Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 100 gr gedroogde cranberry’s
  • 40 ml sinaasappelsap
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • rasp van ½ sinaasappel
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 165 g bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 75 g witte chocolade, grof gehakt
  • Voor de ganache
  • 70 ml slagroom
  • 1 el honing
  • 140 gr witte chocolade, grof gehakt
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Deze cake is verrijkt met cranberry’s en stukjes witte chocolade. Om de cranberry cake helemaal af te maken wordt hij na het bakken bestreken met een laagje witte chocolade ganache. Superlekker! In plaats van gedroogde cranberry’s kun je ook andere gedroogde vruchten gebruiken voor deze cake. Gebruik bijvoorbeeld in stukjes gesneden gedroogde abrikozen of rozijnen. Van dit cranberry cake recept kun je 12-16 stukjes snijden.

Dit cakerecept komt uit mijn boek Masterclass Cakes. Daarin vind je 40 heerlijke cakerecepten; van stroopwafeltulband tot chocoladecake en van cakerol tot plaatcake.

Masterclass cakes

Cranberry cake bakken  

Doe de gedroogde cranberry’s met het sinaasappelsap in een kommetje en laat deze enkele uren (of een nacht) wellen.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20×20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Klop de boter met de lichtbruine basterdsuiker, sinaasappelrasp en het zout enkele minuten tot een romig geheel. Meng daar één voor één de eieren door en klop het beslag goed door na ieder ei. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Meng tot slot de gewelde cranberry’s en de gehakte witte chocolade door het beslag en schep dit in de vorm.

Bak de cake in 35-45 minuten gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm.

Breng voor de ganache de slagroom met de honing in een steelpan aan de kook. Giet de kokende room over de gehakte witte chocolade. Laat de chocolade smelten en roer het mengsel door. Voeg de boter toe en roer alles tot een gladde massa. Laat de ganache opstijven op kamertemperatuur. Bestrijk de afgekoelde cranberrycake met de ganache.

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Johanna 2021-09-06 11:49:40

Deze cake is heerlijk. Nu wil ik hem bakken als cupcake. Hoe lang moet hij dan ongeveer in de oven?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-09-13 08:10:20

Dat zou je uit moeten proberen, maar ik denk zo'n 25 minuten op 175 °C.

Beantwoorden
Lisette 2021-02-05 12:55:24

Stom! Sinaasappelsap is natuurlijk gebruikt voor het wellen van de cranberry's.. Excuus!

Beantwoorden
LI
Ilse 2021-01-08 19:24:52

Hoi Rutger, ik ga morgen dit recept maken. Ik vroeg me af of ik het ook kan invriezen (ivm de slagroom in het recept). Alvast bedankt!

Beantwoorden
IL
Rutger 2021-01-11 10:20:29

Volgens mij gaat dat prima, maar met deze cake heb ik het zelf nog niet geprobeerd.

Beantwoorden
Bertie 2020-12-29 23:51:14

Afgelopen weekend ook deze cake gemaakt.
In een woord: HEER-LIJK
Dankzij jou cakerecepten en tips voor het bakken van de perfecte cake ben ik in de familie uitgeroepen tot de cakekoningin! Weer bedankt!

Beantwoorden
BE
Hanna 2020-12-13 07:05:44

Van het weekend gemaakt en het was heerlijk! Ik had geen 20x20 blik, maar een 23cm springvorm heeft ongeveer dezelfde oppervlakte, en dat bleek ook prima te gaan met dezelfde baktijd. Dank je wel voor het heerlijke recept

Beantwoorden
HA
Marloes 2020-12-08 14:27:24

Ziet er lekker uit.
Alleen even een vraagje: waar kan je sinaasappelsap en rasp voor vervangen?
Dit ivm een allergie voor citrusvruchten.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-13 13:42:23

je kunt (karne)melk als vocht gebruiken en vanille als smaakmaker.

Beantwoorden