Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 175 g lichtbruine basterdsuiker
  • ½ sinaasappel, rasp
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren
  • 200 g courgette, geraspt
  • 200 g bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 100 g blanke rozijnen
  • 75 g pecannoten, grof gehakt
  • Voor het glazuur
  • 2 el volle yoghurt
  • 125 g poedersuiker
  • Verder nodig
  • boter of olie, om in te vetten

Bij cake denk je waarschijnlijk niet gelijk aan courgette, maar toch is het een belangrijk ingrediënt in dit cakerecept. Net als wortels in een carrotcake is courgette heel geschikt als basis voor een cake. Dit courgette cake recept heb ik verrijkt met onder andere kaneel, rozijnen en pecannoten. Het yoghurtglazuur maakt deze courgettecake helemaal af! Dit recept komt uit mijn boek Masterclass Cakes, waarin je de lekkerste cakerecepten vindt. Met dit cake boek heb ik vorig jaar de Delicious. magazine publieksprijs gewonnen! Van stroopwafeltulband tot bitterkoekjescake en van carrotcake tot chocoladecake, ze staan allemaal in mijn cakeboek. Meer informatie over Masterclass Cakes vind je hier!

Masterclass cakes

Courgette cake recept

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een langwerpige cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de zonnebloemolie, lichtbruine basterdsuiker, sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop dit enkele minuten luchtig op. Voeg beide eieren toe en klop het mengsel nog kort door. Spatel de geraspte courgette, de bloem, het bakpoeder en de kaneel door het mengsel. Roer als laatste de rozijnen en gehakte pecannoten door het beslag. Schep het in de vorm, strijk het glad en bak de cake in 55-65 minuten gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken; zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar.

Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Meng de yoghurt met de poedersuiker tot een glad glazuur en bestrijk de afgekoelde cake hiermee.

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Luna 2020-02-26 11:18:58

Hoi Rutger, ik heb al een beetje gegooled, maar ben nog niet echt achter een goed onderbouwd antwoord gekomen. Toen dacht ik aan jou, misschien weet jij het wel Want wat is precies het nut van courgette of wortel of rode biet of wat dan ook in zoet beslag? Is dat alleen voor de textuur en de binding of heeft het ook een andere reden? Dat een wortelcake of courgettecake zo luchtig is komt toch ook mede door de (zonnebloem)olie die je gebruikt? Hopelijk weet je het antwoord want ik ben ontzettend nieuwsgierig. Enne, dit recept klinkt weer heerlijk! Groetjes, Luna

Beantwoorden
LU
Rutger 2020-03-03 10:49:04

Hoi. De geraspte groenten hebben meerdere functies; smaak, textuur, zoetkracht en vezels. Natuurlijk dragen de olie en het bakpoeder ook bij aan een luchtige en smeuige cake.

Beantwoorden
Luna 2020-03-03 12:43:11

Hartstikke bedankt voor je antwoord! Bevestigd wat ik zelf ook al dacht. Bedankt :D

Beantwoorden
LU
Maartje 2020-02-17 14:29:08

Kan ik de pecan noten door iets anders vervangen? Ik mag namelijk geen noten en pinda's.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-02-23 14:39:13

Je kunt ze ook weglaten, of vervangen door extra rozijnen of stukjes gedroogde zuidvruchten.

Beantwoorden
Mieke 2020-02-17 06:23:10

Rasp je de courgette met of zonder schil?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-02-17 08:47:24

Die kun je met schil en al raspen.

Beantwoorden
Monique 2020-02-16 09:03:08

Wat een goed idee met dat yoghurt glazuur! Maak heel vaak zoete courgette cake, dus ga deze zeker proberen!

Beantwoorden
MO