Dit speltbrood met walnoten bak ik vaak om doordeweeks mee te ontbijten of te lunchen, ik vind het heel lekker en voedzaam. Zelf vind ik de stukjes walnoot in het brood een hele fijne toevoeging, maar als je daar niet van houdt kun je die natuurlijk ook weglaten óf mijn volkoren speltbrood recept gebruiken.

Let er wel op dat zelfgebakken brood het lekkerst is op de dag dat je het gebakken hebt en de dag daarna. Om te voorkomen dat we aan het eind van de week oud brood hebben, snijd ik het brood gelijk als het afgekoeld is en vries ik de losse boterhammen in.

Speltbrood met walnoten
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr speltmeel
  • 250 gr speltbloem
  • 8 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 30 gr boter of margarine, op kamertemperatuur
  • 300 ml water, lauwwarm
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 125 gr walnoten, grof gehakt

Speltbrood met walnoten maken

Maak van alle ingrediënten voor het deeg een soepel brooddeeg. Kneed het deeg goed en lang door, minimaal 10 minuten. Dit zorgt ervoor dat het brood straks goed gaat rijzen. Meng aan het einde van de kneedtijd de stukjes walnoot door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Vet een broodvorm in met boter. Kneed het gerezen deeg nog kort door en duw dit vervolgens plat. Rol het deeg op tot een rol die lang genoeg is voor de broodvorm. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en dek dit losjes af met plasticfolie. Laat het brood nogmaals 1 uur rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bak het brood in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Haal het brood na het bakken uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Speltbrood met walnoten

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (16)
Gerda Pietersen 2016-05-07 11:18:15

Wat voor formaat broodbakker gebruik je?

Beantwoorden
GE
Gerda Pietersen 2016-05-07 11:19:36

Sorry ik bedoel bakblik.

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-05-09 12:49:47

Ik heb een broodvorm gebruikt van ongeveer 10 bij 22 centimeter!

Beantwoorden
Annie van den Broek 2016-05-07 20:03:34

Kan dit recept ook in een broodbakmachine en wat zijn dan de hoeveel heden?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-05-08 21:22:02

Hoi! Dat kan volgens mij prima. De hoeveelheden durf ik je niet te zeggen, dat verschilt volgens mij per soort machine.

Beantwoorden
tsjimmie 2017-01-03 08:35:42

De mat grijze staat perfect in onze keuken

Beantwoorden
TS
Hanny 2017-03-29 10:46:48

Hoi Rutger kan ik het deeg kneden in een keukenmachine of moet het met de hand?

Beantwoorden
HA
Rutger 2017-03-31 14:15:20

Het kan beide, maar als je de keuze hebt zou ik het in de keukenmachine doen.

Beantwoorden
Hanny 2017-03-31 15:36:10

Dank je wel ga het morgen proberen ziet er heerlijk uit.
En je bakboek is geweldig !!!!

Beantwoorden
HA
Marja 2017-12-04 17:07:23

Hoi Rutger,
Ik eet altijd speltbrood, maar heb het nog nooit gebakken omdat brood bakken in een hete lucht combimagnetron geen succes is! Maar.....ik krijg morgen een nieuwe oven van mijn man! Met boven en onderwarmte, grill, hete lucht en alle combinaties. Heeft hij stiekem bijeen gespaard voor mij. Lief hè. Ik kan dus nu nog meer van je baksels genieten en ze zelf gaan maken. Ik ben helemaal door het dolle en het eerste wat ik ga maken is dit brood! Lijkt me geweldig met walnoten.
Groetjes en tot een andere keer,
Marja.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-12 12:05:32

Superleuk! Alvast heel veel bakplezier!

Beantwoorden
René van de Laar 2018-01-17 10:26:00

Hoi Rutger,
ik heb een vraagje, in de meeste broodrecepten, wordt het vocht, in gram aangegeven ipv ml.
Nu heb ik het gevoel dat het met dit recept wel goed zit, want het deeg voelt perfect aan. Staat nu te rijzen in een oven van 35 a 40 gr. Straks bak ik het in mijn Kamado, net zo iets als een big green egg.
Lukt altijd perfect. Bedankt voor je leuke recepten en de inspiratie.

Beantwoorden
RE
Rutger 2018-01-22 01:00:23

In het geval van water zijn grammen en milliliters gelijk, dus maakt het niet uit in welke vorm het staat. Fijn dat je zo geniet van de recepten!

Beantwoorden
Astrid Rutgers 2018-01-24 18:41:52

Hoi Rutger,als je de gedroogd gist vervangt door verse gist of zuurdesem,wat zijn de verhoudingen dan.

Beantwoorden
AS
Rutger 2018-01-28 13:38:05

Gedroogde gist vs verse gist is verhouding 1:3. Met zuurdesem ligt dat iets complexer.

Beantwoorden
Astrid Rutgers 2018-01-30 22:29:08

dank je wel,voor je antwoord

Beantwoorden
AS
Ine Zuurmond 2020-03-28 17:36:08

Super lekker brood ! De moeite waard om te maken

Beantwoorden
IN
Leanne 2020-12-25 23:37:13

Kan je van dit recept ook kleine broodjes maken?
En wat wordt dan de baktijd?

Beantwoorden
LE
Rutger 2020-12-30 09:56:10

Dat kan prima. Qua baktijd zou ik 13-18 minuten op 220 graden proberen.

Beantwoorden
Mark 2021-10-23 12:15:49

Ik heb vandaag het brood proberen te bakken. Aangezien ik alleen speltbloem mag en geen speltmeel heb ik dat dus met alleen de bloem gedaan. Het deeg was en bleef ontzettend plakkerig. Het rees wel heel extreem. Maar doordat het zo plakkerig was zat bij de laatste rijs het vast aan de plasticfolie waardoor de bovenkant totaal mislukte.

Had ik minder vocht moeten gebruiken bij alleen bloem? Zo ja, hoeveel minder denk je. Of heb ik iets anders verkeerd gedaan?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-24 12:32:32

Hoi. Je kan een volgende keer iets minder vocht gebruiken, maar het kan soms ook helpen om het deeg nog iets langer door te kneden.

Beantwoorden
Johan 2022-06-15 20:42:35

Erg fijn recept! In plaats van walnoten gebruik ik peca noten. Daarnaast 1,5 eetlepel lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloem pitten erbij maakt het brood helemaal af. Heerlijk recept en genoeg mogelijkheden om een eigen variatie aan te brengen.

Beantwoorden
JO
Ellen 2022-07-30 16:06:51

Kan ik ook gewoon 500gr speltbloem gebruiken? Of wordt het brood dan wezenlijk anders?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-08-01 10:28:32

Dat kan prima.

Beantwoorden
Pauline van Hattum 2022-08-25 10:57:33

Ik heb het recept helemaal gevolgd , het was een mooi deeg , en het is in de eerste rijd ook netjes gerezen. Na het doorkneden en vormen in de broodvorm gedaan. Nu rijst het echter helemaal niet meer. Wat heb ik fout gedaan ?

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-09-14 20:38:14

Het is lastig om vanaf hier te zeggen wat er mis is gegaan, dat kunnen meerdere dingen zijn.

Beantwoorden
Maria 2022-09-18 17:56:05

Dat is heerlijk brood, Rutger, dankjewel! Ik heb het nu enkele keren gemaakt, meestal met alleen speltmeel, omdat ik steeds vergeet om speltbloem te kopen 😄 Voor degenen bij wie het deeg soms niet goed rijst (hierboven, zag ik): ik neem half zoveel zout, maar roer 1 eetlepel rietsuiker door het meel wanneer ik de droge gist toevoeg (sorry, Rutger! 😄). En Dan maar smikkelen!!

Beantwoorden
MA

U kunt niet meer reageren.