Ingrediëntenlijst
  • Voor het brooddeeg
  • 350 gr bloem
  • 7 gr zout
  • 1 el olijfolie
  • 5 gr gedroogde gist
  • 210 ml water, lauwwarm
  • 100 gr zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt en in stukjes gesneden
  • 1 ½ el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • Verder nodig
  • olijfolie, om in te vetten
  • 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt

Dit Italiaanse brood is perfect voor bij de borrel of als onderdeel van het voorgerecht! Het brooddeeg wordt op smaak gebracht met zongedroogde tomaatjes, Italiaanse kruiden en Parmezaanse kaas. Dat geeft deze borrelbroodjes een heerlijke Italiaanse smaak! Doordat je het brood na het bakken gemakkelijk in kleine stukjes kunt breken is het een perfect brood voor bij de borrel. Versgebakken zijn deze Italiaanse borrelbroodjes het lekkerst, maar je kunt het brood ook heel goed invriezen.

Bereiding: Italiaans borrelbrood

Doe de bloem, het zout, de olijfolie, gedroogde gist en het water in een kom en kneed daar een deeg van. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Kneed aan het eind de stukjes zongedroogde tomaat, de Italiaanse kruiden en de geraspte Parmezaanse kaas door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Vet een springvorm van 24 centimeter in met wat olie. Kneed het deeg nog kort door en verdeel het vervolgens in kleine stukjes van ongeveer 30 gram per stuk. Maak van ieder deegstukje een bolletje en leg deze met enige tussenruimte in de springvorm. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en laat het deeg nog 45-60 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 220 °C. Bestrooi het deeg met de overige geraspte Parmezaanse kaas en bak het brood in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Linda van Wuijckhuijse 2019-12-23 09:22:27

Hoi Rutger,

Moet het per se in een springvorm? Of kan ik het brood ook los op een bakplaat leggen in de vorm van bijv. een kerstboom of ster?

Groetjes Linda

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-12-24 10:02:47

Je kunt ze ook gewoon los op de bakplaat bakken.

Beantwoorden
Leonie 2019-12-20 18:31:12

Zou ik hem ook kunnen maken zonder de kaas?

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-12-22 19:59:32

Ja hoor!

Beantwoorden
Melanie 2019-12-20 14:42:52

Hoi Rutger,

Ik vroeg me af of de hoeveelheid zout en gedroogde gist niet per ongeluk omgedraaid zijn?
Ik vind 7gr zout namelijk erg veel klinken en in een zakje gedroogde gist zit standaard 7gr ipv 5gr?

Beantwoorden
ME
Rutger 2019-12-20 15:02:44

Hoi! De hoeveelheden zoals ze er staan kloppen wel. Voor 500 gram bloem heb je vaak 7 gram gedroogde gist nodig, maar aangezien dit recept voor 350 gram is heb je minder gist nodig. Voor zout houd ik meestal 2 % van het bloemgewicht aan, in dit geval dus 7 gram.

Beantwoorden
Chantalle 2019-12-10 13:10:03

Wat een heerlijk brood recept. Dit ga op mijn lijst voor de kerst aangezien het ingevroren kan worden. Wat geef je als tip met ontdooien en weer opwarmen?

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-12-16 11:01:30

Het brood zou ik laten ontdooien op kamertemperatuur en dan nog 5-10 minuten oppiepen in een oven van 200 graden.

Beantwoorden