- Voor de amandelfinancier
- 55 gr boter
- 40 gr amandelmeel
- 75 gr poedersuiker
- 20 gr bloem
- snuf zout
- 2 eiwitten
- Voor de champagne-witte-chocolademousse
- 4 blaadjes gelatine
- 250 ml champagne
- 3 eidooiers
- 60 gr suiker
- 175 gr witte chocolade callets
- 250 ml slagroom, lobbig opgeklopt
- Verder nodig
- bakspray, om in te vetten
- 75 gr frambozenjam
- velvet witte chocolade spray
- 150-200 gr verse frambozen
- witte chocoladebloesem
- bladgoud, optioneel
Wat mag er niet ontbreken als je wat te vieren hebt? Champagne en taart. Tijd om deze lekkernij én dit feestelijke drankje te combineren. Het resultaat: een superlekkere en prachtige champagnetaart. Deze taart is ideaal voor de feestdagen, bijvoorbeeld als desserttaart tijdens Kerst. Of luid smullend het nieuwe jaar in met een stuk van deze heerlijke champagnetaart met witte chocolade en frambozen.
Voor dit champagnetaart recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je alles om te bakken, zo ook de benodigdheden en veel van de ingrediënten voor deze taart. De bodem van deze champagnetaart bestaat uit een rijke amandelfinancier, die ik gebakken heb in een taartring van 16 centimeter. Op de amandelbodem komt een laagje frambozenjam en dan komt er een flinke laag champagne witte chocolade mousse op. Om deze desserttaart mooi strak te krijgen heb ik deze siliconen vorm gebruik waarin ik de taart heb ingevroren. De bevroren taart kun je dan heel strak uit de vorm halen en afwerken met velvet spray. Voor een extra feestelijke touch heb ik deze champagnetaart aan het einde gegarneerd met wat eetbaar bladgoud. Dat kun je natuurlijk ook achterwege laten, maar het maakt deze champagnetaart wel helemaal af vind ik!
Liever iets anders gebruiken dan champagne voor deze taart? In plaats van champagne kun je ook een andere mousserende wijn gebruiken, bijvoorbeeld Prosecco.
Feestelijke champagnetaart maken
Ga je aan de slag met dit champagnetaart recept? Als eerste maak je de amandelfinancier, gevolgd door de heerlijke champagnemousse. Als laatste stap ga je de champagnetaart feestelijk decoreren.
Amandelfinancier maken voor champagnetaart
Smelt voor de amandelfinancier de boter in een steelpan. Laat de boter op middelhoog vuur al roerend verder kleuren tot een hazelnootkleurige beurre noisette. Dit duurt enkele minuten. Houd de boter goed in de gaten, het gaat snel van hazelnootkleur naar verbrand en dan kun je de boter weggooien. Giet de beurre noisette in een schaaltje en probeer de bezinksels in de pan achter te laten.
Meng het amandelmeel, de poedersuiker, bloem en het zout door elkaar. Roer hier de eiwitten doorheen. Roer als laatste de afgekoelde beurre noisette door het beslag en laat het beslag 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm intussen de oven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Vet een taartring van 16 centimeter in met bakspray en leg deze op de bakplaat. Schep het beslag in de taartring en verdeel het gelijkmatig. Bak de amandelfinancier in 18-23 minuten goudbruin en gaar. Haal direct na het bakken de taartring er vanaf en laat de financier afkoelen.
Bestrijk de afgekoelde financier met de frambozenjam en leg deze minimaal 1 uur in de vriezer
Champagnemousse maken
Week voor de mousse de gelatineblaadjes in koud water.
Doe de champagne in een pannetje en verhit deze tot tegen het kookpunt. Doe eidooiers met de suiker in een kom en klop deze door elkaar. Giet al roerend de hete champagne bij het dooiermengsel. Giet alles terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur tot de massa dikker wordt. Om te controleren of de champagnecrème klaar is doop je een spatel in de saus en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de massa niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 82 °C zijn. Let er op dat je het dus niet laat koken!
Haal de pan van het vuur en giet het mengsel door een fijne zeef. Knijp de gelatineblaadjes uit en los die op in het warme mengsel. Roer vervolgens de witte chocolade erdoor tot alle chocolade is gesmolten. Laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 25 °C. Spatel 1/3 van de lobbig geklopte slagroom door het chocolademengsel en meng alles tot een egale massa. Spatel de rest van de slagroom in twee delen door de mousse en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden.
Vul de vorm tot 1½ centimeter onder de rand met de mousse. Strijk de mousse aan alle kanten goed tegen de zijkant van de vorm, zodat deze goed bedekt zijn. Neem de bevroren financier uit de vriezer en druk deze met de jamlaag naar beneden in de mousse. Strijk de bovenkant glad en zet de taart een nacht in de vriezer.
Champagnetaart decoreren
Haal de diepgevroren dessertaart voorzichtig uit de vorm en plaats deze op een rooster. Zorg dat de spray niet te koud is (tussen de 20 en 25 ⁰C) en spuit een dun laagje over de taart. Plaats de taart op een schaal of bord en laat hem in de koelkast enkele uren ontdooien. Wil je de taart eerder van tevoren maken? Zet ‘m dan na het afwerken met de velvet spray weer terug in de vriezer.
Druk wat van de chocolade bloesem tegen de onderkant van de taart. Garneer de champagnetaart bovenop met de verse frambozen en strooi daar wat ook wat witte chocolade bloesem over. Gebruik een pincet of kwastje om de taart met een paar kleine stukjes bladgoud helemaal af te maken!
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik probeer te achterhalen hoeveel gram de gelatineblaadjes zijn (er zit nl veel verschil in) en welke sterkte (bloom)... Ik heb helaas geen tijd meer om het even uit te proberen vóór kerst... Ik probeerde al via insta maar kreeg nog geen antwoord 😕
BeantwoordenHet lastige van een gewoon bakblik is dat je de bevroren mousse daar heel lastig uit krijgt. Maar je kunt deze wel bekleden met plasticfolie. De taart zal wel wat minder strak worden.
BeantwoordenIk wil de gelatine vervangen voor agar agar. Heb je hier nog tips voor? Of kan ik gewoon 2 gram agar agar ipv gelatine gebruiken?
BeantwoordenDat heb ik in dit recept niet geprobeerd, maar het zou wel moeten kunnen. Enige is dat agar het beste werkt als het gekookt wordt. Dat gaat hier lastig.
BeantwoordenBeste Rutger, ik heb van de week de champagnetaart gemaakt maar mijn mengsel van eierdooiers en champagne werd niet dik bij het verwarmen. Ik heb het twee keer geprobeerd maar hetzelfde verhaal. Enig idee hoe dat kan komen? Groeten simone
BeantwoordenHoi Simone. Ik heb geen idee. De eidooiers zorgen er echt voor dat de vloeistof bij 80-85 °C licht gebonden wordt. Het is niet dat het heel dik wordt hoor, maar het moet wel een lichte binding krijgen.
BeantwoordenBeste Rutger,
Kan ik de taart ook afwerken met fondant of marsepein ipv de chocolade spray?
BeantwoordenVoor een bruiloft wil ik deze gebakjes in het klein maken (sweet table).
Welke champagne gebruik je hiervoor? Is dit Brut, Demi sec of sec. Welk merk kun je hiervoor het best gebruiken?
Hi. Het kan met alle soorten, afhankelijk van wat je zelf het lekkerst vind. Ik zou het gewoon testen met enkele soorten om de lekkerste eruit te halen. Zelf heb ik geen vast soort/merk dat is gebruik.
BeantwoordenHi Rutger,
Op welke temperatuur bak je de amandelfinancier? Ik zie dit in de tekst zo niet staan en in de uitlegvideo wordt ook niet genoemd.
Groetjes,
Jelle
BeantwoordenHoi! Excuus, de temperatuur was weggevallen bij een update van het recept. 180 °C is de juiste temperatuur
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.