Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 10 gr gedroogde gist
  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 75 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 20 gr suiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 300 gr bruine basterdsuiker
  • 1 citroen, rasp
  • 1,5 tl kaneel
  • 100 gr boter, gesmolten

Ik ben gek op Zeeuwse bolussen, van die lekkere plakkerige, die je niet kan eten zonder dat je vieze handen krijgt. Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door die Zeeuwse bolus en door monkeybread. Dat laatste is een lekkernij uit Amerika waarbij bolletjes brooddeeg, voorzien van een laag suiker en boter, in een tulbandvorm gebakken worden. Het leuke hiervan is dat het erg gezellig is om dit samen te eten. Je breekt er steeds stukje af, in plaats van dat je er plakken van snijdt. Het is eigenlijk een soort breekbrood, maar dan anders. Deze tulband is erg lekker bij het ontbijt, maar misstaat ook zeker niet bij een lekkere kop thee in de middag. Kijk hier voor het originele recept voor Zeeuwse bolussen!

Bereiding: Zeeuwse bolus tulband

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Het deeg is vrij plakkerig; het kneden gaat daarom het makkelijkst met een mixer met deeghaken. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

Vet een tulbandvorm in met boter. Meng de basterdsuiker met de citroenrasp en de kaneel. Kneed het deeg kort door en verdeel het in bolletjes ter grote van een walnoot. Haal de deegbolletjes door de gesmolten boter en rol ze vervolgens door het basterdsuikermengsel. Leg de bolletjes in de tulbandvorm en ga zo door tot al het deeg gebruikt is. Dek de vorm af met plasticfolie en laat deze op een warme plaats 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de bolustulband 35 tot 45 minuten. Los de tulband direct na het bakken op een rooster. Als je hier te lang mee wacht komt de tulband niet goed uit z’n vorm. Laat de Zeeuwse-bolustulband afkoelen en serveer deze zo vers mogelijk.

Zeeuwse bolus tulband

Foto’s: Erik Spronk

 

 

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (20)
Marjolijn 2017-08-18 13:40:50

Deze ga ik vandaag maken. Ben gek op de bolussen, dit kan dan ook niet anders dan lekker zijn.
Zal het laten weten wat wij er van vinden.

Beantwoorden
MA
Marjolijn 2017-08-18 19:39:22

Wauw hij is echt verrukkelijk!!

Beantwoorden
MA
Saskia 2017-08-18 20:24:58

Hij is heerlijk he! ???

Beantwoorden
SA
Marjolijn 2017-08-18 20:37:11

Zo echt wel! Hij was eigenlijk bedoeld voor de visite morgenmiddag.....hij is bijna op.....oeps. ben nu nieuw deeg aan het laten rijzen voor een tweede tulband. ??

Beantwoorden
MA
Saskia 2017-08-18 21:08:31

Haha en terecht! Als je hem vandaag maakt , dan zal ie morgen nog lekkerder zijn. Warm is het lekkerst, maar morgen dan plakt ie meer en hierdoor een geweldige echte bolus smaak. Inclusief vieze vingers.. nou ja.. vies?!?!.. geniet ervan!

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-08-23 17:23:19

Super tof! Geniet er van!

Beantwoorden
Jolanda 2017-04-21 17:45:46

super blij met dit recept ,ik heb hem van de week gemaakt .hij smaakt overheerlijk en het is moeilijk om ervan af te blijven .super bedank Rutger,voor dit recept .

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-04-23 18:54:00

Graag gedaan! Fijn dat hij zo in de smaak valt!

Beantwoorden
Saskia 2017-04-17 17:14:19

Ik heb deze bolustaart gemaakt.. als Zeeuws meisje was ik wel erg nieuwsgierig geworden. Ik heb het recept gevolgd en deze was lekker. Echter paar kleine verbeterpuntjes voor mezelf, oven stond iets te hoog en deeg mogelijk te kort gekneed. Smaak oké maar was niet zoals ik hem kende. Met Pasen opnieuw dit gemaakt voor mijn familie. Voelde enige druk.. ? .. ik heb de bolustaart in mijn oven 37 minuten laten staan .. het was werkelijk goddelijk! Ik durf te zeggen dat menig bakker jaloers zou zijn. Wat was ie geweldig. Zacht, klef niet te zoet en vooral dat vleugje citroen maakte het af. Structuur geweldig en dan eten wanneer hij nog wat warm was!!! Super blij met dit recept. Hij is top!

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-04-18 11:23:12

Wat superleuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
betty hartog 2017-01-27 12:45:03

Heb de bolussentulband gebakken voor de verjaardag van mijn dochter.....hij was heerlijk ...tot de laatste kruimel opgegaan.
Ik zal wel vaker de opdracht krijgen...... Mam wil je de bolussentulband bakken.....!!!!!!
Dank voor het heerlijke recept...

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-02-01 11:08:31

Graag gedaan! Fijn dat jullie er zo van genoten hebben!

Beantwoorden
Sandra 2017-01-24 18:00:31

Hoi Rutger. Lijkt me een erg lekker recept. Ga het binnenkort eens uitproberen. Vooral de vorm is zo leuk en lijkt me gezellig dat iedereen er een stukje af kan breken. Voor de 'gewone' Zeeuwse bolussen gebruik ik het recept van Robèrt. Ook al zo'n perfect recept. Groetjes Sandra

Beantwoorden
SA
Susan 2016-11-10 16:50:27

Hoi Rutger,
Hoe groot is jou tulbandvorm?

Groetjes Susan

Beantwoorden
SU
Rutger 2016-11-14 17:23:39

Mijn vorm heeft een doorsnede van 23 centimeter en is ongeveer 9 centimeter hoog.

Beantwoorden
lilian 2016-07-23 08:54:18

Hoi Rutger,
ik werk altijd met verse gist ;-) Hoeveel verse gist heb ik hiervoor nodig?

Thanx alvast!

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-07-25 10:52:41

Hoi! Je kan het vervangen door 30 gram verse gist. Deze moet je dan wel eerst in een klein beetje lauwe melk oplossen.

Beantwoorden
Tanja 2016-04-23 16:52:33

Net gemaakt.....en toevallig breekt er telkens 'per ongeluk' een stukje af....tja, dat kan je niet zo laten liggen natuurlijk :-))

Beantwoorden
TA
Rutger 2016-04-23 21:28:05

Die stukjes vragen erom om geproefd te worden!

Beantwoorden
Vera 2016-03-29 10:50:16

Aahhaaa, dat kan wel eens de reden zijn dat mijn tulband te stevig was...ga hem deze week nog bakken met minder bloem...

Beantwoorden
VE
Maartje 2016-03-29 10:18:59

Ontzettend leuk en lekker om te maken! Ik ga de volgende keer het recept aanpassen naar 400 gr. bloem, omdat het teveel was voor een tulband van 22 cm. Wij vonden 'm zowel krakend vers als de dag erna superlekker (dag erna wordt het kleverig, dat vind ik lekker aan een bolus). Wordt herhaald!

Beantwoorden
MA
Vera 2016-03-28 11:56:53

Hot Rutger, ik heb de bolus tulband gemaakt....zag er heerlijk uit na het bakken maar ik had het idee dat mijn deeg na het opensnijden wat aan de vaste kant was, en nog naar gist rook...het deeg was wel heel mooi gerezen, zowel bij de 1ste als 2e keer...Ik lees in een reactie hier boven dat het deeg zo luchtig was....bak groet van een thuisbakster...

Beantwoorden
VE
Marin Belt 2016-03-28 12:41:04

Ik heb de gist eerst in de warme melk gedaan en toen pas door de rest van de ingrediënten... begreep bij rudolph's bakery dat dat heel belangrijk is. Wellicht dat dat het is.

Beantwoorden
MA
Vera 2016-03-28 13:01:11

Ik heb de gist opgelost in lauw-warme melk omdat ik weet dat dat het beste is voor het rijzen...

Beantwoorden
VE
Rutger 2016-03-28 18:36:23

In principe hoeft instantgist niet meer te worden opgelost, verse gist en gedroogde gist wel. Wat we in de supermarkt kunnen kopen van dr. Oetker is instantgist en los ik zelf nooit op.

Beantwoorden
Rutger 2016-03-28 18:37:41

Moeilijk om te zeggen waar dat door kwam, het klinkt alsof alles verder ging zoals de bedoeling was.

Beantwoorden
Marin Belt 2016-03-28 06:53:42

Mijn tulband vorm was blijkbaar iets te klein (of ik had te lang gekneed) want de bovenste bollen rezen over de rand in de oven. Het is jammer dat ik hier geen foto bij kan plaatsen :) Het brood was heerlijk luchtig en erg smaakvol.. Lauw warm gegeten, man wat lekker! Mijn gasten en ikzelf hebben genoten.. volgend jaar zeker in de rebound! Bedankt Rutger!

Beantwoorden
MA
K@rin 2016-03-26 22:14:42

Net uit de over gehaald en natuurlijk niet kunnen laten om te proeven. In een woord MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!

Beantwoorden
K@
Rutger 2016-03-26 23:45:55

Leuk om te horen!

Beantwoorden
K@rin 2016-03-26 21:10:37

Hij staat in de oven!! En wat ruikt hij lekkerrrrrrrrrrrrr!! Kan niet anders dan dat ie ook heerlijk smaakt!

Beantwoorden
K@
Deborah 2016-03-24 09:51:47

Wat ziet het er heerlijk uit! Is het mogelijk om hem helemaal klaar te maken 's-avonds en hem de volgende ochtend pas in de oven te doen?

Beantwoorden
DE
Rutger 2016-03-26 23:52:31

Dat is lastig, ben bang dat het suikermengsel dan te vochtig wordt.

Beantwoorden
Elise 2016-03-22 21:07:21

Zou je het kunnen invriezen na het bakken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-03-22 22:49:42

Het kan zeker, maar vers is hij het allerlekkerste!

Beantwoorden
Romy 2016-03-22 15:13:56

Wauw, heerlijk! Dat ga ik zeker proberen voor het paasontbijt!
Is dit recept ook de avond van te voren al te maken? En kan het ook in een cakevorm, een tulbandvorm heb ik namelijk niet

Super recept en kan niet wachten tot Pasen dat ik het kan proeven! :-D

Beantwoorden
RO
Rutger 2016-03-22 22:50:59

Het kan prima in een cakevorm! De avond van te voren bakken kan ook, maar hij is versgebakken het lekkerst!

Beantwoorden
Romy 2016-03-23 09:38:22

Top! Dank voor de snelle reactie!

Beantwoorden
RO
Je@net 2016-03-22 13:54:52

Yummie....mijn moeder is een Brabantse en ik ben dus opgegroeid met de Brabantse bolussen. Heerlijk, had nog geen echt goed recept van de bolus, dus dit ga ik zeker eens uitproberen!

Beantwoorden
JE
Anja 2016-03-22 09:27:19

Leuk ga ik zeker maken ,ik woon op zeeuwland de bakkers hebben hier allemaal hun eigen geheim recept ,ik laat je zeker weten hoe deze smaken .
Bedankt weer voor dit recept .
Het ultieme brownies recept wat super .?

Beantwoorden
AN
lilian Vaassen 2016-07-22 03:37:30

Hoi Rutger,

hoeveel verse gist gebruik ik ipv instant gist voor dit recept? Ziet er heerlijk uit☺

Beantwoorden
LI
Siham 2016-03-22 08:52:50

Super!!!! Bolus recept zoek ik al zo lang naar! Dit ga ik dus maken... Bedankt wederom Rutger

Beantwoorden
SI