Dit recept voor rakakat met halloumi, feta en peterselie komt uit het heerlijke boek Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol. In dit boek vind je ruim 100 recepten om een tafel te vullen vol met mezze. Heerlijk! Mezze zijn koude en warme gerechtjes die samen een maaltijd op zich vormen. Er staan zoveel lekkere recepten in dit boek dat het moeilijk kiezen was. Uiteindelijk heeft de intro van dit recept mij overgehaald. Geniet van dit heerlijke gerechtje, in combinatie met meerdere mezze of als hapje bij de borrel.

Rolletjes van filodeeg met halloumi en feta

Een klassieker op de warme mezzekaart en terecht. Want bij knapperig deeg met smeltende kaas gaan wij voor de bijl en we zien iedereen in katzwijm vallen als ze deze jongens vers en goudbruin uit de olie zien komen. Er zijn ook versies met yufka-deeg (zoals de Turkse börek), maar deze met filodeeg zijn delicater en daardoor nog knapperiger. En de combi van zoute halloumi en feta in plaats van alleen maar feta werkt ook heel goed. En alsjeblieft, doe ons en vooral jezelf ook een lol en haal geen filodeeg bij de supermarkt. Neem de moeite om naar een goed gesorteerde Turkse winkel te gaan en haal daar een grote rol filodeeg uit het koelvak. Dat is echt topkwaliteit die niet breekt en verkruimelt.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de gevulde rolletjes
  • 1 rol filodeeg
  • 1 kleine bos peterselie, mooie takjes geplukt
  • 1 stuk halloumi, in reepjes
  • 1 stuk feta, verkruimeld
  • olie, om in te frituren
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Rolletjes van filodeeg met halloumi, feta en peterselie

Zorg dat je een schone theedoek hebt klaarliggen en een klein kommetje met zonnebloemolie. Haal het filodeeg uit de verpakking en bewaar het onder de theedoek. Haal 1 vel los en snijd het verticaal in 2 stukken. Leg het ene stuk snel terug onder de theedoek (om uitdroging te voorkomen). Het andere stuk leg je in de lengte voor je. Leg er een paar takjes peterselie op en vouw het vel naar je toe: één keer dubbel dus. De takjes schijnen er mooi doorheen. Besmeer het vel nu met je vingers met wat olie. Leg aan de onderkant een mooi ‘worstje’ van reepjes halloumi en verkruimelde feta, vouw nu de zijkanten naar binnen en rol ze mooi en netjes op. Plak het uiteinde met wat olie vast. Werk zo snel met de rest van de vellen en de vulling.

Verhit de olie tot 180 °C of tot een blokje brood in 30 seconden goudbruin wordt, en frituur de rolletjes van filodeeg goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier, maar eet ze vooral direct!

Souq

Nieuwsgierig geworden naar Souq, tafels vol mezze? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Pieta 2017-09-18 08:38:30

Hoi Rutger, dank voor je mooie recepten elke keer. Moet filodeeg onder een natte theedoek? Enne ik ga het proberen. Dank! Groetjes, Pieta

Beantwoorden
PI
Rutger 2017-09-18 14:49:24

Filodeeg droogt heel snel uit, dus als je het even niet gebruikt is het inderdaad het beste om dit af te dekken. Dat kan met plasticfolie of inderdaad een licht vochtige theedoek.

Beantwoorden
Celine 2017-10-12 08:58:40

Kunnen deze ook in de oven gemaakt worden als je geen frituurketel hebt?

Beantwoorden
CE
Rutger 2017-10-12 21:43:02

Dat heb ik niet geprobeerd, maar ik denk dat het wel kan.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.