Tijdens onze eerste vakantie in Italië logeerden we in een prachtige bed & breakfast in Toscane. De man van het echtpaar bij wie we verbleven was – voordat zij de B&B begonnen – altijd chefkok geweest. Naast het ontbijt konden we daarom ook regelmatig van heerlijk Italiaans eten in de avond genieten. Alles wat hij bij het koken gebruikte was lokaal en kwam zoveel mogelijk uit eigen tuin. Overdag lagen we onder de perzikboom in het zwembad, ’s avonds kregen we dezelfde perziken als dessert.

Gefrituurde salie – recept

Één van de lekkerste en simpelste dingen die wij daar proefden als antipasti was gefrituurde salie. Natuurlijk kwam ook de salie uit eigen tuin en dat proefde je. Sindsdien zijn mijn vriend en ik allebei fan van salie. Thuisgekomen wilde ik natuurlijk ook gefrituurde salieblaadjes maken. Na een paar keer proberen en sleutelen aan het beslag ben ik op dit (supereenvoudige) beignetbeslag uitgekomen waarmee je heerlijke gebakken salie maakt. Gebruik zo vers mogelijke salie (het liefst uit de Italiaanse zon) en geniet van deze heerlijke antipasti!

Ingrediëntenlijst
  • Voor de gefrituurde salie
  • 100 gr bloem
  • 200 ml bier of koolzuurhoudend water
  • zout en peper
  • verse salieblaadjes, afgespoeld en goed droog gedept
  • Verder nodig
  • neutrale olie, om in te bakken
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Gefrituurde salie maken

Doe de bloem in een kom en schenk daar de helft van het bier of koolzuurhoudend water bij. Roer alles tot een glad mengsel. Voeg geleidelijk aan de rest van de vloeistof toe en blijf het beslag daarbij goed roeren, om te voorkomen dat er klontjes ontstaan. Breng het beslag op smaak met wat zout en peper.

Verwarm de olie voor op 170 °C in een frituurpan of in een gewone pan. Doop de salieblaadjes in het beslag, schud het overtollige beslag eraf en laat de blaadjes voorzichtig in de olie vallen. Bak de salieblaadjes 2-4 minuten, tot het beslag goudbruin en knapperig is. Haal de gefrituurde salieblaadjes met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer de gefrituurde salie direct.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Cosette 2020-04-29 20:16:48

Was een verrassend lekker recept. Mijn man vond het lekker.

Beantwoorden
CO

U kunt niet meer reageren.