Ingrediëntenlijst
  • Voor het brooddeeg
  • 300 gr bloem
  • 6 gr gedroogde gist
  • 5 gr zout
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 115 gr koffieroom, kamertemperatuur
  • 45 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • 130 gr mascarpone
  • 10 flinke theelepels lemon curd
  • blauwe bessen, frambozen en/of bramen
  • 40 gr amandelschaafsel, optioneel
  • poedersuiker, om te bestuiven

Deze luxe broodjes zijn gevuld met mascarpone, lemon curd en zomerfruit, wat ze heerlijk fris en vol van smaak maakt! Dit broodjes recept is afkomstig uit het nieuwe boek van Levine van Doorne: Broodjes uit eigen oven, zoet & hartig. In haar eerdere twee broodboeken heeft Levine al bewezen dat het heel makkelijk is om thuis superlekker brood te bakken. In dit bakboek draait het allemaal om kleinere broodjes, van Italiaanse gehaktbroodjes tot kokos-ananasbroodjes en van kaneelbroodjes tot bietenbrood met walnoten. Heerlijk om te bakken voor het ontbijt, de lunch of gewoon voor tussendoor. Met dit recept bak je 10 broodjes met lemon curd. In plaats van zomerfruit kun je trouwens ook stukjes mango of ananas gebruiken. Als de broodjes niet op één bakplaat passen, verdeel ze dan over twee bakplaten en bak ze direct na elkaar.

Bereiding: Broodjes met lemon curd en fruit

Doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in een kom en kneed het in 6 minuten tot een deeg. Voeg dan de boter in klontjes toe (niet allemaal tegelijk) en kneed erdoor. Totale kneedtijd: 10-15 minuten. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een kom (invetten hoeft niet). Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op kamertemperatuur in 60-90 minuten in volume verdubbelen.

Verdeel het deeg 10 gelijke stukjes (± 58 gram). Maak bolletjes van het deeg, leg ze op de bakplaat en druk ze met je handpalm plat. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 15 minuten rusten.

Druk de bolletjes in het midden met een vinger in, zodat er een kuiltje ontstaat. Duw het midden van het deeg met je vingers platter. Dek het deeg af en laat het weer 15 minuten rusten. Herhaal het indrukken van het deeg totdat er een ‘bakje’ ontstaat met een randje van ± 1 cm.

Bestrijk het deeg dun met losgeklopt ei en vul het kuiltje op met mascarpone en daar bovenop de lemon curd. Verdeel het fruit erover en bestrooi desgewenst met geschaafde amandelen. Dek het deeg af.

Laat de broodjes nog 20-30 minuten op kamertemperatuur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 220 °C. Bak de broodjes in ± 10 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen en bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Broodjes uit eigen oven, zoet & hartig? Kijk hier voor meer informatie!

Broodjes uit eigen oven

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Marja 2020-01-24 17:50:42

Hoi Rutger,
Is een kuiltje zo groot als je vingertop groot genoeg om alles in te doen? Hoeveel Mascarpone, Lemoncurd en Fruit past er dan in het “kuiltje”? En....moeten alle zijkanten rond het kuiltje 1 cm hoog zijn?
Kun je misschien van deze stap een foto plaatsen, want ik zie het echt niet voor me hoe het er dan uit moet zien. Normaal heb ik geen moeite met jouw recepten. Totaal niet zelfs. Maar deze begrijp ik even niet, sorry.
Hopelijk heb je antwoorden voor mij. Alvast bedankt in elk geval.
Hartelijke groetjes en een geweldig weekend toegewenst.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-01-27 11:48:11

Hoi Marja. Aangezien dit recept uit een ander bakboek komt heb ik er helaas geen stap-voor-stap foto's bij. Uiteindelijk wordt het bakje in doorsnede zo'n 5-6 centimeter denk ik. De vulling is een beetje op gevoel.

Beantwoorden
Y. Woning 2020-01-24 10:52:15

Lijkt me erg lekker maar Kan ik koffieroom door slagroom vervangen

Beantwoorden
Y.
Rutger 2020-01-27 11:49:29

Volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden