Ingrediëntenlijst
  • Voor het voordeeg
  • 90 ml water
  • 90 gr volkorenmeel
  • gedroogde gist, mespuntje
  • Voor het deeg
  • 400 gr bloem
  • 210 ml water, lauwwarm
  • 8 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • Voor de vulling
  • 400 gr komijnekaas

Als kind vond ik het maar moeilijk te begrijpen dat er werkelijk geen konijn in ‘konijnenkaas’ zat. Tegenwoordig kan ik het gelukkig wel goed uitspreken en vormt deze kaas de basis van dit lekkere brood. Met dit recept maak je twee goed gevulde komijnekaasbroden, heerlijk voor bij de borrel of met een lekker kop soep. De blokjes komijnekaas blijven lekker zacht in het brood, dat zorgt voor een heerlijk contrast. Door een voordeeg te gebruiken in dit komijnekaas brood recept krijgt het brood een extra diepe smaak.

Bereiding: Komijnekaasbrood

Doe alle ingrediënten voor het voordeeg in een kom en roer dit goed door. Dek de kom af met plasticfolie en laat hem 12 tot 24 uur op kamertemperatuur staan. Na die tijd zal het voordeeg zijn gaan bubbelen en in volume zijn toegenomen.

Meng alle ingrediënten voor het deeg samen met het voordeeg tot een soepel geheel. Kneed het een tijdje door, zeker 10 minuten. Vet een kom in met wat olie en leg het deeg daar in. Dek de kom af met plasticfolie of een natte theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.

Snijd 300 gram van de komijnekaas in kleine blokjes. Rasp de overige 100 gram kaas met een grove rasp. Kneed de blokjes kaas door het brooddeeg. Verdeel het deeg in tweeën en vorm er langwerpige broden van. Plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze 1 uur rijzen.

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 220 °C. Bak de broden in ongeveer 25 minuten goudbruin. Strooi na 10 minuten bakken de geraspte kaas over de broden.

Laat de komijnekaasbroden op een rooster afkoelen en serveer ze zo vers mogelijk.

Foto: Harold Pereira

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (0)