd naar het resultaat.... zal ik over een uurtje na deze post beschrijven.

Beantwoorden
PE
Peter Emile 2021-12-17 01:25:05

Nou, het is gelukt hoor.... Tulband ziet er, na het bestrooien met het decoreersneeuw van Baktotaal, feestelijk & professioneel uit. Smaakt bovendien heerlijk. Enige minpunt was het wat tegenvallende rijzen van de tulband; wellicht volgende keer wat meer bakpoeder in het beslag??
En hoewel ik het beslag in de vorm mooi egaal & glad had gestreken voor het de oven inging, is er toch een enorm, opengebarsten 'abces' ontstaan aan de bovenkant (die dus eigenlijk de onderkant is), waardoor ik die bult heb moeten wegsnijden voordat ik de tulband omkeerde, om te voorkomen dat het een soort duikelaar werd. Maar eenmaal bijgesneden & bestrooid, zou ie zó in de etalage kunnen. Als ik die had.

Beantwoorden
PE
Johan 2022-01-09 10:14:55

Een lekker en makkelijk recept maar Ik mis wat vanille.
Ik heb de 100ml yoghurt vervangen voor de rum van de bboerenjongens.
Na het bakken de tulband uit de vorm op een rekje kort laten afkoelen daarna de tulbandvorm 15 min teruggeplaatst je krijgt dan een mooie niet droge tulband.

Beantwoorden
JO
Johan 2022-01-09 10:21:23

Ik bedoel natuurlijk brandewijn ipv rum

Beantwoorden
JO
Manon 2022-01-31 14:16:18

Hoi Rutger,

Ik wil deze bakken in de quartet bundt pan van Nordic Ware, dan in 1 van de 4 vormen. De vier vormen bij elkaar zijn 2,4 liter. Ik zag dat dit recept voor 2,4 liter tulband kan.
Kan ik de hoeveelheden delen door 4 om hem in 1 van de 4 vormpjes te doen van de quartet bundt pan?

Dan nog een vraagje, mijn ma is diabeet en wilt wel iets lekkers met feest, heb jij een lekker recept met niet te veel suiker en kcal? Ik vind dat NLM best moeilijk.

Alvast bedankt en bedankt voor alle lekkere recepten.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-31 19:09:57

Hoi. Dat kan prima.

Beantwoorden
Manon 2022-01-31 14:18:01

Nog een vraagje, hoe moet ik de temperatuur en vaktijdschrift aanpassen naar de quartet bundt pan van Nordic Ware?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-31 19:09:33

Hoi. Met die vorm heb ik geen ervaring, dat is een kwestie van uitproberen en testen wanneer de cake goed is.

Beantwoorden
Lisanne 2022-02-27 18:21:28

Deze lijkt me erg lekker. Ik heb alleen een kleine tulbandvorm (circa 1 liter). Ik denk dat als ik alle ingredienten door de helft zou doen, ik misschien net wat teveel heb omdat het recept uitgaat van 2,4 liter. Werkt het als ik de factor 1/2,4=circa 0,42 gebruik bij het omrekenen? Alleen 2,5 ei wordt dan wel wat lastig denk ik

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-03-01 09:12:46

Hoi! Volgens mij moet het met een beslag op basis van 3 eieren ook goedkomen! En let op dat je de baktijd wellicht iets verkort. Test goed met een prikker wanneer de cake gaar is.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.