- Voor de vulling
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr suiker
- ½ citroen, rasp
- snuf zout
- 2 eieren
- 100 gr amandelmeel
- Verder nodig
- 1 rol Tante Fanny Vers bladerdeeg 270 gr
- 1 eidooier, losgeklopt
- poedersuiker, om te bestuiven
Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de volgende feestdag staat al weer voor de deur: drie koningen! Op zes januari wordt gevierd dat de drie Wijzen uit het Oosten op bezoek kwamen bij het kindje Jezus. In Nederland wordt het niet heel groots gevierd, maar in veel Zuid-Europese landen is het een officiële feestdag en heeft iedereen ook vrij.
Een leuk gebruik bij deze feestdag is het eten van de driekoningentaart. Deze taart wordt vooral veel in Frankrijk gegeten en herken je in de bakkersvitrine aan de gouden kroon die je erbij krijgt. In de taart, die bestaat uit twee lagen bladerdeeg gevuld met amandelfrangipane, is een klein aardewerken beeldje of een gedroogde boon verstopt. Degene die dat vindt in zijn stukje drie koningen taart is de koning voor die dag en mag de kroon opzetten.
Normaal gesproken zijn de driekoningentaarten altijd rond, maar het leek mij leuk om een rechthoekige variant te bakken. Het verse bladerdeeg van Tante Fanny is al uitgerold en hoeft eigenlijk alleen maar dubbelgeklapt te worden om de taart te vormen. Heel easy! Voordat de taart de oven in gaat kan je deze nog licht inkerven met een mesje, dat geeft een heel mooi effect tijdens het bakken. Als decoratie heb ik gekozen voor een kroon van poedersuiker. Die maak je heel makkelijk zelf door een kroon te tekenen (of uit te printen) en die uit te knippen. Zo heb je een zelfgemaakte mal om deze heerlijke driekoningentaart te decoreren.
Bereiding: Driekoningentaart
Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.
Doe de boter met de suiker, de citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig met een mixer. Voeg de eieren en het amandelmeel toe en klop het geheel nog kort door tot een egale massa.
Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit en snijd het doormidden. Bestrijk van 1 plak de randjes licht met water. Verdeel de vulling over die plak, maar laat daarbij zo’n 3 centimeter aan de zijkanten vrij. Leg 1 gedroogde boon ergens op de vulling en druk deze iets aan. Leg de andere plak bladerdeeg erop en druk de randjes goed aan. Snijd het deeg aan de zijkant om de centimeter in en prik een paar gaatjes in de bovenste plak, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bestrijk het deeg met de losgeklopte eidooier en kerf het eventueel in met een mes. Zorg er hierbij voor dat je niet helemaal door het deeg heen snijdt.
Bak de driekoningentaart in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen op een rooster en bestrooi deze voor het serveren licht met poedersuiker.
Natuurlijk kan je de taart ook twee keer zo groot maken. Verdubbel daarvoor de hoeveelheid van de ingrediënten voor de vulling en gebruik 2 rollen vers bladerdeeg.
Dit bericht is gesponsord door tante Fanny verse degen.
Foto’s: Erik Spronk







