- Voor het voordeeg
- 100 gr volkorenmeel
- 100 ml water
- 1 mespuntje gedroogde gist
- Voor het deeg
- 150 gr volkorenmeel
- 250 gr bloem
- 7 gr gedroogde gist
- 10 gr zout
- 1 el vloeibare honing
- 200 ml karnemelk, lauwwarm
- 125 gr hazelnoten
- 200 gr gedroogde vijgen, in stukjes
Dit vijgenbrood is vol van smaak doordat er eerst een voordeeg wordt gemaakt. De sappige en licht zoete vijgen in combinatie met de bite van de hazelnoten zorgen ervoor dat dit brood een feestje is om te eten. Dit gevulde notenbrood past heel goed bij een kaasplankje, maar is ook heerlijk met gewoon een plak kaas of met wat appelstroop. Je kunt het vijgenbrood heel goed invriezen, dus als je het toch gaat maken, bak er dan gelijk een paar extra! Met dit recept maak je 2 hazelnoot-vijgenbroden.
Bereiding: Hazelnoot-vijgenbrood
Begin voor dit brood een avond van tevoren. Doe de ingrediënten voor het voordeeg in een schaal en roer het goed door. Dek de schaal af met plasticfolie en laat hem minimaal 12 uur op kamertemperatuur staan.
Voeg de volgende dag de bloem, de lauwwarme karnemelk, de gist, de honing en het zout aan het voordeeg toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Voeg aan het einde van de kneedtijd de stukjes vijg en hazelnoten toe en laat het deeg vervolgens 1 uur rijzen in een afgedekte schaal op een warmte plaats.
Verdeel het deeg in twee bollen en duw beide bollen plat tot een vierkant van ongeveer 25 centimeter. Rol de deeglappen op tot twee langwerpige broden. Leg deze met de naad naar beneden en met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de broden 1 uur rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak de broden in 30 tot 35 minuten gaar. Laat de broden afkoelen op een rooster.
Als de vijgen erg hard of droog zijn, giet er dan kokend water over en laat ze tien minuten wellen. Vervolgens afgieten en goed droogdeppen en in stukjes snijden. Sommige gedroogde vijgen in de supermarkt zijn al geweld, die zijn al mooi zacht.
Foto: Harold Pereira