- Voor 10 kaassoufflés
- 170 ml melk
- 30 gr melkpoeder
- mespunt zout
- 15 gr aardappelzetmeel
- 120 gr Goudse kaas, geraspt
- 1 recept bladerdeeg of 2 rollen koelvers bladerdeeg
- 100 ml water, om te bestrijken
- 150 gr fijn paneermeel
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- olie, om in te frituren
Met dit recept bak je zelf de lekkerste kaassoufflés! Heb je ooit wel een bedacht om zelf een kaassoufflé te maken? Het is echt heel leuk om te doen en het resultaat is heerlijk! Het recept voor deze kaassoufflés is afkomstig uit het boek Vet lekker van Danny Jansen. Hierin neemt Danny ons mee inde Nederlandse street food cultuur. Van de lekkerste friet tot zelfgemaakte kroketten en van home made frikandellen tot slaatjes en ijsjes; je vind ze allemaal in dit boek. De kaassoufflé lijkt een blok kaas met een bladerdeeg laagje, maar het is geen pure kaas; dat zou te hard smelten. Je maakt eerst een soort smeerkaas. Volgens Danny wil je, nadat je deze gemaakt hebt, nooit meer een andere.
Bereiding: Kaassoufflés
Meng de melk met het melkpoeder, zout en aardappelzetmeel met een garde tot een papje. Verwarm dit op zacht vuur tot de melk begint te binden. Haal de pan van het vuur en los de geraspte kaas er in op. Verwarm eventueel nog even om de kaas beter te laten smelten, maar laat het niet koken, dan gaat het mengsel schiften.
Schenk de kaasmassa in een blender en laat die ongeveer 1 minuut draaien tot er geen klontjes meer inzitten. Bekleed een vierkante bakvorm van 20 centimeter met plasticfolie en giet de massa daarin. Laat de massa opstijven in de vriezen.
Haal de kaas uit de bak en uit het folie en snijd het in stukken van 4×8 centimeter. Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter en snijd het in plakjes van 12×12 centimeter. Bestrijk het bladerdeeg met water, leg een bevroren kaasplak aan één kant van het deeg en vouw het bladerdeeg eroverheen. Druk de randen goed aan met een vork. Snijd de randen eventueel bij om een mooie rechte kaassoufflé te krijgen.
Bestrijk de soufflé met water en wentel hem door het paneermeel. Laat de soufflé nu het liefst even opstijven in de vriezer zodat het deeg wat harder wordt.
Frituur de kaassoufflé circa 5 minuten op 180 °C. Laat hem daarna uitlekken op keukenpapier en wees voorzichtig met opeten vanwege de hete kaas.
Nieuwsgierig geworden naar Vet Lekker? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dit zal vast en zeker lekker zijn, maar jouw ham kaas risolle's (schrijf ik dit goed) zijn onovertroffen en uit je eerste boek.
Beantwoorden
Oeh mjam! Als Nederlandse wonend in het buitenland zijn recepten als dit voor mij altijd een winner!! Dank je wel! Er gaat niks boven een ouderwets Nederlands frituur hapje!!
BeantwoordenBijvoorbeeld deze: https://www.ah.nl/producten/product/wi198385/two-cows-melkpoeder
Beantwoorden
Dat heb ik zelf niet geprobeerd. Het kan waarschijnlijk wel, maar het eindresultaat zal heel anders worden en de baktijd zal zeker 15-20 minuten zijn.
Beantwoorden
waarvoor dient het melkpoeder? kan ik dit recept ook zonder poeder maken? Ik gebruik vol vet melk.
BeantwoordenHet geeft meer body aan de kaasmassa die je maakt. Of het ook zonder kan weet ik niet, maar dat kun je altijd proberen.
Beantwoorden
Gister de inhoud gemaakt en in de vriezer. Straks bladerdeeg er om. Als ik een volgende keer een ham-kaas versie maak...doe ik dan ook de ham in de blender? Bedankt oor dit leuke recept. Ik vond de kaassoufflés uit de supermarkt altijd maar een jarige inhoud hebben. Nu kan ik de inhoud lekker zelf bepalen :)
BeantwoordenLeuk idee om ook ham te gebruiken. Ik heb daar zelf (nog) geen ervaring mee. Het lijk mij ook lekker om de ham in kleine stukjes door het kaasmengsel te mengen.
Beantwoorden
Is er een reden waarom je melk-melkpoeder-aardappel zetmeel gebruikt? Waarom geen roux?
BeantwoordenHeb gisteren de soufflé s gemaakt, saus (zonder melkpoeder trouwens ) prima gelukt. Recept tot op de letter gevolgd. Souffles waren moddervet en slap. Voor de 2de serie de temperatuur verhoogd naar 190gr: resultaat was t zelfde; moddervet en slap. Wat kan hier fout zijn gegaan?
BeantwoordenHet klinkt toch alsof ze te laag gebakken zijn. Dan neemt het deeg vooral vet op in plaats van dat het knapperig bakt.
Beantwoorden
Kun je ze ook maken, en voor het frituren invriezen, zoja, hoe lang kan je ze invriezen denk je?
Groetjes Jedidjah
Net zelf gemaakt. 3 kaas soufflés gemaakt met drie plakjes bladerdeeg,
4 kuipjes koffie room aangevuld met melk tot 60g
48g kaas gekruimeld
5g aardappelzetmeel
Dit bij elkaar gevoegd (zonder de kaas) vervolgens goed roeren dan kaas toevoegen. Dan voorzichtig verwarmen totdat 1 geheel is. Iets aflaten koelen. Bladerdeeg op een bord met paneermeel. Kaasmensel erop gedaan daarna dubbelvouwen. Doordat t nog een beetje warm is plakt alles goed. Paneermeel erop. Beetje aandrukken. Dan 9 minuten in de airfryer op 200 graden.
Dan heb je een perfecte kaas soufflé.
Beantwoorden