Ingrediëntenlijst
  • Voor de griesmeelcake
  • 500 g griesmeel
  • 4 eieren
  • 200 g suiker
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 liter vanillevla

Ken je dat? Je hebt een heerlijke cake gebakken, maar na het afkoelen blijkt dat de binnenkant nog niet helemaal gaar is. Dan baal je! Daarom controleer ik altijd voordat ik een cake uit de oven haal of deze gaar is. Hoe? Steek tegen het einde van de baktijd een (saté)prikker in het midden van de cake en haal deze er weer uit. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Zit er nog wel cakebeslag aan, dan moet de cake nog wat langer bakken.

Griesmeelcake

Om het bakken van een perfecte cake nog makkelijker te maken hebben de ontwikkelaars van Bosch de Serie 8 ovens ontwikkeld met de functie PerfectBake. Wanneer je PerfectBake inschakelt, meet de oven de zuurstofconcentratie. Dit wordt omgerekend naar de luchtvochtigheidsgraad en wanneer het vochtgehalte op het hoogste niveau is, rondt de oven automatisch het bakproces af. Zodra een gerecht een verminderde vochtafgifte laat zien is dat dus het moment om de temperatuur te verlagen. De cake of taart is dan perfect en de satéprikker niet meer nodig. PerfectCake! Om ervoor te zorgen dat de cake of taart niet uitdroogt maakt de PerfectBake functie ook automatisch gebruik van AddedSteam. Deze voegt dan automatisch kleine beetjes stoom toe tijdens het bakken, waardoor de cake of taart niet uitdroogt maar heerlijk luchtig blijft van binnen, met een krokante bodem. Zoals je al eerder las werkt deze functie ook heel goed voor de perfecte cheesecake of bij het bakken van een krokant brood!

161104_1419-ovens2

Speciaal voor Bosch heeft Miljuschka Witzenhausen de griesmeelcake uit haar boek Lekker Miljuschka gebakken. Deze supersimpele cake maak je in één kom en heb je binnen 5 minuten in de oven staan.

Bereiding: Supermakkelijke griesmeelcake

Verwarm de oven voor op 175 ⁰C.

Vet een groot rechthoekig bakblik of ovenschaal in met boter en bestuif het met griesmeel. Klop de eieren, het suiker en de olie in een kom met een garde. Voeg het bakpoeder, de vla en het griesmeel toe en roer alles goed door. Giet het beslag in het bakblik en plaats dat in het midden van de oven. Bak de cake in 1 uur goudbruin en gaar.

Haal de vorm uit de oven en laat hem afkoelen op het aanrecht.

Tip: Om de cake nog lekkerder te maken kan je deze na het bakken bestrijken met warme abrikozenjam of besprenkelen met suikersiroop. Kook voor de suikersiroop 1 deel water met 2 delen suiker (of een gedeelte honing) en voeg daar eventueel wat specerijen aan toe zoals kaneel, steranijs of kardemom.

Griesmeelcake

Dit bericht is gesponsord door Bosch.

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (21)
Marina 2018-11-14 14:06:18

Griesmeel kant en klaar of poedervorm

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-19 14:43:23

Griesmeel in poedervorm.

Beantwoorden
Yvonne leyrik 2018-11-06 16:26:47

Nou zou het gewoon doen hoor.Lijkt me raar als dat niet goed gaat.Succes!

Beantwoorden
YV
Annelies 2018-11-06 16:18:32

Zou ik dit ook in een tulband kunnen maken? Lijkt mij wel toch? Ik heb namelijk geen bakblik voorhanden....wel een glazen ovenschaal, maar ik vind een tulband altijd zo mooi...

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-11-11 13:46:53

Volgens mij kan dat wel, alleen zou ik dan de temperatuur wat lager doen en de tijd wat langer.

Beantwoorden
Luc 2018-01-01 21:45:25

Super recept!, hi hi mijn cake is gelukt en nog super lekker ook!normaal mislukt cake bij mij vaak ,maar deze wel met boter gemaakt was echt heel lekker en niet droog,alleen de siroop vond ik wat zuur en heb hem verandert in siroop van palm suiker met sinaasappel,top recept!een blijver

Beantwoorden
LU
Rutger 2018-01-02 08:08:04

Top! Goed om te horen!

Beantwoorden
Gerda 2017-12-22 14:13:52

Heb voor roomboter gekozen en kon t niet laten er iets aan toe te voegen .
Bij gewone cake is t lekker , dus waarom niet bij dit recept.
Heb er een scheutje sterke oploskoffie in gedaan.
Had wat beslag over, goed voor een paar cupcakejes.
Zijn eerder afgekoeld??Kan dus ff voorproeven!
Beetje zelfgemaakte bramenjam erop, toefje slagroom??

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-12-22 16:45:05

Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
SanDia 2017-11-20 19:41:58

Hoi,
Zelf aan het experimenteren met andere soorten vla.
Chocolade is een aanrader. En probeer nu een variant met stoofpeer. Hier zeer geliefd onder de kinderen. Zelfs een plakje als ontbijt start de dag erg goed.
Gr. SanDia.

Beantwoorden
SA
Yvonne 2017-11-20 20:41:43

O dat lijkt me heerlijk.Ga het proberen,dank je wel

Beantwoorden
YV
Katriend 2017-10-28 14:19:07

Hebben jullie er ook zo'n hekel aan als de ingrediëntenlijst niet overeenstemt met wat in het filmpje wordt vermeld?! cfr. suiker én vooral: 2 tl bakpoeder, hoeveel wordt daar niet in het beslag gestort! Echt voor (beginnende) bakkers is dit zéér verwarrend...

Beantwoorden
KA
Anneke van Dam-Kruyt 2017-10-28 18:22:20

Ik ben het helemaal met je eens. Dit zijn meer 2 eetlepels bakpoeder. Dan wordt de cake misschien wel erg luchtig :). Ik stoor mij altijd aan de eieren die ze zo maar bij een mengsel doen. Ik doe die eerst in een bakje om te voorkomen dat er een eventueel fout ei bij mijn beslag komt en ik alles moet weggooien.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-30 12:31:04

Excuus daarvoor. De beschreven hoeveelheden zijn hoe ik de cake op de foto heb gemaakt, en die beviel prima.

Beantwoorden
Leinchen 2017-10-26 15:55:54

Ziet er prachtig uit, maar ik vind em vrij smakeloos, niet zoet genoeg.
Kan je er ook nog siroop over doen als de cake al is afgekoeld?

Beantwoorden
LE
Rutger 2017-10-30 12:39:59

Dat kan zeker. Is erg lekker.

Beantwoorden
Anneke van Dam-Kruyt 2017-10-03 22:10:00

Ik hem hem vandaag gebakken met gesmolten boter. Hij is heerlijk. Het is alleen een beetje veel. Kan deze cake ook ingevroren worden?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-11 12:20:40

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Sylvie 2017-09-17 15:27:28

Hoi! Rare vraag misschien maar welke griesmeel?mag het rijst griesmeel zijn?alvast bedankt, en kijk ernaar uit om het temaken,!

Beantwoorden
SY
Yvonne 2017-09-17 19:04:41

Geen idee of dat kan ik denk van wel.Ik heb griesmeel in de supermarkt gekocht en daar voor gebruikt.Ik zou zeggen gewoon uitproberen.Succes.

Beantwoorden
YV
Rutger 2017-09-18 14:52:25

Griesmeel vind je bij de bakspullen, hetzelfde waar je ook griesmeelpap of -pudding van maakt.

Beantwoorden
Yvonne 2017-08-21 14:59:28

Vandaag deze cake gemaakt.Niet met zonnebloem olie maar met geklaarde boter( te koop bij AH).
De smaak is heerlijk en geen olie smaak door de geklaarde roomboter.
Gebruikte gewoon 250 ml geklaarde roomboter (gesmolten en af laten koelen tot lauw warm) en als laatste toegevoegd.

Beantwoorden
YV
Rutger 2017-08-23 17:16:49

Goede tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Lindsey 2017-07-11 16:47:33

Wat is vanillevla verkrijgbaar bij AH als je in België woont want griesmeel kan je ook maar daar aankopen ?

Beantwoorden
LI
Suzanne 2017-07-11 22:00:49

Vanillevla is vergelijkbaar met crème anglaise. Volgens mij heeft Delhaize 'vanillepudding'. Die zou je ook kunnen gebruiken. Griesmeel is Semola vlgs mij. Op ah.be kun je vanillevla bestellen, dus zal het ook wel in de winkel staan. Bij de yoghurt?

Beantwoorden
SU
annie 2017-06-20 00:00:56

Ik maakte vandaag de halve hoeveelheid, maar ook met boter ipv olie.
Viel heel erg in de smaak bij het bezoek!
De variatie met yoghurt lijkt me ook wel wat...

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-06-26 13:30:17

Klinkt inderdaad als een leuke variatie!

Beantwoorden
Food&Vintage 2017-05-31 15:15:37

Dit is een cake, dat nooit mislukt.

Nog wat heerlijke combi's:

De cake aftoppen met wat creme fraiche en daarop fijngehakte (geroosterde) pistachenootjes.

Of...abrikozenjam met daarop licht geroosterde kokosvlokken.

Offfff.....op de bodem van je cakeblik schijfjes ananas leggen en daarop je beslag storten. Na het bakken uiteraard je cake ondersteboven serveren.

Ontzettend lekker!

Beantwoorden
FO
Rutger 2017-06-06 11:49:19

Wat een lekkere tips allemaal! Dankjewel!

Beantwoorden
Tineke 2017-03-04 18:41:25

Was heerlijk! Lauwwarm met wat Golden syrup erover bij een kopje koffie!

Beantwoorden
TI
Rutger 2017-03-07 17:58:30

Goede tip! De golden syrup!

Beantwoorden
Tineke 2016-12-13 11:22:47

Ben ook niet zo van olie in t gebak,dus ben heel benieuwd naar t recept met yoghurt!

Beantwoorden
TI
Tineke 2016-12-12 21:56:23

Welke maat bakvorm word er gebruikt voor dit recept?

Beantwoorden
TI
Rutger 2016-12-15 21:25:03

Ik heb een braadslee van 19 bij 28 centimeter gebruikt.

Beantwoorden
Monique 2016-12-06 22:46:05

Heb hem ook gemaakt. Dit is het eerste recept wat ik echt niet lekker vond. De cake was ragvet en de zonnebloemolie overheerste heel erg vond ik. Ga hem de volgende keer proberen op de manier van Henk Kooiman, met de Griekse yoghurt en gewoon boter. Kijken hoe die bevalt!

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-12-09 08:17:37

De oliesmaak proefde ik wel maar vond ik niet perse overheersen. Jammer dat het je smaak niet is, ben benieuwd hoe je de versie van Henk vindt.

Beantwoorden
Henk 2016-12-09 09:10:22

Zal binnenkort het recept doorgeven. Ben nu een paar dagen onderweg.

Beantwoorden
HE
Henk 2016-12-13 21:10:16

Hier het beloofde alternatieve recept op basis van yoghurt en boter:

150 g boter - gesmolten
rasp van 1 citroen (sap bewaren voor het siroopje)
4 eieren - gesplitst
500 g Griekse yoghurt (ik gebruik zelf meestal geitenyoghurt)
250 g suiker (50 g + 200 g)
350 g griesmeel (bvk van harde tarwe)
snufje zout
1 theelepel bakpoeder
150 g honing

Oven voorverwarmen op 175 graden Celsius (heteluchtoven ongeveer 150-160 graden).
Bakvorm bekleden met bakpapier; ik gebruik een brownievorm van 33 x 23 cm.

De eiwitten stijfkloppen met 50 g van de suiker.
In een andere kom yoghurt, 200 g suiker, eidooiers en citroenrasp mengen.
Daarna griesmeel en bakpoeder erdoor mengen. Dan de gesmolten boter.
Als laatste voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten onderspatelen.

Gedurende ongeveer 30-40 minuten bakken.

Verwarm honing en citroensap al roerend tot de honing goed vloeibaar is (niet koken) en giet dit over de nog warme koek.
Dit lijkt een hele plens, maar het wordt gemakkelijk door de cake opgenomen.
Af laten koelen. Eventueel vlak voor het serveren bestrooien met poedersuiker.

In plaats van alleen griesmeel kun je ook andere meelmengsels gebruiken als dat je voorkeur heeft. Een prima alternatief is b.v.: 150 g volkoren speltmeel, 50 g rijstemeel, 50 g maïsmeel en 100 g gemalen amandelen.

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-12-15 21:18:31

Hoi Henk! Dankjewel voor je recept! Klinkt ook erg lekker! Ga het zeker een keer proberen.

Beantwoorden
Anita 2016-12-06 16:51:06

Hij staat in de oven, ben benieuwd?

Beantwoorden
AN
Henk Kooiman 2016-12-05 18:24:20

Ook voor mij een bekende cake. Inderdaad makkelijk en lekker. Mijn recept is met Griekse yoghurt, boter (van cakes op oliebasis word ik altijd een beetje misselijk) en citroenrasp. En na het bakken gaat er een siroopje over van honing met citroensap.
Een glutenvrije variant heb ik ook al eens gemaakt, met gemalen amandelen, rijstemeel en maïsmeel.

Beantwoorden
HE
Monique 2016-12-07 13:03:04

Hallo henk, de combi met Griekse yoghurt lijkt mij erg lekker. Wat zijn de verhoudingen???

Beantwoorden
MO
Henk 2016-12-07 14:52:04

Die wil ik je graag geven, maar dan moet Rutger dat wel ok vinden. Het is tenslotte zijn blog en zijn recept :))

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-12-09 08:14:49

Dat is prima hoor! Altijd leuk om inspiratie van elkaar te krijgen!

Beantwoorden
Wiltine 2016-12-14 21:25:19

Ik benieuwd naar het recept met Griekse yoghurt ?

Beantwoorden
WI
Suzanne 2016-12-05 15:25:15

Da's een Basboussa cake! Het recept met vanillevla is overal op internet te vinden ;-) Enige wat nog ontbreekt is het suikerstroopje dat je over de cake giet als ie klaar is.

Heerlijk!

Beantwoorden
SU
Rutger 2016-12-05 18:23:48

Goede tip de suikersiroop! Lekker!

Beantwoorden
Sandra 2018-09-08 08:06:33

Het is inderdaad de basboussa cake. Ik maak m al jaren zo. Zonder de siroop. Niks Rutgers aan

Beantwoorden
SA