- Voor de gevulde rolletjes
- 1 rol filodeeg
- 1 kleine bos peterselie, mooie takjes geplukt
- 1 stuk halloumi, in reepjes
- 1 stuk feta, verkruimeld
- olie, om in te frituren
Dit recept voor rakakat met halloumi, feta en peterselie komt uit het heerlijke boek Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol. In dit boek vind je ruim 100 recepten om een tafel te vullen vol met mezze. Heerlijk! Mezze zijn koude en warme gerechtjes die samen een maaltijd op zich vormen. Er staan zoveel lekkere recepten in dit boek dat het moeilijk kiezen was. Uiteindelijk heeft de intro van dit recept mij overgehaald. Geniet van dit heerlijke gerechtje, in combinatie met meerdere mezze of als hapje bij de borrel.

Een klassieker op de warme mezzekaart en terecht. Want bij knapperig deeg met smeltende kaas gaan wij voor de bijl en we zien iedereen in katzwijm vallen als ze deze jongens vers en goudbruin uit de olie zien komen. Er zijn ook versies met yufka-deeg (zoals de Turkse börek), maar deze met filodeeg zijn delicater en daardoor nog knapperiger. En de combi van zoute halloumi en feta in plaats van alleen maar feta werkt ook heel goed. En alsjeblieft, doe ons en vooral jezelf ook een lol en haal geen filodeeg bij de supermarkt. Neem de moeite om naar een goed gesorteerde Turkse winkel te gaan en haal daar een grote rol filodeeg uit het koelvak. Dat is echt topkwaliteit die niet breekt en verkruimelt.
Rolletjes van filodeeg met halloumi, feta en peterselie
Zorg dat je een schone theedoek hebt klaarliggen en een klein kommetje met zonnebloemolie. Haal het filodeeg uit de verpakking en bewaar het onder de theedoek. Haal 1 vel los en snijd het verticaal in 2 stukken. Leg het ene stuk snel terug onder de theedoek (om uitdroging te voorkomen). Het andere stuk leg je in de lengte voor je. Leg er een paar takjes peterselie op en vouw het vel naar je toe: één keer dubbel dus. De takjes schijnen er mooi doorheen. Besmeer het vel nu met je vingers met wat olie. Leg aan de onderkant een mooi ‘worstje’ van reepjes halloumi en verkruimelde feta, vouw nu de zijkanten naar binnen en rol ze mooi en netjes op. Plak het uiteinde met wat olie vast. Werk zo snel met de rest van de vellen en de vulling.
Verhit de olie tot 180 °C of tot een blokje brood in 30 seconden goudbruin wordt, en frituur de rolletjes van filodeeg goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier, maar eet ze vooral direct!

Nieuwsgierig geworden naar Souq, tafels vol mezze? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger, dank voor je mooie recepten elke keer. Moet filodeeg onder een natte theedoek? Enne ik ga het proberen. Dank! Groetjes, Pieta
Beantwoorden
