Heb jij al eens een croque monsieur gegeten? De croque monsieur is een typisch Franse tosti en onwijs lekker. Een klassieke croque monsieur bestaat uit gesmolten kaas, ham en romige bechamelsaus. Mijn kaasboer adviseerde om voor dit croque monsieur recept gruyère chalet d’Alpage te gebruiken. Deze gruyère wordt op traditionele wijze gemaakt op een boerderij die boven de 1500 meter ligt. De koeien grazen in de alpenweiden en worden op de boerderij twee keer per dag gemolken. De alpenkruiden die de koeien eten proef je terug in de kaas. Heel fijn!

Croque monsieur

Met dit recept kun je 4 croque monsieurs maken. Je bakt deze tosti niet in een koekenpan of tosti-ijzer, maar in de oven. Wil je een croque madame maken? Bak dan een spiegelei met een nog lopende dooier en leg deze na het bakken op de croque. Voor een vegetarische croque monsieur kun je de ham achterwege laten. Heb je zin in meer hartige bakrecepten? Check dan mijn Hartige bakboek!

Tip: zelf vind ik het erg lekker om de croque monsieur met desembrood te maken.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de bechamelsaus
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 300 ml melk
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • Verder nodig
  • 8 (dikke) sneden witbrood
  • 150 gr gruyère, geraspt
  • 4 plakken ham
  • boter, om te besmeren
Bijbels korting desk
makkelijke bakboek mob

Croque monsieur maken 

Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en bak die al roerend 1-2 minuten mee. Giet er ⅓ van de melk bij en roer het mengsel met een garde goed door, zodat er

geen klontjes meer inzitten. Voeg de overige melk in 2 keer toe en roer goed door na elke toevoeging. Breng de saus aan de kook en laat hem al roerend nog enkele minuten koken. Zet het vuur uit en breng de bechamelsaus op smaak met een snufje nootmuskaat en zout en peper.

Bestrijk 4 sneden brood aan een kant met boter en leg deze met de beboterde kant naar beneden op de bakplaat. Bestrijk de sneden vervolgens met wat van de bechamelsaus en strooi daar ⅓ van de kaas over. Leg daar een plak ham op, strooi er nog ⅓ van de kaas overheen en dek het af met de andere sneden brood. Bestrijk de sneden brood bovenop met de overige bechamelsaus en strooi daar de overgebleven geraspte gruyère over. Bak de Franse tosti’s ongeveer 15 minuten en serveer ze direct.

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Eldert de Graaf 2022-01-27 10:50:49

Als verrassing maak ik dit voor mijn vrouw,
ben benieuwd.

Beantwoorden
EL
Roxanne 2022-02-06 16:33:17

Heerlijk, al meerdere keren gemaakt! Had een keer toevallig Old Amsterdam in huis en heb dat gebruikt, tussen 2 plakken ham zodat het lekker ertussen smelt. Super lekker ook!

Beantwoorden
RO
Anna 2022-03-19 12:48:15

Hallo Rutger, ben gek op croque Monsieur, dus ga jouw recept graag proberen! Als ik de bechamelsaus een dag van tevoren maak moet ik de saus dan eerst opwarmen voor gebruik? En is het dan ook nodig om extra melk toe te voegen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-03-20 12:39:22

Hi. Je hoeft de saus niet eerst opnieuw op te warmen en extra melk is ook niet nodig.

Beantwoorden
Anna 2022-03-22 13:29:15

Dankjewel! Heb ze inmiddels gemaakt, ze waren erg lekker, ga ze zeker vaker maken

Beantwoorden
AN

U kunt niet meer reageren.