Ingrediëntenlijst
  • Voor de cakejes
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 185 gr bloem
  • 2 ½ tl bakpoeder
  • 2 el karnemelk
  • 75 gr walnoten, gehakt
  • Voor de topping
  • 100 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 60 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker
  • 1 el sterke espresso (of 1 tl oplos-espresso + 1 el kokend water)
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • walnoten, gehakt, om te bestrooien.

Deze kleine cakejes met walnoot en koffie-roomkaasglazuur zijn heel leuk voor bij een high tea, maar ook gewoon erg lekker bij een kop koffie. De combinatie van de walnoten met het frisse koffie-roomkaasglazuur maakt dit cakeje een mooi geheel. Natuurlijk kun je de walnoten ook vervangen door bijvoorbeeld (gewelde) rozijnen of andere noten. Dit recept kun je ook gebruiken voor cupcakes, pas dan wel de baktijd aan. Deze zal dan iets korter zijn dan voor deze mini-cakejes.

Bereiding: Cakejes met walnoot en koffie-roomkaasglazuur

Verwarm de oven voor op 175 °C en vet kleine cakevormpjes in met boter.

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en mix dit enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door na ieder ei. Spatel de bloem met het bakpoeder door het mengsel, probeer het daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Meng tot slot de karnemelk en gehakte walnoten door het beslag.

Verdeel het beslag over de cakevormpjes en zorg daarbij dat ze voor ongeveer 2/3e gevuld zijn. Bak de mini-cakejes in 22-27 minuten goudbruin en gaar. Laat de cakejes afkoelen op een rooster.

Doe alle ingrediënten voor de topping in een kom en mix deze enkele minuten tot een romig glazuur. Bestrijk de afgekoelde cakejes met het roomkaasglazuur en bestrooi deze met de gehakte walnoten.

walnootcakejes met koffie-roomkaasglazuur

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (15)
Narmai 2018-08-08 15:31:30

Wat zijn deze ontzettend heerlijk zeg! Zowel met als zonder topping!

Beantwoorden
NA
Alice 2018-06-29 01:49:14

Hallo Rutger
Ik heb de walnotencakejes gemaakt maar heb de topping aangepast. Ook de vorm. Ik heb er mini cupcakejes van gemaakt en mini tulbandjes, heb er nog een halve tl baking sodag bijdoor gedaan. Ze waren heerlijk luchtig en zalig van smaak. Ik heb ze 11 minuten gebakken in mijn oven op 150 graden. Voor de topping heb ik ipv boter 75 g slagroom gebruikt en 2 El witte basterdsuiker en een zakje slagroomvast, 100 gr mascarpone en 3/4 kopje espresso. Op elke cupcake een mooie toef gespoten en als decoratie heb ik moccaboontjes en deco chocolaatjes gebruikt.

Beantwoorden
AL
Rutger 2018-07-09 08:05:19

Wat een lekkere variatie! Leuk!

Beantwoorden
Tanja 2016-11-27 16:49:34

Beste Rutger,

Welk bakvorm heb je gebruikt voor deze cakejes?? Wat is de afmeting van het cakeje??
Ik hoor het graag! Alvast bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
TA
Rutger 2016-11-27 22:01:02

Hoi,
Dit zijn mini cakevormpjes van 4 bij 9 centimeter, maar iets groter of kleiner maakt niet uit.

Beantwoorden
Tanja 2016-11-27 16:48:38

Beste Rutger,

Welk bakvorm heb je gebruikt voor deze cakejes?? Wat is de grootte van het cakeje??
Ik hoor het graag! Alvast bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
TA
Patty 2016-11-22 08:34:26

Hoi,

Ziet er super lekker uit. Ben alleen van plan om er wat minder te maken. Kan ik alles van het recept gewoon door twee delen om de helft te maken, of kloppen bepaalde verhoudingen dan niet meer?
Ik hoor het graag!

Beantwoorden
PA
Rutger 2016-11-25 18:04:47

Je kan het prima door de helft doen!

Beantwoorden
Karolien 2016-10-19 10:14:54

Superleuk recept! In geval van cupcakes, hoeveel korter zou je baktijd aanraden?

Beantwoorden
KA
Rutger 2016-10-20 09:38:32

Die zou ik maximaal 20 minuten bakken. Controleer wel even met een prikker of ze goed gaar zijn.

Beantwoorden
Saskia 2016-08-24 16:11:15

Hoi Rutger. Waardoor kan ik de karnemelk vervangen? Ik woon in het buitenland en daar is dit niet te verkrijgen helaas. Dankjewel.

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-08-24 23:10:03

Hoi! Je kan gewoon melk nemen met een theelepel citroensap erdoor!

Beantwoorden
Annie 2016-03-17 14:18:41

Ik heb zelf ook vanille- extract gemaakt op basis van wodka, maar kan ik dat ook gebruiken als kinderen er van mee eten? Of verdampt het alcohol helemaal door het bakken?

Beantwoorden
AN
Nadia 2016-03-16 17:52:11

Lekker en precies waar ik op zoek was! Dankjewel!

Beantwoorden
NA
wilma Keulers 2016-03-14 07:30:12

Cakejes zijn heerlijk, ik heb ze afgelopen weekend gemaakt!

Beantwoorden
WI
Gerda Aarnoudse 2016-03-07 23:41:20

Vorige week de cakejes gemaakt zonder de roomlaag en dan zijn ze ook heerlijk!

Beantwoorden
GE
Marianne de Man 2016-03-08 19:08:27

Afgelopen weekend gebakken. De topping heb ik in de koelkast bewaard en iedere keer bij gebruik op de cakejes gesmeerd. Erg lekker! Voor herhaling vatbaar....

Beantwoorden
MA
Ria & Laura | liefdevoorbakken 2016-03-03 15:40:54

Wat ontzettend leuk dat je een blog hebt! Wij zijn fan!! :)

Beantwoorden
RI
Ellen van Schaik 2016-03-03 08:34:19

Dag Rutger,

Kan de boter ook vervangen worden door zonnebloemolie en als ik dit hele beslag in een cakeblik doe, hoelang is dan de baktijd? Wat is het effect bij gebruik van zonnebloemolie of boter?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-03-03 19:20:38

Hoi Ellen,
De boter is in dit recept wel nodig om een mooi luchtig beslag te krijgen. Het recept kan ook in een cakevorm, al zal deze wel wat laag worden door de hoeveelheden. De baktijd is dan 50-60 minuten op 160 graden.

Beantwoorden
Rutger 2016-03-03 08:12:43

De cakjes kan je, zonder het roomkaasglazuur erop, enkele dagen buiten de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Marianne 2016-03-02 22:35:19

Hoe lang kan je de cakejes bewaren? In of uit de koelkast?

Beantwoorden
MA