- Voor het deeg
- 250 gr speltmeel
- 250 gr speltbloem
- 8 gr gedroogde gist
- 10 gr zout
- 30 gr boter of margarine, op kamertemperatuur
- 300 ml water, lauwwarm
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 125 gr walnoten, grof gehakt
Dit speltbrood bak ik vaak om doordeweeks mee te ontbijten of te lunchen, ik vind het heel lekker en voedzaam. Zelf vind ik de stukjes walnoot in het brood een hele fijne toevoeging, maar als je daar niet van houdt kun je die natuurlijk ook weg laten. Let er wel op dat zelfgebakken brood het lekkerst is op de dag dat je het gebakken hebt en de dag daarna. Om te voorkomen dat we aan het eind van de week oud brood hebben, snijd ik het brood gelijk als het afgekoeld is en vries ik de losse boterhammen in.
Speltbrood bakken
Maak van alle ingrediënten voor het deeg een soepel brooddeeg. Kneed het deeg goed en lang door, minimaal 10 minuten. Dit zorgt ervoor dat het brood straks goed gaat rijzen. Meng aan het einde van de kneedtijd de stukjes walnoot door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Vet een broodvorm in met boter. Kneed het gerezen deeg nog kort door en duw dit vervolgens plat. Rol het deeg op tot een rol die lang genoeg is voor de broodvorm. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en dek dit losjes af met plasticfolie. Laat het brood nogmaals 1 uur rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bak het brood in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Haal het brood na het bakken uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk







