Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
  • 5-6 el whiskey
  • 200 gr sultana rozijnen
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr donkere bruine basterdsuiker
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout

Deze Ierse whiskey cake komt uit het nieuwe boek Home sweet home van Yvette van Boven. Het boek staat vol met nieuw Iers comfortfood, uit het land waar Yvette geboren en getogen is. Het boek is zoals we dat kennen van Yvette; mooie foto’s, fijne tekeningen en vooral hele lekkere en verrassende recepten. Ondanks dat het een kookboek is met een selectie bakrecepten, was het moeilijk kiezen welk recept ik uit het boek zou gaan bakken. Na uitgebreid getwijfeld te hebben tussen onder andere de hot milk cake en guinnessbrood ben ik gezwicht voor haar Ierse Whiskey cake.

Yvette: ‘Dit is een recept dat ik van mijn oude buurmeisje Liz kreeg. Liz heeft een cateringbedrijfje, Brownie Wishes, louter voor taarten en koek, dus u kunt er gerust van uitgaan dat ook dit eenvoudige recept toch gruwelijk lekker is. Mijn Hollandse buurman kwam in elk geval steeds voorzichtig informeren of ik nog wat van die cake voor hem had. U bent hierbij dus gewaarschuwd voor verslaving.’

Ierse Whiskey cake

Bereiding: Ierse whiskey cake

Meng de geraspte schil van de sinaasappel, het sinaasappelsap, drie eetlepels whiskey en de rozijnen in een schaaltje. Schep om en laat een paar uur, maar liever nog een nacht, afgedekt staan.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakeblik met een inhoud van anderhalve liter in, knip een strook bakpapier dat op de bodem past en laat de randen overhangen. Zo tilt u de cake er straks makkelijk uit.

Klop de roomboter en de suiker tot het mengsel licht en luchtig is, voeg in delen de losgeklopte eieren toe, telkens het beslag doorkloppend tot alle ei is opgenomen. Zeef de bloem, het bakpoeder en zout erboven en spatel door het beslag. Meng dan de rozijnen en de overgebleven vloeistof uit het schaaltje erdoor.

Giet het beslag in het cakeblik en bak de cake in 60 tot 75 minuten gaar, de baktijd is afhankelijk van hoe vochtig het beslag is. Check de cake na 20 tot 30 minuten; wordt hij al snel te donker, dek de bovenkant dan af met een velletje aluminiumfolie. Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken: komt die er net droog uit, dan is hij goed.

Prik met diezelfde prikker overal gaten in de bovenkant van de cake. Druppel wanneer de cake nog warm is en in de vorm zit, de rest van de whiskey erover en laat die zo’n twintig minuten intrekken. Til de cake aan het bakpapier uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen.

Maak het glazuur. Roer de poedersuiker met de whiskey en het vanille-extract tot een dikkig papje. Giet dat over de cake en laat het mooi opdrogen.

Nieuwsgierig geworden naar Home sweet home? Kijk hier voor meer informatie!

home sweet home

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Michelle 2017-12-14 07:58:37

Hoi Rutger,

Misschien een hele aparte vraag maar mijn vriend lust geen rozijnen en gedroogd fruit.. kan je in deze cake ook iets anders doen? Zoals bv nootjes?

Groetjes Michelle

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-12-14 13:34:39

Het gedroogde fruit en de rozijnen maken deze cake nou juist zo lekker! Het vervangen door noten is denk ik minder lekker.

Beantwoorden
Chantalle 2017-11-15 15:44:33

Hoi Rutger. Misschien een rare vraag is het een vochtige of een drogere cake?
Lijkt me een lekkere cake om met de feestdagen te serveren bij de koffie.

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-11-19 21:48:33

De cake is iets droger, maar zeker niet droog. Hij is erg lekker!

Beantwoorden
Hanny en Rinus 2017-11-11 15:33:20

Ik heb de cake net gebakken (in Hongarije :) ) en ik denk dat we er aan verslaafd gaan raken :) Glaasje whisky erbij en de zaterdagavond kan beginnen!

Beantwoorden
HA
Rutger 2017-11-12 12:35:48

Supertof om te horen!

Beantwoorden
lidy 2017-11-11 13:14:17

hey Rutger, vraagje: ik probeer zo weinig mogelijk koolhydraten te eten, maar dit ziet er - als whiskyliefhebber- wel héél lekker uit. Zou ik de bloem (voor een deel?) kunnen vervangen door amandelmeel, en ipv suiker bv ahornsiroop kunnen gebruiken?of zeg je: áls je zondigt, doe het dan maar goed :-)

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-11-12 12:37:23

Dat vind ik heel lastig om te zeggen. Zowel de bloem als de suiker dragen bij aan de textuur van de cake, dus als je die gaat vervangen wordt de textuur anders. Een gedeelte vervangen door amandelmeel moet kunnen denk ik, de suiker zou ik laten voor wat het is.

Beantwoorden
Lidy 2017-11-12 14:56:12

Dank je voor je reaktie,ga er es over nadenken

Beantwoorden
LI
Marcelle 2017-11-03 20:26:04

Hoi Rutger,
Die Ierse Whiskey Cake lijt mij heerlijk. Ik heb nog 1 vraagje gebruik je lichte of donkerbruine basterdsuiker in dit recept.
Met vriendelijke groet,
Marcelle

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-06 12:00:24

Voor deze cake heb ik donkerbruine basterdsuiker gebruikt.

Beantwoorden
Marja 2017-10-29 20:50:42

Ik heb eigenlijk hetzelfde soort bericht als mijn buurvrouw boven mij. Ook ik ben ernstig besmet met het ongeneeslijke bakvirus en kom sinds kort op je blog. Heerlijk dat jij zo’n blog hebt, voor tips en nieuwe recepten. Echt super. Rest er nog 1 vraagje....gebruik jij onder en/of bovenwarmte of gas of hetelucht? Ik heb alleen hete lucht en dus wil ik graag weten of de in dit recept gegeven temperatuur voor mij de juiste is. Dat was het. Een Suc6 met je blog en tot een volgende keer.
Hartelijke groetjes,
Marja.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-30 12:24:22

Hoi Marja! Wat een leuk virus! Alle antwoorden op je vragen vind je hier:

https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Linda 2017-10-29 11:17:12

Beste Rutger,
Sinds kort uw blog ontdekt. Ik ben zelf ook gebeten van het bakvirus, dus uw blog is één groot feest voor mij !
Bedankt dat jij dit alles met iedereen wil delen.
Heb nog een klein vraagje ,de oventemperatuur waar jij over spreekt , is dit traditionele oven of hete lucht ?
Alvast bedankt en vriendelijke groeten,
Linda

Beantwoorden
LI
Peter 2017-10-29 20:07:12

oven met onder- en bovenwarmte

https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
PE
Rutger 2017-10-30 12:26:17

Hoi Linda! Wat leuk om te horen! Alle antwoorden op jouw vragen vind je hier:

https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Petra Wiggers 2017-10-29 09:37:28

Ik heb de cake nu al 2x gebakken en hij is super lekker. Een aanrader !

Beantwoorden
PE
Rutger 2017-10-30 12:26:46

Hier thuis gaat hij ook vaker gebakken worden!

Beantwoorden