Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 25 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 275 ml melk, lauwwarm
  • 2 tl verse rozemarijn, fijngehakt
  • Verder nodig
  • 1 ronde camembert (à 250 gr)
  • 8-10 plakken rauwe ham
  • 1 ei, losgeklopt
  • plantaardige olie, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad

Dit heerlijke brood, waar de gebakken camembert uit druipt wanneer je het aansnijdt, wordt gebakken in een gietijzeren braadpan. Bij de bakker wordt het brood op een stenen vloer gebakken en wordt stoom toegevoegd voor een knapperige korst. De braadpan die voor dit recept gebruikt wordt doet ongeveer hetzelfde. Door de hete pan krijg het brood van alle kanten (en vooral van onderaf) warmte en doordat de pan in het begin afgedekt is, kan de damp die door het bakken ontstaat niet ontsnappen. Dit zorgt voor een prachtig, knapperig camembert brood! Deze techniek is ook geschikt voor andere (bolvormige) broden. De combinatie van het knapperige brood en de gesmolten camembert in het brood is heerlijk! Geniet van deze camembert in brood tijdens de lunch, bij de borrel of als voorgerecht!

Camembert in brood

Camembert brood maken

Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de fijngehakte rozemarijn, tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Voeg aan het eind van de kneedtijd de rozemarijn toe. Maak van het deeg een bal en laat deze in een afgedekte licht met olie ingevette kom op een warme tochtvrije plek 1 uur rijzen.

Verpak de camembert in de plakken rauwe ham. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een ronde plak die groot genoeg is om de camembert mee in te pakken. Leg de camembert erop en vouw het deeg dicht. Druk het deeg goed dicht en leg het brood met de sluiting naar onder op een stuk bakpapier. Dek het losjes af met plasticfolie en laat het brood nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven met daarin een (gietijzeren) braadpan en deksel van minimaal 26 centimeter doorsnede 30 minuten voor op 230 ⁰C. Snijd het deeg aan de bovenkant enkele malen ongeveer ½ centimeter diep in en bestrijk het met ei. Leg het brood voorzichtig met bakpapier en al in de braadpan en doe de hete deksel erop. Bak het brood 25 minuten, verwijder het deksel en bak het brood nog 10 tot 20 minuten zonder deksel.

Serveer het brood (lauw)warm.

Foto’s: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Laurens 2021-02-14 13:56:18

Hi Rutger,

Wat zou je aanraden voor de mensen die geen ham eten? Dient de ham ook om te voorkomen dat de Camembert te vroeg uitloopt in het brood?

Ben benieuwd! Dank!

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-02-15 13:38:28

Hoi! Je kunt de ham prima achterwege laten, dat werkt ook goed.

Beantwoorden
Mila 2021-01-25 17:49:25

Hoi Rutger!
Wat is de liter inhoud of de diameter van de braadpan die wordt gebruikt? Wil het brood graag maken maar moet deze dan eerst nog even kopen!
Liefs

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-02-01 11:49:57

Hoi! Het kan in de meeste grotere braadpannen, vanaf zo'n 25 centimeter, maar liever iets groter.

Beantwoorden
Carine 2020-12-19 08:49:10

Hallo, de oven op hete lucht of boven- en onderwarmte?
Mvg, Carine

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-12-20 08:52:20

Alle recepten zijn gebaseerd op onder en bovenwarmte. Hier lees je er meer over: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Pascale 2020-12-16 07:54:29

Hoi Rutger,

Bedoel je met gedroogde gist instant gist?

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-12-20 09:20:40

Ja!

Beantwoorden