Zelf Turks fruit maken stond al een tijdje op mijn wensenlijst, maar het was er nog nooit echt van gekomen. Dat kwam vooral omdat ik geen idee had wat de goede methode is en welk recept daarvoor geschikt zou zijn. Tot ik dit recept tegen kwam in het boek Mezze van Salma Hage. Zij beschrijft dat dit recept, in tegenstelling tot veel moderne recepten waarin gelatine wordt gebruikt, de traditionele methode gebruikt om het Turks fruit te maken.
In dit recept is het Turkse fruit op smaak gebracht met sinaasappel en oranjebloesemwater en zitten er geroosterde hazelnoten. Je moet er wel even de tijd voor nemen trouwens, met dit recept ben je wel een paar uurtjes zoet!
- Voor het Turks fruit
- 700 gr fijne suiker
- 200 ml sinaasappelsap
- ½ citroen, sap
- 1 tl wijnsteen (let op, geen wijnsteenbakpoeder!)
- 120 gr maïzena
- 50 gr blanke hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
- 1 el oranjebloesemwater
- Verder nodig
- plantaartaardige olie, om in te vetten
- 50 gr maïzena
- 50 gr poedersuiker
Turks fruit maken
Doe de suiker, het sinaasappelsap, citroensap en 175 milliliter water in een grote, diepe pan. Roer het met een houten lepel door. Knijp een suikerthermometer vast aan de rand van de pan en breng het op matig vuur aan de kook. Verhit het mengsel tot het 118 °C is – dat duurt ongeveer 15 minuten. Neem de pan van het vuur.
Doe de wijnsteen in een andere grote pan met de maïzena en 500 milliliter water. Verhit het mengsel op matig vuur en klop het met een elektrische handmixer zachtjes maar constant 2 minuten of tot het indikt en helderwit doorschijnend wordt – het moet er als een dikke lijm uitzien. Schenk een soeplepel van de suikersiroop in de pan en klop zachtjes met de mixer tot het goed gemengd is. Ga door met het toevoegen van kleine hoeveelheden suikersiroop tot alles gemengd is en er geen klontjes in zitten. Schraap met een spatel langs de randen en klop nogmaals.
Draai het vuur zo laag mogelijk en verhit het mengsel 90 minuten; roer er elke 5 minuten met een houten lepel door, tot het mengsel iets donkerder is en zijn vorm behoudt als je het doorroert. Roer de hazelnoten en het oranjebloesemwater erdoor.
Bekleed een vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter met plasticfolie en vet dat licht in. Gebruik een spatel om het mengsel in de vorm te storten en strijk het glad (het kan helpen als je de spatel in heet water dompelt). Werk zo snel mogelijk, want als het eenmaal uithardt, gaat het lastig. Dek het af en laat het een nacht op een koele plek afkoelen.
Gebruik de volgende dag een pizzawieltjes om het Turks fruit in hapklare blokjes te snijden. Meng de maïzena met de poedersuiker en haal de blokjes daar doorheen om ze goed te bedekken. Bewaar het Turks fruit op kamertemperatuur in een luchtdichte trommel tussen vellen bakpapier.
Nieuwsgierig geworden naar Mezze? Kijk hier voor meer informatie!
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
In de ingrediëntenlijst staat 50 gr amandelen
In de uitleg schrijf je Hazelnoten 🤔
Ik ben het nu aan het maken 😋
Ben benieuwd naar het eindresultaat
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.