Ingrediëntenlijst
  • Voor het pasteideeg
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 ml olijfolie
  • 125 ml droge witte wijn
  • ½ tl zout
  • 375 gr bloem
  • Voor de vulling
  • 1 grote ui, geschild en gesnipperd
  • 1 rode paprika, zonder zaadjes en in kleine stukjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes van 400 gr
  • 1 tl suiker
  • zout
  • 250 gr tonijn op olie (uitgelekt gewogen), uitgelekt en verkruimeld
  • 20-24 zwarte olijven, ontpit en kleingesneden
  • 3 hardgekookte eieren, gepeld en fijngehakt
  • Verder nodig
  • olijfolie, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 eiwit, losgeklopt
  • 1 eidooier, losgeklopt met ½ tl water

Deze Spaanse tonijnpastei is naast tonijn gevuld met een saus van tomaat en paprika, stukjes olijven en hardgekookte eieren. Echt heerlijk! De pastei heeft ook wel iets weg van Spaanse empanada’s, maar dan als hartige taart. Het recept voor deze tonijn pastei komt uit het boek De smaken van Spanje van Claudia Rhoden. In dit boek vind je de lekkerste Spaanse recepten, van paella tot tapas en van Spaanse desserts tot klassieke soepen. Deze tonijnpastei maakte ik tijdens een Spaanse avond met mijn eetclub als voorgerecht en hij viel heel erg in de smaak! Van dit pastei recept kun je zeker met 6 personen genieten, maar als voorgerecht kun je er ook prima met 8-10 mensen van eten. De tonijnpastei is zowel warm als koud heerlijk.

Hartige taart met tonijn bakken

Maak eerst het deeg. Klop het ei in een kom met een vork los en roer het bakpoeder, de olie, de wijn en het zout erdoor. Voeg beetje bij beetje de bloem toe. Roer het eerst met een vork en kneed het daarna met je handen. Maak een bal van het deeg, wikkel het in plasticfolie en laat het een uur rusten op kamertemperatuur.

Maak intussen de vulling. Fruit de ui en de paprika in een grote koekenpan met de olie op laag vuur tot ze zacht zijn; roer vaak. Voeg de tomaten, suiker en wat zout toe (denk erom dat de olijven ook zout bevatten). Laat alles 15 minuten pruttelen; er moet een jamdikke saus zijn ontstaan. Haal de saus van het vuur en roer de tonijn, olijven en hardgekookte eieren erdoor.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een pastei- of taartvorm van ongeveer 28 centimeter doorsnede in met olie.

Verdeel het deeg in twee ballen – de ene groter dan de andere. Rol de grote bol deeg uit op een licht bebloemd werkblad. Rol het zo groot uit dat het over de randen van de vorm heen kan hangen. Breng de deeglap voorzichtig naar de vorm door hem rond de deegroller te wikkelen en in de vorm rustig weer af te wikkelen. Druk het deeg in de hoeken, zonder het daarbij al te veel uit te rekken. Snijd het deeg bij tot 1 centimeter boven de rand van de vorm en bestrijk het deeg overal met eiwit, om te voorkomen dat het deeg doorweekt raakt. Zet de vorm 10 minuten in de oven. Haal hem eruit en laat het deeg afkoelen.

Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem. Rol de andere deegbal uit en leg hem voorzichtig inde vorm: de deksel moet de randen van het onderste deeg bedekken. Bestrijk het deeg met de losgeklopte eidooier en ze de pastei 35-40 minuten in de oven; het deeg moet lichtbruin zijn. Serveer de hartige taart met tonijn (lauw)warm of afgekoeld.

Ben je nieuwsgierig geworden naar De smaken van Spanje? Kijk hier voor meer informatie!

Smaken van Spanje

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Roxanne 2020-05-11 11:20:52

Zou je punten hiervan kunnen invriezen? Ziet er echt heerlijk uit maar zou het zonde vinden te moeten wachten voor eters om dit uit te proberen ;)

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-05-11 13:42:27

Dat kan heel goed weet ik uit eigen ervaring. Voor het serveren nog even oppiepen in de oven en het smaakt als versgebakken!

Beantwoorden
Tamara 2020-04-27 06:55:03

Kan je de wijn in het deeg ook vervangen door water ?

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-04-29 10:42:51

Dat zul je uit moeten proberen, maar ik denk dat het wel kan.

Beantwoorden
Loes 2020-04-25 11:22:49

Welke maat vorm gebruik je voor de tonijnpastei

Beantwoorden
LO
Rutger 2020-04-29 10:50:35

Zoals in de tekst vermeld staat: 28 centimeter. maar volgens mij kan het ook prima in een vorm van 24 centimeter, de pastei zal dan iets hoger worden.

Beantwoorden
Julia 2020-04-24 08:27:32

Dit heet in Spanje ook een empanada (empanada Gallega), de kleine empanadas heten empanadillas :)
(ik ben Spaans)
Zal leuk zijn als je een keer een Tarta San Marcos maakt!

Beantwoorden
JU