Dit recept, of eigenlijk deze recepten, komen uit Het ultieme hamburgerboek van Julius Jaspers. En ultiem is dit boek zeker! Door de recepten in dit boek te combineren kun je meer dan anderhalf miljoen verschillende burgers creëren. Hoe tof is dat!? Julius heeft verschillende van zijn favoriete burgers en die van andere chefs verzameld, maar daarnaast staat het boek vol met basisrecepten. Uit die basisrecepten heb ik deze vier componenten gekozen, die samen een onwijs lekkere burger vormen. Deze combinatie moet je zeker proberen (vooral de zelfgemaakte BBQ-saus is heel fijn!). Als je trouwens geen molen hebt om het vlees te malen kun je dat ook gewoon aan je slager vragen.

- Voor de pretzelbuns
- 320 ml water, lauwwarm
- 7 gr droge gist
- 600 gr bloem
- 60 gr boter, gesmolten
- 15 ml melk
- 1 el bruine basterdsuiker
- 2 tl zout
- 35 gr bakpoeder
- Voor de hamburgers
- 650 gr runderschouder
- 150 gr gerookt spek
- 30 ml sojasaus
- peper
- Voor de barbecuesaus met cola
- 150 ml Coca-Cola, the real thing
- 145 gr Heinz ketchup
- 30 ml mizkan-sushi-azijn
- 15 gr bruine basterdsuiker
- 10 gr sriracha chilisaus
- 2 gr Nescafé
- zout en peper
- Voor de gekaramelliseerde uien
- 25 gr boter
- 3 zoete uien, schoongemaakt en in plakken
- 25 ml olijfolie
- 40 gr witte basterdsuiker
- zout
Zelfgemaakte hamburgers en broodjes van Julius
Meng voor de pretzelbuns het lauwe water met de gist en laat het 10 minuten staan. Meng bloem, gesmolten boter, melk, bruine basterdsuiker en zout in de keukenmachine met de deeghaak en voeg al draaiend het water en gist toe. Laat draaien tot je een goed gemengd en plakkerig deeg hebt. Verdeel het deeg in twaalf bollen en plaats elke bol op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat anderhalf uur rijzen op een warme plek.
Breng een pan met 2 liter water aan de kook, laat het bakpoeder hierin oplossen en gaar hier stuk voor stuk gedurende 30 seconden de broodballen in (na 15 seconden ballen omdraaien). Laat even uitlekken/opdrogen.
Snijd een kruis in de bovenkant van de buns en bak ze in ongeveer 15 minuten af in een op 220 °C voorverwarmde oven.
De hamburgers maken
Maal voor de hamburgers het rundvlees en spek door een grove plaat van een vleesmolen, meng het met sojasaus en breng het op smaak met de peper. Vorm er 8 hamburgers van.
De BBQ-saus maken
Doe voor de barbecuesaus alle ingrediënten in een pan en breng deze aan de kook. Laat het 30 minuten pruttelen en vervolgens afkoelen voor gebruik.
Smelt voor de gekaramelliseerde uien de boter in de koekenpan, voeg olijfolie toe, laat warm worden en fruit hierin heel zacht de uien. Voeg al vrij snel het zout toe, zodat het vocht uit de uien verdampt. Neem ruim de tijd voor dat fruiten, de kracht zit hem in het (lage) tempo. Voeg na een kwartier de suiker toe. Blijf voortdurend roeren tot de uien gaan kleuren, dit duurt zeker een half uur. Proef vanaf dit moment regelmatig, we zoeken zoet met een klein bittertje van de karamel.
Snijd de broodjes doormidden en grill de doorgesneden zijde kort. Bak of grill de hamburgers. Bouw de burgers als volgt op: broodje, ijsbergsla, hamburger, gekaramelliseerde uien, barbecuesaus, broodje.
Nieuwsgierig geworden naar Het ultieme hamburgerboek? Kijk hier voor meer informatie!

Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Origineel recept, maar of dit nou zo goed voor de gezondheid is met cola en nescafe, ik denk dat het heel lekker is, maar of ik dit met deze ingrediënten ga eten??Dit is uiteraard slechts mijn persoonlijke mening.
Beantwoorden
Dat kan prima! Voor het serveren kun je ze dan nog even oppiepen in de oven of op de grill.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.