Een gevlochten brood is altijd een feest om te zien (en te proeven) op de ontbijt- of brunchtafel. Dit gevlochten brood recept is extra lekker door de toevoeging van anijs aan het brooddeeg. De anijs geeft dit rijke vlechtbrood extra veel smaak. Het lekkerst vind ik dit anijsbrood met een dun laagje roomboter en kersenjam. Natuurlijk kun je de anijs ook achterwege laten en zo een gewoon vlechtbrood bakken.

- Voor het deeg
- 275 ml melk, lauwwarm
- 30 gr vloeibare honing
- 450 gr bloem
- 9 gr zout
- 7 gr gedroogde gist
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 3 tl anijszaad
- 1½ tl gemalen anijszaad
- Verder nodig
- 1 ei, losgeklopt
Vlechtbrood recept
Doe de melk, honing, bloem, het zout en gedroogde gist in een kom en kneed hier een brooddeeg van. Kneed het zeker 10 minuten door. Dit kun je doen met je handen of met een (hand)mixer met deeghaken. Kneed tegen het einde de boter en het anijszaad door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het brooddeeg afgedekt 1 uur op een warme en tochtvrije plaats rijzen.
Kneed het deeg kort door en verdeel het in drie gelijke bollen. Rol de bollen uit tot strengen van 40 tot 45 centimeter lang. Maak van de drie strengen een vlecht (net zo als je haar vlecht) en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat de uiteinden van de vlecht zich aan de onderkant bevinden. Laat het deeg nog 1 uur op een warme plaats rijzen.
Vlechtbrood bakken
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrijk de broodvlecht met het losgeklopte ei en bak het brood in 25 tot 35 minuten gaar en goudbruin. Laat het anijsbrood afkoelen op een rooster.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hallo Rutger, Ik kan nergens anijszaad vinden alleen de gemalen versie? Kan ik gewoon meer gemalen anijszaad toevoegen? Alvast bedankt Jacq.
Beantwoorden
Is het noodzakelijk om het brood te vlechten of kun je het ook gewoon afbakken in de broodbakmachine? Bijv op een briochebroodprogramma?
BeantwoordenVolgens mij kan dat ook prima. Zelf heb ik geen broodbakmachine, dus ik kan het je niet met zekerheid zeggen.
Beantwoorden
Vandaag heb ik dit brood gebakken, erg makkelijk om te maken en hij smaakt echt heerlijk!
Deze ga ik zeker vaker maken!
Deze vanmiddag gemaakt. Wat een heerlijk zacht brood. Lekker met anijs. Kan ik een volgende keer variëren met bijvoorbeeld Italiaanse kruiden? Of misschien nog een ander idee? Ik heb hem ook weer op Instagram geplaatst. Net als de koekjes met mango witte chocolade en limoen. Ook alweer zo'n geweldig recept. Bedankt!
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.