- Voor het deeg
- 500 gr patentbloem
- 7 gr gedroogde gist
- 10 gr zout
- 40 gr boter, op kamertemperatuur
- 275 ml melk, lauwwarm
- 1 ei, op kamertemperatuur
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 50 gr boter, gesmolten
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- bloem, voor het werkblad
- 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 1-2 el fijngehakte verse peterselie
Wil je een lekker gevuld brood maken? Plukbrood is makkelijk om zelf te maken en eigenlijk altijd een succes bij je gasten. Perfect om van te genieten als borrelhapje, als maaltijd samen met een kop soep of voor bij de picknick: het kan allemaal.
Dit plukbrood bestaat in feite uit allemaal kleine lapjes deeg, die bedekt zijn met de vulling. Omdat de vulling tussen de laagjes deeg verstopt zit, kun je het brood heel makkelijk plukken zodra het gebakken is.
Voor dit plukbrood recept gebruik ik een vulling van knoflookboter, Parmezaanse kaas en peterselie, wat het brood een Italiaanse twist geeft. Het leuke aan plukbrood is dat je heel goed kunt variëren met de vulling. Ook als je nog steeds een mediterraans of Italiaans plukbrood op tafel wilt zetten, zijn er genoeg andere mogelijkheden. Gebruik bijvoorbeeld eens een andere kaas, probeer andere kruiden of voeg wat stukjes ham of salami toe. Of ga voor dit Italiaanse borrelbrood.
Ben je op zoek naar een nog makkelijker en onwijs snel recept? Maak dan mijn borrelbrood met kaas. Ideaal als je weinig tijd hebt, want voor dat recept hoef je geen brood te bakken maar gebruik je een gekocht brood.
Zelf plukbrood maken
Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Je kunt dit met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Maak een bal van het deeg, doe deze in een kom en dek de kom af. Laat het deeg 1 uur op een tochtvrije en warme plek rijzen.
Vet een broodvorm in met boter en zet deze op de korte kant schuin rechtop, zodat je de plakjes deeg er straks makkelijk in kunt stapelen. Meng de gesmolten boter met de fijngehakte knoflook.
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van 30 bij 45 centimeter. Bestrijk het met het boter-knoflookmengsel en bestrooi het vervolgens met de geraspte Parmezaanse kaas en de gehakte peterselie. Snijd het deeg over de lange zijde in 4 stroken en over de korte zijde in 5, zodat je uiteindelijk 20 deeglapjes hebt. Stapel deze een voor een in de vorm. Keer het laatste deeglapje om, zodat je niet met een besmeerde kant eindigt. Zet de vorm weer recht neer en dek deze losjes af met plasticfolie. Laat het deeg nog 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Bak het laagjesbrood in 30-40 minuten gaar en serveer het (lauw)warm.
Foto: Erik Spronk





