Ingrediëntenlijst
  • Voor de Italiaanse crackers
  • 400 gr bloem, bij voorkeur de Italiaanse ‘tipo 00’
  • 200 ml water, lauwwarm
  • 3 el olijfolie
  • 7 gr zout
  • ½ tl gedroogde gist
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad

Deze Italiaanse crackers, ook wel ciappe genoemd, zijn heel makkelijk om te bakken en onwijs lekker! Zeker in combinatie met verschillende dips blijf je van deze crackers eten. Ik maakte deze Italiaanse crackers op een kook-bakdag samen met Maarten van koken voor vrienden . Terwijl ik alle crackers uitrolde en aan het bakken was heeft Maarten er drie heerlijke dips bij gemaakt: baba ganoush, gepofte paprika dip en een heerlijke tapenade. De recepten daarvan vind je hier.

Met dit basisrecept voor Italiaanse crackers kun je volop variëren. Voeg bijvoorbeeld smaakmakers toe aan het deeg, zoals oregano of heel fijn gehakte olijven. Of bestrijk de crackers voor het bakken licht met water en bestrooi ze met zaadjes of met grof zeezout. In dat laatste geval kun je het zou in het deeg wel verminderen. Met dit ciappe recept maak je ongeveer 20 crackers.

Bereiding: Italiaanse crackers

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed daar een stevig brooddeeg van. Kneed het deeg 5-10 minuten door. Doe het deeg in een kom, dek dit af met plasticfolie en laat het 1-2 uur rusten. Het deeg zal een klein beetje gaan rijzen, maar niet zoveel als je gewend bent van brooddeeg.

De crackers bakken

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 30 gram. Rol elk deegbolletje op een bebloemd werkblad ovaal uit, tot het een lengte van 20-25 centimeter heeft. Leg het deeg op de bakplaat en prik het deeg enkele keren in met een vork. Bak de crackers 15-25 minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Yvon 2019-08-28 07:12:36

Dit gaat ook perfekt als je het deeg door de pastamaschine draait. Je kan dan eventueel ook grote platen draaien en na het bakken stukken afbreken. Ik doe dat vaker met brooddeeg en in een goed afgesloten box is dat heel lang houdbaar ook.

Beantwoorden
YV
Yvon 2019-08-28 07:11:35

Dit gaat ook perfekt als je het deeg door de pastamaschine draait. Je kan dan eventueel ook grote platen draaien en na het bakken stukken afbreken. Ik doe dat vaker met brooddeeg en in een goed afgesloten box is dat heel lang houdbaar ook.

Beantwoorden
YV
Yvon 2019-08-28 07:07:01

Zoiets gaat ook ideaal als je het deeg door je pastamaschine haalt..

Beantwoorden
YV
Wil 2019-08-27 12:18:23

Leuk recept!

Ook wil ik even zeggen dat het zo fijn is dat er nu bij de recepten staat hoe veel stuks je van een recept kan maken! Super!

Beantwoorden
WI
Walter 2019-08-27 08:57:21

De link naar de dips werkt niet ?!

Beantwoorden
WA
Natascha 2019-08-27 08:21:01

Ik kan de link na de tapenade niet openen , staat bij is een ongeldige link.

Beantwoorden
NA
Natas 2019-08-27 08:15:38

Jammer kan de link naar de tapenade erbij niet openen .
Is ongeldig krijg ik als melding .

Beantwoorden
NA