Dit vijgenbrood is vol van smaak doordat er eerst een voordeeg wordt gemaakt. De sappige en licht zoete vijgen in combinatie met de bite van de hazelnoten zorgen ervoor dat dit brood een feestje is om te eten. Dit gevulde notenbrood past heel goed bij een kaasplankje, maar is ook heerlijk met gewoon een plak kaas of met wat appelstroop. Je kunt het vijgenbrood heel goed invriezen, dus als je het toch gaat maken, bak er dan gelijk een paar extra! Met dit recept maak je 2 hazelnoot-vijgenbroden.

Hazelnoot-vijgenbrood
Ingrediëntenlijst
  • Voor het voordeeg
  • 100 gr volkorenmeel
  • 100 ml water
  • 1 mespuntje gedroogde gist
  • Voor het deeg
  • 150 gr volkorenmeel
  • 250 gr bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 1 el vloeibare honing
  • 200 ml karnemelk, lauwwarm
  • 125 gr hazelnoten
  • 200 gr gedroogde vijgen, in stukjes
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Vijgenbrood maken

Begin voor dit brood een avond van tevoren. Doe de ingrediënten voor het voordeeg in een schaal en roer het goed door. Dek de schaal af met plasticfolie en laat hem minimaal 12 uur op kamertemperatuur staan.

Voeg de volgende dag het volkorenmeel, de bloem, de lauwwarme karnemelk, de gist, de honing en het zout aan het voordeeg toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Voeg aan het einde van de kneedtijd de stukjes vijg en hazelnoten toe en laat het deeg vervolgens 1 uur rijzen in een afgedekte schaal op een warmte plaats.

Verdeel het deeg in twee bollen en duw beide bollen plat tot een vierkant van ongeveer 25 centimeter. Rol de deeglappen op tot twee langwerpige broden. Leg deze met de naad naar beneden en met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de broden 1 uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200°C en bak de broden in 30 tot 35 minuten gaar. Laat de broden afkoelen op een rooster.

Als de vijgen erg hard of droog zijn, giet er dan kokend water over en laat ze tien minuten wellen. Vervolgens afgieten en goed droogdeppen en in stukjes snijden. Sommige gedroogde vijgen in de supermarkt zijn al geweld, die zijn al mooi zacht.

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Leny 2016-10-09 18:26:42

Moet het deeg de 2e dag tenminste 10 minuten worden gekneed? Vast dank .

Beantwoorden
LE
Rutger 2016-10-09 23:02:31

Ja! De eerste dag niet, dan hoeven de ingrediënten alleen maar gemengd te worden.

Beantwoorden
Jacqueline 2016-10-10 17:05:48

Rare vraag maar de vijgen zijn niet te krijgen in dit dorp denk nu aan tuti fruti of gedroogde abrikozen is dat een idee of moet ik echt naar de stad??

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-10-10 23:01:44

Dat kan ook prima hoor, de meeste gedroogde vruchten zijn lekker in dit brood!

Beantwoorden
Mirjam 2016-10-29 15:27:34

kloppen de verhoudingen wel? Bij mij wilde het deeg niet rijzen terwijl ik het toch echt op een warme plaats had staan.

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-10-31 06:04:53

De verhoudingen kloppen wel echt. Was je gist nog goed? En het vocht dat je had gebruikt niet te heet?

Beantwoorden
Mirjam 2016-12-08 09:12:45

Ik had het gist extra gekocht, ik mag toch hopen dat het goed was! En de karnemelk was ook niet te warm.

Beantwoorden
MI
Linda tot 2016-11-04 22:14:25

Kan ik de karnemelk vervangen door kokosmelk of amandelmelk.

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-11-06 19:51:00

Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het prima gaat.

Beantwoorden
Yvette 2016-12-08 13:19:08

Als ik het laat rijzen in mijn oven, ik heb daar een functie op zitten, moet er dan een schaaltje water bij staan? Ik weet van vroeger toen ik bij de bakker werkte, we in de rijsoven altijd een laagje water in de bak moesten zetten.

Beantwoorden
YV
Rutger 2016-12-09 08:09:38

Dat is wel het beste ja! Je wilt niet dat het deeg uitdroogt.

Beantwoorden
Yvette 2016-12-09 08:10:51

ok super dank je wel! Morgen maar eens gaan bakken dan!

Beantwoorden
YV
Anne 2017-01-31 21:46:23

Kan het brood ook volledig met volkorenmeel gebakken worden? Moet ik dan nog iets aanpassen in de verhoudingen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-02-01 10:50:42

Hoi Anne. Dat kan zeker, al zal het dan wel iets minder luchtig rijzen. Het kan zijn dat je iets meer vocht nodig hebt, maar dat voel je aan het deeg.

Beantwoorden
Anne 2017-02-01 12:05:42

Ga ik dat proberen, dankjewel!
En nog voor de zekerheid: het deeg hoeft dan niet langer te rijzen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-02-03 16:02:28

Het rijzen moet je ook een beetje op het doen. Het kan zijn dat het iets langer moet.

Beantwoorden
Anne 2017-02-04 18:00:03

Ik ga het proberen, dankjewel voor het meedenken!

Beantwoorden
AN
Jana 2017-02-04 10:17:46

Hoi Rutger,
Allereerst; geweldige website! Al veel lekkers gemaakt...Helaas is het brood bij mij ook niet goed gerezen...nieuwe gist gekocht en langer laten rijzen dan in het recept.
Lees en hoor wel dat gist en zout nooit samen gemengd mogen worden, is dat misschien een oorzaak?
Of heb je nog andere tips?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
JA
Anne 2017-03-06 09:28:11

Het heeft even geduurd, maar dit weekend heb ik het brood gebakken! Het is echt verrukkelijk!! Dankjewel voor het recept :) (ik heb het trouwens helemaal met volkorenmeel gemaakt en 50 ml lauwwarm water extra toegevoegd, ging prima!)

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-03-07 17:56:18

Wat leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Rutger 2017-02-04 17:52:52

Hoi! Als je verse gist oplost en gelijk met zout mengt is dat inderdaad niet zo goed. Met de gedroogde instantgist kan het geen kwaad om alles bij elkaar te doen. Het niet goed rijzen kan meerdere redenen hebben, moeilijk om vanuit hier te zeggen. Fijn dat je tweede batch gelukt is!

Beantwoorden
Marja 2018-01-04 12:50:46

Hoi Rutger,
Kan dit ook met spelt ipv volkorenmeel? Ik eet namelijk alleen maar speltbrood. Maar de variatie met noten en vijgen lijkt me wel lekker bij bv een kopje thee of zo.
Alvast bedankt en de hartelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-04 12:57:48

Hallo Marja! Dat kan zeker! Is ook erg lekker!

Beantwoorden
Conny Bogers-Werkhoven 2018-09-07 22:03:39

Hallo Rutger,
Kan je ook verse vijgen gebruiken? Mijn vijgenboom hangt vol met vijgen.
Groetjes
Conny

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-09-16 13:14:21

Ik ben bang dat dat in dit recept niet zo goed werkt. Je kunt daar wel heel goed deze heerlijke vijgentaart mee maken: https://www.rutgerbakt.nl/recept-vijgentaartje-hazelnoten/

Beantwoorden
Renate 2020-06-10 19:32:13

Hallo Rutger,
Moeten de hazelnoten voor dit brood blank zijn of mag het vliesje er nog om zitten? En hoe zou ik het kunnen verwijderen mocht dit nodig zijn?

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-06-20 12:08:34

Het kan allebei. Als je de vliesjes wilt veranderen, check dan even het begin van deze how-to. Daar doe ik het met amandelen, maar met hazelnoten gaat het net zo. https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/how-to-amandelspijs/

Beantwoorden
Renate 2020-06-13 11:56:37

Hihi, heb mijn eigen vraag al beantwoord...kon niet langer wachten om dit recept uit te proberen en gewoon de hazelnoten genomen die ik had. Het brood is ZALIG!! Bedankt voor dit (al weer) super recept.

Beantwoorden
RE
Michelle Meijer 2020-09-04 23:02:38

Het volkorenmeel staat niet beschreven in de bereiding van de volgende dag! Maar in de ingredienten staat nog wel 150 volkorenmeel erbij. Wat is nu juist?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-09-06 11:29:44

Hoi! Dank voor je oplettendheid! Ik heb het aangepast en het staat nu goed in het recept!

Beantwoorden
Anita 2020-12-19 18:35:18

Is het de bedoeling dat het voordeeg ook al rijst? Gebeurt bij mij niet...het zakje gist was wel open...werkt het dan nog wel?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-20 08:43:24

Het voordeeg moet zeker rijzen. Als dat niet het geval was ben ik bang dat je gist niet meer goed werkte.

Beantwoorden
Anita 2020-12-20 11:48:33

Bedankt voor je snelle reactie. Het was vanmorgen iets gerezen. Op hoop van zegen dan maar.

Beantwoorden
AN
Anita 2020-12-23 18:57:17

Ik heb vast iets fout gedaan....niet goed gerezen denk ik...kan er een ruit mee ingooien hahaha dus hup....zo de prullenbak in helaas.
Had wel vers zakje instant gist gebruikt...

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-30 10:23:38

Was de vloeistof wellicht te heet? Of heb je het deeg niet lang genoeg doorgekneed?

Beantwoorden
Gerda 2022-08-03 17:14:04

☹️ipv gedroogde vijgen, verse gebruikt. Het mooie deeg is nu helemaal zompig.
Kan het nog goed komen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-08-08 13:47:15

Dat wordt lastig, verse vijgen bevatten behoorlijk veel vocht, waardoor het deeg een andere verhouding krijt.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.