- Voor de vulling
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr suiker
- ½ citroen, rasp
- snuf zout
- 2 eieren
- 100 gr amandelmeel
- Verder nodig
- 1 rol Tante Fanny Vers bladerdeeg 270 gr
- 1 eidooier, losgeklopt
- poedersuiker, om te bestuiven
Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de volgende feestdag staat al weer voor de deur: drie koningen! Op zes januari wordt gevierd dat de drie Wijzen uit het Oosten op bezoek kwamen bij het kindje Jezus. In Nederland wordt het niet heel groots gevierd, maar in veel Zuid-Europese landen is het een officiële feestdag en heeft iedereen ook vrij.
Een leuk gebruik bij deze feestdag is het eten van de driekoningentaart. Deze taart wordt vooral veel in Frankrijk gegeten en herken je in de bakkersvitrine aan de gouden kroon die je erbij krijgt. In de taart, die bestaat uit twee lagen bladerdeeg gevuld met amandelfrangipane, is een klein aardewerken beeldje of een gedroogde boon verstopt. Degene die dat vindt in zijn stukje drie koningen taart is de koning voor die dag en mag de kroon opzetten.
Normaal gesproken zijn de driekoningentaarten altijd rond, maar het leek mij leuk om een rechthoekige variant te bakken. Het verse bladerdeeg van Tante Fanny is al uitgerold en hoeft eigenlijk alleen maar dubbelgeklapt te worden om de taart te vormen. Heel easy! Voordat de taart de oven in gaat kan je deze nog licht inkerven met een mesje, dat geeft een heel mooi effect tijdens het bakken. Als decoratie heb ik gekozen voor een kroon van poedersuiker. Die maak je heel makkelijk zelf door een kroon te tekenen (of uit te printen) en die uit te knippen. Zo heb je een zelfgemaakte mal om deze heerlijke driekoningentaart te decoreren.
Bereiding: Driekoningentaart
Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.
Doe de boter met de suiker, de citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig met een mixer. Voeg de eieren en het amandelmeel toe en klop het geheel nog kort door tot een egale massa.
Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit en snijd het doormidden. Bestrijk van 1 plak de randjes licht met water. Verdeel de vulling over die plak, maar laat daarbij zo’n 3 centimeter aan de zijkanten vrij. Leg 1 gedroogde boon ergens op de vulling en druk deze iets aan. Leg de andere plak bladerdeeg erop en druk de randjes goed aan. Snijd het deeg aan de zijkant om de centimeter in en prik een paar gaatjes in de bovenste plak, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bestrijk het deeg met de losgeklopte eidooier en kerf het eventueel in met een mes. Zorg er hierbij voor dat je niet helemaal door het deeg heen snijdt.
Bak de driekoningentaart in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen op een rooster en bestrooi deze voor het serveren licht met poedersuiker.
Natuurlijk kan je de taart ook twee keer zo groot maken. Verdubbel daarvoor de hoeveelheid van de ingrediënten voor de vulling en gebruik 2 rollen vers bladerdeeg.
Dit bericht is gesponsord door tante Fanny verse degen.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Wie de boon vindt...
In sommige delen van Nederland gaan kinderen verkleed als de drie koningen al liedjes zingend langs de huizen. Aan een lange stok hangt een verlichte ster. Een ander gebruik is het bakken van een driekoningenkoek. In deze koek zit een boon verstopt. Wie de boon vindt, is voor die dag de koning. Meestal mag de gelukkige de spelletjes uitkiezen of bepalen wat er die dag gegeten wordt.


Waar koop je de amandelmeel?
En de boon blijft hij hard? Slecht voor
Je kiezen als dat zo is
Hoi! Alles over amandelmeel lees je hier: http://www.rutgerbakt.nl/amandelmeel/
De boon wordt iets zachter, maar blijft redelijk hard. Je eet natuurlijk ook iets oplettender, want iedereen wil de boon vinden. Je kan de boon ook weg laten uiteraard.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Wat heb je weer een lekker recept bedacht!
Het resultaat is heerlijk! Vooral de combinatie tussen luchtigheid en de citroen aroma! Echt een aanrader voor iedereen om uit te proberen en heerlijk met een kop koffie of thee ervan te genieten!!
Fijne dag!
Groet,
Erik
Hoi Erik! Dankjewel voor je enthousiaste reactie! Geniet er van!
Beantwoorden
Ik zal hem vandaag op koningsdag gaan maken. Is het. de bedoeling dat je citroen rasp en sap gebruikt of een van de twee?Vindt je recepten super leuk om te maken
Ga zo door Rutger
Alvast bedankt
Hoi! Ik gebruik alleen de citroenrasp. Met het sap erbij wordt de vulling te zuur en te slap.
Beantwoorden
Hey Rutger moet bladerdeeg ook op kamerthemperatuur zijn
BeantwoordenJe kunt het bladerdeeg het beste 10 minuten voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast halen. Het hoeft niet helemaal op kamertemperatuur te zijn.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
bij mij is de vulling schijnbaar heel dun geworden en is helemaal uit de taart gelopen.
Wat kan ik er aan doen??
Groetjes Yvette
BeantwoordenHeb je de verhoudingen goed aangehouden en goed luchtig geklopt?
Beantwoorden
Rutger, met een vrouw en vier dochters in huis die alle bak- en kookprogramma's volgen worden de bak- en kookwensen van een steeds hoger niveau. Dus met deze super assistent gaan ze als de brandweer. Een brandweerrode is dan ook mijn keus. En de eerste taart die ze er mee gaan bakken zal ik op mijn brandweerpost laten proeven ........
BeantwoordenIk zal hem eens gaan maken de taart ziet er heerlijk uit complimenten.
BeantwoordenKan je ook gebruik maken met het verse bladerdeeg recept van in de bakbijbel? Hier staat bladerdeeg om te kopen, maar ik zou dit graag zelf maken. Is dit mogelijk?
BeantwoordenBegrijp ik nou goed dat tante Fanny bladerdeeg geen roomboter bevat maar margarine? Voor mij een reden om dat dus niet te gebruiken en op zoek te gaan naar ander bladerdeeg. Bladerdeeg hoort toch echt met roomboter, margarine is vloeken in de (Franse) pattiserie kerk.
Beantwoorden