Een paar weken geleden deed ik een oproep voor enthousiaste thuisbakkers die aan de slag wilden gaan met het verse quiche- en taartdeeg van Tante Fanny. Uit ruim 150 aanmeldingen heb ik samen met Tante Fanny 20 mensen geselecteerd die aan de bak mochten met het verse deeg. Zij ontvingen een pakketje met daarin natuurlijk het verse deeg. Mijn mailbox is ondertussen volgestroomd met lekkere recepten en foto’s van alle taarten die daarmee gemaakt zijn. Iedereen heel erg bedankt voor jullie inzet! Het is leuk om te zien wat voor creatieve en lekkere ideeën jullie allemaal hebben!
De recepten die binnengekomen zijn varieerden enorm, van een makkelijke hartige taart met knakworstjes tot een prachtig kunstwerk met hibiscus en gepocheerde peer. De keuze voor welke drie taarten ik hier zou gaan delen was daardoor niet heel gemakkelijk. Uiteindelijk heb ik gekozen voor drie verrassende en goed maakbare taarten. Eén zoete en twee hartige, dus voor iedereen wat wils. Hieronder vind je de taarten van Jonna, Danny en Sven! Welke taart ga jij bakken?
Hartige taart met zongedroogde tomaat, champignons en Parmezaanse kaas van Jonna
Ingrediënten:
- 1 rol vers quiche- en taartdeeg van Tante Fanny
- 1 el paneermeel
- 200 gr spekjes
- 200 gr champignons, in plakjes
- 1 ui, gesnipperd
- 3 eieren
- 200 ml slagroom
- snuf peper
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl tijm
- 75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 12 zongedroogde tomaatjes, in stukjes
- 10 mini trostomaten of andere kleine tomaten
- 100 gr pittige kaas, geraspt
Bereiding: Hartige taart met zongedroogde tomaat, champignons en Parmezaanse kaas
Verwarm de oven voor op 180 ⁰C. Vet een ronde quichevorm in met boter en bekleed de vorm met het deeg. Prik gaatjes op de bodem met een vork en strooi er een eetlepel paneermeel overheen.
Bak in een koekenpan de spekreepjes totdat ze krokant zijn. Laat ze vervolgens uitlekken op een stukje keukenpapier. Bak de ui met de champignons kort aan en voeg als laatste de uitgelekte spekreepjes toe. Zet het vuur uit zodra het geheel aangebakken is.
Meng de eieren met de slagroom en doe hier een snufje peper, het paprikapoeder en de tijm bij.
Doe de vulling van de champignons, ui en spekjes in de vorm en strooi hier de Parmezaanse kaas overheen. Verdeel vervolgens de zongedroogde tomaat over het mengsel en als laatste de eieren samen met de slagroom. Verdeel de vulling gelijkmatig over de vorm.
Halveer de kleine tomaten en leg de gesneden kant naar boven. Strooi nu de pittige kaas over de taart en schuif de hartige taart de oven in. Na ongeveer 35-45 minuten is de taart gaar.
Broccolitaart met camembert en cashewnoten van Danny
Ingrediënten:
- 1 rol vers quiche- en taartdeeg van Tante Fanny
- 500 gr broccoli, schoongemaakt en in roosjes
- 3 eieren
- zout en peper
- 6 el koffiemelk
- 100 gr cashewnoten, grof gehakt
- 1 camembert, in stukjes
- 20 strengen verse bieslook, gehakt
Bereiding: Broccolitaart met camembert en cashewnoten
Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Vet een ronde quichevorm in met boter en bekleed de vorm met het deeg.
Blancheer de broccoli 2 minuten in kokend water en laat het daarna uitlekken in een zeef.
Meng de eieren met de koffiemelk door elkaar en breng het mengsel op smaak met zout, peper en gehakte bieslook. Verdeel de broccoli over het deeg en strooi daar de blokjes camembert en de cashewnoten overheen. Giet het eimengsel daarover en bak de hartige taart met broccoli, camembert en cashewnoten in ongeveer 45 minuten gaar.
Sea salted caramel appeltaart van Sven
Ingrediënten
Voor de vulling
- 5 appels (bijvoorbeeld Jonagold)
- 150 gr rozijnen
- 1 el basterdsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- ½ citroen, sap
Voor de gezouten karamel
- 60 ml water
- 200 gr suiker
- 100 gr boter
- 125 ml slagroom
- 1,5 tl zeezout (eventueel met een aroma van rozemarijn)
Verder nodig
- 2 rollen vers quiche- en taartdeeg van Tante Fanny
- 1 ei, losgeklopt
Bereiding: Sea salted caramel appeltaart
Schil de appels en snijd 4 appels in kleine stukjes. Snijd de 5e appel in flinterdunne partjes. Meng de appelstukjes met de rozijnen, de basterdsuiker, het kaneelpoeder en het sap van een halve citroen.
Doe de suiker en het water in een klein pannetje met een dikke bodem en zet dit op middelhoog vuur. Roer in het begin één keer, maar daarna niet meer. Het is de bedoeling dat de suiker nu gaat karamelliseren. Houd de suiker goed in de gaten en houd je pannetje af en toe een beetje schuin. Voeg de boter toe zodra de suiker goudbruin is. Laat de karamel zachtjes koken tot een karamelbruine kleur en haal de pan dan van het vuur. Voeg de slagroom toe (let op: dit gaat spetteren) en roer het door. Laat de karamel wat afkoelen en voeg het zeezout toe.
Sven heeft de taart op de Big Green Egg gebakken, je zou dit ook in voorverwarmde oven van 200 ⁰C kunnen doen. Check alvast even de temperatuur van je BGE (rond de 190 graden) en gebruik altijd de plate setter met daar bovenop het rooster. Vet de bakvorm in met boter en bekleed die met het deeg. Voeg het appelmengsel toe en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Giet vervolgens de afgekoelde karamel over je appelmengsel heen. Dek alles af met de appelpartjes en strooi hier eventueel nog wat suiker over. Neem een tweede plak vers deeg, steek daar wat figuren uit en bedek de taart daarmee. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
Bak de appeltaart zo’n 40 minuten in de Big Green Egg met een gesloten deksel.
Check regelmatig hoe de taart er uitziet; bij een mooie goudbruine kleur is de sea salted caramel appeltaart klaar. Even licht laten afkoelen en serveren met een bolletje ijs en eventueel wat poedersuiker.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik wil je nogmaals bedanken voor het pakket dat jullie naar mijn puber zoon stuurden. Ik heb hem zien genieten vanaf het moment dat het pakket binnenkwam totdat hij jou de mail stuurde met foto's en recept. Geweldig!
BeantwoordenSuper leuk dat mijn recept op jouw site gedeeld wordt! Vond het een leuke samenwerking!
BeantwoordenIk ook! Erg lekker recept! Thnx!
Beantwoordenhoi Rutger,
kan ik ook gecondenseerde melk gebruiken voor de appeltaart ?
groetjes joke.
Dat durf ik je niet te zeggen, heb het nog nooit geprobeerd op die manier. Karamel is wel het lekkerste denk ik.
BeantwoordenDie tijd zou ik wel aan houden ja.
Beantwoorden