Dit Italiaanse brood is perfect voor bij de borrel of als onderdeel van het voorgerecht! Het brooddeeg wordt op smaak gebracht met zongedroogde tomaatjes, Italiaanse kruiden en Parmezaanse kaas. Dat geeft deze borrelbroodjes een heerlijke Italiaanse smaak! Doordat je het brood na het bakken gemakkelijk in kleine stukjes kunt breken is het een perfect brood voor bij de borrel. Versgebakken zijn deze Italiaanse borrelbroodjes het lekkerst, maar je kunt het brood ook heel goed invriezen. .

Italiaans borrelbrood bakken – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het brooddeeg
  • 350 gr bloem
  • 7 gr zout
  • 1 el olijfolie
  • 5 gr gedroogde gist
  • 210 ml water, lauwwarm
  • 100 gr zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt en in stukjes gesneden
  • 1 ½ el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • Verder nodig
  • olijfolie, om in te vetten
  • 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Broodbakbol banner desktop
makkelijke bakboek mob

Italiaans borrelbrood maken

Doe de bloem, het zout, de olijfolie, gedroogde gist en het water in een kom en kneed daar een deeg van. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Kneed aan het eind de stukjes zongedroogde tomaat, de Italiaanse kruiden en de geraspte Parmezaanse kaas door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Vet een springvorm van 24 centimeter in met wat olie. Kneed het deeg nog kort door en verdeel het vervolgens in kleine stukjes van ongeveer 30 gram per stuk. Maak van ieder deegstukje een bolletje en leg deze met enige tussenruimte in de springvorm. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en laat het deeg nog 45-60 minuten rijzen.

Italiaans borrelbrood bakken

Verwarm intussen de oven voor op 220 °C. Bestrooi het deeg met de overige geraspte Parmezaanse kaas en bak het brood in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (13)
Chantalle 2019-12-10 13:10:03

Wat een heerlijk brood recept. Dit ga op mijn lijst voor de kerst aangezien het ingevroren kan worden. Wat geef je als tip met ontdooien en weer opwarmen?

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-12-16 11:01:30

Het brood zou ik laten ontdooien op kamertemperatuur en dan nog 5-10 minuten oppiepen in een oven van 200 graden.

Beantwoorden
Melanie 2019-12-20 14:42:52

Hoi Rutger,

Ik vroeg me af of de hoeveelheid zout en gedroogde gist niet per ongeluk omgedraaid zijn?
Ik vind 7gr zout namelijk erg veel klinken en in een zakje gedroogde gist zit standaard 7gr ipv 5gr?

Beantwoorden
ME
Rutger 2019-12-20 15:02:44

Hoi! De hoeveelheden zoals ze er staan kloppen wel. Voor 500 gram bloem heb je vaak 7 gram gedroogde gist nodig, maar aangezien dit recept voor 350 gram is heb je minder gist nodig. Voor zout houd ik meestal 2 % van het bloemgewicht aan, in dit geval dus 7 gram.

Beantwoorden
Leonie 2019-12-20 18:31:12

Zou ik hem ook kunnen maken zonder de kaas?

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-12-22 19:59:32

Ja hoor!

Beantwoorden
Linda van Wuijckhuijse 2019-12-23 09:22:27

Hoi Rutger,

Moet het per se in een springvorm? Of kan ik het brood ook los op een bakplaat leggen in de vorm van bijv. een kerstboom of ster?

Groetjes Linda

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-12-24 10:02:47

Je kunt ze ook gewoon los op de bakplaat bakken.

Beantwoorden
Claudia 2021-01-31 19:14:09

Hallo Rutger,
Is de genoemde temperatuur voor het brood voor hetelucht of boven- en onderwarmte?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
CL
Rutger 2021-02-01 11:05:20

Hoi. Alle recepten zijn voor onder- en bovenwarmte, tenzij anders aangegeven. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
m 2021-05-24 13:40:35

waarom nouweer gedroogd gist

Beantwoorden
M
Rutger 2021-05-31 10:41:04

Je kunt ook verse gebruiken. Lees hier hoe je het kunt omrekenen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Susan 2021-06-23 16:25:13

Ik heb voor de eerste keer brood gemaakt in de oven. Het ziet er heerlijk uit. Ik weet alleen niet of het brood aan de onderkant goed is. Het is nog wat zacht, klopt dit?

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-06-27 12:54:00

Als je het brood laat afkoelen in de vorm of op een bakplaat, dan wordt het door de condens die uit het brood komt weer wat zachter. Je kunt het brood ook op een rooster aten afkoelen. dan zal de onderkant minder zacht worden.

Beantwoorden
Melissa 2021-11-25 13:03:38

Echt een heel goed recept! Heerlijk zacht borrelbrood, de smaak is perfect!

Beantwoorden
ME
jairk 2022-01-14 10:32:06

Leuk recept! Wat ik altijd lekker vind bij eeen (napolitiaanse) pizza is dat hij krokant van buiten is maar zacht van binnen. Dit bereik ik door de pizza erg heet te bakken, zeg 300-400 graden voor 4-6 minuten. Heb je ook een tip om ditzelfde bij breekbrood te doen? Het brood is hoger dus zal de 400 graden niet kunnen hebben. Wat is gevoelsmatig de max temp/ korte baktijd voor jou?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-01-17 08:16:18

Bij een brood is dat wat lastiger, het moet vanbinnen wel echt goed gaar worden. Bij 400 graden zal de buitenkant al snel knapperig worden, maar ik vrees dat het brood vanbinnen dan nog niet gaar genoeg is. Het is echt een kwestie van uitproberen.

Beantwoorden
Mirela 2022-01-22 13:16:21

De eerste gemaakt volgens recept (10 keer 😂 ongeveer) nu Basis recept gebruikt. Extra Italiaanse kruiden, knoflook en gefrituurde uitjes toegevoegd… ongelofelijk lekker 👍

Beantwoorden
MI
Aad 2022-04-09 16:11:16

Bij ons kleeft het deeg heel erg waardoor bolletjes maken best tegenvalt. Is dat de bedoeling?

Beantwoorden
AA
Rutger 2022-04-10 09:46:58

Hebben jullie het deeg lang genoeg gekneed? Daardoor wordt het ook minder plakkerig.

Beantwoorden
Carolien 2022-05-24 16:17:53

Goedendag, dit kan met patent bloem?
Raak altijd in de war

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-05-29 21:12:56

Zeker. Patentbloem bevat veel eiwitten en dat is goed voor de glutenontwikkeling en dus geschikt om brood mee te bakken.

Beantwoorden
Lonneke 2022-10-14 13:51:58

Kan je het deeg ook een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren?

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-10-17 08:25:20

In principe zou het moeten kunnen. Zet de vorm met de deegbolletjes dan afgedekt in de koelkast en geef het deeg daar z'n tweede rijs.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.