Heb jij al eens een croque monsieur gegeten? De croque monsieur is een typisch Franse tosti en onwijs lekker. Een klassieke croque monsieur bestaat uit gesmolten kaas, ham en romige bechamelsaus. Mijn kaasboer adviseerde om voor dit croque monsieur recept gruyère chalet d’Alpage te gebruiken. Deze gruyère wordt op traditionele wijze gemaakt op een boerderij die boven de 1500 meter ligt. De koeien grazen in de alpenweiden en worden op de boerderij twee keer per dag gemolken. De alpenkruiden die de koeien eten proef je terug in de kaas. Heel fijn!
Met dit recept kun je 4 croque monsieurs maken. Je bakt deze tosti niet in een koekenpan of tosti-ijzer, maar in de oven. Wil je een croque madame maken? Bak dan een spiegelei met een nog lopende dooier en leg deze na het bakken op de croque. Voor een vegetarische croque monsieur kun je de ham achterwege laten. Heb je zin in meer hartige bakrecepten? Check dan mijn Hartige bakboek!
Tip: zelf vind ik het erg lekker om de croque monsieur met desembrood te maken.
- Voor de bechamelsaus
- 30 gr boter
- 30 gr bloem
- 300 ml melk
- nootmuskaat
- zout en peper
- Verder nodig
- 8 (dikke) sneden witbrood
- 150 gr gruyère, geraspt
- 4 plakken ham
- boter, om te besmeren
Croque monsieur maken
Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en bak die al roerend 1-2 minuten mee. Giet er ⅓ van de melk bij en roer het mengsel met een garde goed door, zodat er
geen klontjes meer inzitten. Voeg de overige melk in 2 keer toe en roer goed door na elke toevoeging. Breng de saus aan de kook en laat hem al roerend nog enkele minuten koken. Zet het vuur uit en breng de bechamelsaus op smaak met een snufje nootmuskaat en zout en peper.
Bestrijk 4 sneden brood aan een kant met boter en leg deze met de beboterde kant naar beneden op de bakplaat. Bestrijk de sneden vervolgens met wat van de bechamelsaus en strooi daar ⅓ van de kaas over. Leg daar een plak ham op, strooi er nog ⅓ van de kaas overheen en dek het af met de andere sneden brood. Bestrijk de sneden brood bovenop met de overige bechamelsaus en strooi daar de overgebleven geraspte gruyère over. Bak de Franse tosti’s ongeveer 15 minuten en serveer ze direct.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Heerlijk, al meerdere keren gemaakt! Had een keer toevallig Old Amsterdam in huis en heb dat gebruikt, tussen 2 plakken ham zodat het lekker ertussen smelt. Super lekker ook!
BeantwoordenHallo Rutger, ben gek op croque Monsieur, dus ga jouw recept graag proberen! Als ik de bechamelsaus een dag van tevoren maak moet ik de saus dan eerst opwarmen voor gebruik? En is het dan ook nodig om extra melk toe te voegen?
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.