Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • 10 gr zout
  • 60 gr boter, op kamertemperatuur
  • 250 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 10 gr gedroogde gist
  • Voor de vulling
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 1½ el kaneel
  • ½ citroen, rasp
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 75 gr donkere rozijnen
  • 75 gr gedroogde cranberry’s
  • Voor het glazuur
  • 100 gr poedersuiker
  • 2 el water

Er is niks leuker dan zelfgebakken broodjes bij het ontbijt. Deze opgerolde broodjes zijn een eyecatcher op je ontbijttafel en ik weet zeker dat je hele familie er van gaat genieten. Met de vulling kun je natuurlijk variëren. Geniet er van!

Bereiding: Opgerolde broodjes met cranberry’s

Maak van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel en kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

Vet een rechthoekige bakvorm of braadslee van ongeveer 25 bij 35 centimeter in met boter en bekleed de binnenkant met bakpapier.

Meng de bruine basterdsuiker samen met de kaneel en de citroenrasp. Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 30 bij 50 centimeter. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter en strooi het suikermengsel eroverheen. Verdeel vervolgens de rozijnen en de cranberry’s over het deeg. Rol de lap op vanaf de lange zijde en snijd de rol in twaalf gelijke plakken. Leg de plakken in de vorm in drie rijen van vier. Laat deze op een warme plek nog ongeveer 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de broodjes in 23 tot 28 minuten gaar en goudbruin.

Meng de poedersuiker met 2 eetlepels water tot een glazuur en maak met behulp van een spuitzak of lepel strepen over de afgekoelde broodjes.

Foto’s: Harold Pereira

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Phemy de booijs 2017-12-24 10:48:48

Hai rutger

Kunnen deze broodjes ook de laatst rijs krijgen in de koelkast of is het recept hier nit geschikt voor?

Beantwoorden
PH
Rutger 2017-12-24 14:12:23

Hoi! Ja dat kan zeker! Je kunt de werkwijze aanhouden als in onderstaand recept.

https://www.rutgerbakt.nl/s-avonds-kneden-s-morgens-verse-broodjes/

Beantwoorden
Maaike 2017-12-15 20:53:37

Dit ziet er lekker uit. Als ik het vandaag zou maken, zal het dan overmorgen bij het ontbijt nog lekker zijn?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-18 01:13:01

Het lekkerste zijn ze versgebakken natuurlijk. Overmorgen zijn ze echt wel minder lekker, zou niet mijn voorkeur hebben. Je kunt ze ook direct na het bakken invriezen, dan kun je ze wat langer bewaren.

Beantwoorden
Marleen 2017-12-15 17:35:51

Zou je kunnen aangeven welk gedeelte de dag ervoor al gedaan kan worden zodat ik op kerstochtend niet al te vroeg mijn bed uit hoef ;-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-18 01:17:58

Deze week komt er een recept online voor soortgelijke broodjes die je de avond van te voren al voor kunt bereiden. Daar staat alles duidelijk in uitgelegd!

Beantwoorden
Maartje 2017-12-15 10:34:50

Dat ziet er geweldig uit, die ga ik gauw maken! Moeten de rozijnen en cranberry’s niet geweld worden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-18 01:19:17

Het is niet noodzakelijk, maar je kunt het altijd doen natuurlijk. Heel lekker met amandellikeur!

Beantwoorden
jonna@burgertrutjes 2017-12-15 08:53:30

Dit ziet er weer onwijs lekker uit Rutger. Een perfect recept als aanvulling voor de Kerst brunch of het ontbijt.

Beantwoorden
JO