- Voor 10 kaassoufflés
- 170 ml melk
- 30 gr melkpoeder
- mespunt zout
- 15 gr aardappelzetmeel
- 120 gr Goudse kaas, geraspt
- 1 recept bladerdeeg of 2 rollen koelvers bladerdeeg
- 100 ml water, om te bestrijken
- 150 gr fijn paneermeel
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- olie, om in te frituren
Met dit recept bak je zelf de lekkerste kaassoufflés! Heb je ooit wel een bedacht om zelf een kaassoufflé te maken? Het is echt heel leuk om te doen en het resultaat is heerlijk! Het recept voor deze kaassoufflés is afkomstig uit het boek Vet lekker van Danny Jansen. Hierin neemt Danny ons mee inde Nederlandse street food cultuur. Van de lekkerste friet tot zelfgemaakte kroketten en van home made frikandellen tot slaatjes en ijsjes; je vind ze allemaal in dit boek. De kaassoufflé lijkt een blok kaas met een bladerdeeg laagje, maar het is geen pure kaas; dat zou te hard smelten. Je maakt eerst een soort smeerkaas. Volgens Danny wil je, nadat je deze gemaakt hebt, nooit meer een andere.
Bereiding: Kaassoufflés
Meng de melk met het melkpoeder, zout en aardappelzetmeel met een garde tot een papje. Verwarm dit op zacht vuur tot de melk begint te binden. Haal de pan van het vuur en los de geraspte kaas er in op. Verwarm eventueel nog even om de kaas beter te laten smelten, maar laat het niet koken, dan gaat het mengsel schiften.
Schenk de kaasmassa in een blender en laat die ongeveer 1 minuut draaien tot er geen klontjes meer inzitten. Bekleed een vierkante bakvorm van 20 centimeter met plasticfolie en giet de massa daarin. Laat de massa opstijven in de vriezen.
Haal de kaas uit de bak en uit het folie en snijd het in stukken van 4×8 centimeter. Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter en snijd het in plakjes van 12×12 centimeter. Bestrijk het bladerdeeg met water, leg een bevroren kaasplak aan één kant van het deeg en vouw het bladerdeeg eroverheen. Druk de randen goed aan met een vork. Snijd de randen eventueel bij om een mooie rechte kaassoufflé te krijgen.
Bestrijk de soufflé met water en wentel hem door het paneermeel. Laat de soufflé nu het liefst even opstijven in de vriezer zodat het deeg wat harder wordt.
Frituur de kaassoufflé circa 5 minuten op 180 °C. Laat hem daarna uitlekken op keukenpapier en wees voorzichtig met opeten vanwege de hete kaas.
Nieuwsgierig geworden naar Vet Lekker? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk




