Wil je een lekker gevuld brood maken? Plukbrood is makkelijk om zelf te maken en eigenlijk altijd een succes bij je gasten. Perfect om van te genieten als borrelhapje, als maaltijd samen met een kop soep of voor bij de picknick: het kan allemaal.

Dit plukbrood bestaat in feite uit allemaal kleine lapjes deeg, die bedekt zijn met de vulling. Omdat de vulling tussen de laagjes deeg verstopt zit, kun je het brood heel makkelijk plukken zodra het gebakken is. 

Italiaans plukbrood recept

Voor dit plukbrood recept gebruik ik een vulling van knoflookboter, Parmezaanse kaas en peterselie, wat het brood een Italiaanse twist geeft. Het leuke aan plukbrood is dat je heel goed kunt variëren met de vulling. Ook als je nog steeds een mediterraans of Italiaans plukbrood op tafel wilt zetten, zijn er genoeg andere mogelijkheden. Gebruik bijvoorbeeld eens een andere kaas, probeer andere kruiden of voeg wat stukjes ham of salami toe. Of ga voor dit Italiaanse borrelbrood.

Ben je op zoek naar een nog makkelijker en onwijs snel recept? Maak dan mijn borrelbrood met kaas. Ideaal als je weinig tijd hebt, want voor dat recept hoef je geen brood te bakken maar gebruik je een gekocht brood.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr patentbloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur
  • 275 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • bloem, voor het werkblad
  • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1-2 el fijngehakte verse peterselie
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Zelf plukbrood maken 

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Je kunt dit met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Maak een bal van het deeg, doe deze in een kom en dek de kom af. Laat het deeg 1 uur op een tochtvrije en warme plek rijzen. 

Vet een broodvorm in met boter en zet deze op de korte kant schuin rechtop, zodat je de plakjes deeg er straks makkelijk in kunt stapelen. Meng de gesmolten boter met de fijngehakte knoflook. 

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van 30 bij 45 centimeter. Bestrijk het met het boter-knoflookmengsel en bestrooi het vervolgens met de geraspte Parmezaanse kaas en de gehakte peterselie. Snijd het deeg over de lange zijde in 4 stroken en over de korte zijde in 5, zodat je uiteindelijk 20 deeglapjes hebt. Stapel deze een voor een in de vorm. Keer het laatste deeglapje om, zodat je niet met een besmeerde kant eindigt. Zet de vorm weer recht neer en dek deze losjes af met plasticfolie. Laat het deeg nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Bak het laagjesbrood in 30-40 minuten gaar en serveer het (lauw)warm.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Marijke 2022-07-10 13:22:29

Zou je hiervoor ook een potje pastasaus voor over de pizza kunnen gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-07-11 07:56:31

Dat zou ook kunnen. Gebruik niet teveel, dan wordt het brood te zompig.

Beantwoorden
Ingrid 2022-07-10 13:35:22

als er over is , kan het dan ook in de vriezer

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-07-11 07:56:06

Dat kan prima!

Beantwoorden
Irène 2022-07-11 07:22:23

Dag Rutger. Op een warme tochtvrije plek laten rusten. Wat moet ik me daar bij voorstellen. Soms zie ik in recepten staan dat dit ook in de oven kan? Dankjewel als je reactie geeft. Irène

Beantwoorden
IR
Rutger 2022-07-11 07:50:38

Hoi. In dit artikel heb ik het uitgelegd: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/zelf-brood-bakken-hoe-doe-je-dat/

Beantwoorden
Myrthe 2022-07-11 10:25:09

Hoi Rutger, hoe stapel ik de plakjes deeg in de vorm? Leg je ze stuk voor stuk op de korte kant van de vorm? Kan dit ook met een cakevorm?

Beantwoorden
MY
Rutger 2022-07-16 21:14:00

Hoi. Inderdaad stuk voor stuk op de korte kant. Het is makkelijk om de vorm iets schuin te zetten, dan blijven de plakje goed liggen. Het kan ook prima in een cakevorm.

Beantwoorden
Ali 2022-07-21 09:57:26

Hoe lang moet de vorm zijn?

Beantwoorden
AL
Rutger 2022-07-25 15:30:35

Zo'n 25 centimeter

Beantwoorden
Marian 2022-08-02 00:49:41

Hoeveel bloem moet je gebruiken als je een volkoren versie wilt maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-08-08 13:50:58

Je gebruikt dan volkoren MEEL, je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden. Waarschijnlijk heb je iets meer water nodig. Let er op dat het brood wel veel minder luchtig wordt.

Beantwoorden
Niek 2022-10-13 12:28:19

Hallo Rutger,

Kan ik het brood de avond van te voren maken? Kan ik dan het beste meteen afbakken of voor het opdienen (dan is er natuurlijk een veel langere rijs-tijd)

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-10-17 08:32:45

Het lekkerst is versgebakken. Een avond van tevoren bakken kan ook. Verwarm het brood voor het serveren dan nog kort in de oven.

Beantwoorden
Leen 2022-10-23 07:31:53

Hallo, kan ik de boter vervangen door olijfolie en zoja, kan dit dan in een 1/1 verhouding?

Beantwoorden
LE
Rutger 2022-10-26 15:37:04

Dat zou je kunnen proberen, het zal vast ook lekker zijn.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.