Nu peren weer volop in het seizoen zijn gebruik ik ze heel graag in mijn recepten. Vandaag maak ik er een heel makkelijk dessert mee. De peren grill ik eerst en vervolgens serveer ik ze met romige yoghurt en speculaaskruimels. Dat is echt een geweldige combinatie!
Voor de yoghurt heb ik in dit recept FAGE Total 5% gebruikt. Deze yoghurt is heerlijk vol van smaak en – wat ik zelf vooral heel lekker vind – het heeft een dikke structuur. Dat komt omdat ze de yoghurt eerst laten uitlekken. Per liter yoghurt wordt er 4 liter melk gebruikt en dat proef je terug in de yoghurt, zowel in de smaak als in de dikke romige textuur. Door zijn dikte is FAGE Total ook heel geschikt om bijvoorbeeld in een taart of cheesecake te gebruiken. Het is verkrijgbaar in 0% en 5% vet, er is geen suiker aan toegevoegd en de yoghurt is rijk aan proteïne. Dus ook als je het niet in een recept gebruikt is het perfect als voedzaam tussendoortje. Voor dit recept breng ik de het op smaak met citroenrasp en wat honing. Voor mindere zoetekauwen kun je de honing achterwege laten. In plaats van de citroenrasp kun je ook sinaasappel- of limoenrasp gebruiken om de yoghurt extra smaak te geven. Heb je trouwens geen grill tot je beschikking, dan kun je de parten peer ook bakken in wat boter of kokosolie. Met dit recept maak je een dessert voor 4 personen, maar uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het ook heerlijk is als ontbijt!
- Voor de gegrilde peer
- 3-4 handperen (wel rijp, maar niet overrijp)
- Voor de yoghurt
- 350 gr FAGE Total 5%
- 2-3 el honing
- rasp van ¼-½ citroen
- Verder nodig
- 100 gr speculaasbrokken (of kleine speculaasjes)
- 1-2 el honing
Gegrilde peer met yoghurt recept
Je kunt er voor kiezen om de peren eerst te schillen. Doe je dat niet, was de peren dan goed en droog ze af. Snijd de peren in 4 kwarten en verwijder het klokhuis.
Verwarm een grillpan op middelhoog vuur voor of gebruik een contactgrill. Je kunt de peren ook grillen op een barbecue. Grill de kwarten peer aan de twee snijkanten zo’n 3-5 minuten, totdat er mooie grillstrepen te zien zijn. Door het grillen wordt de peer zachter en krijgt het een lichte karamelsmaak.
Doe de FAGE Total 5% in een kom en voeg de honing en citroenrasp toe. Meng alles met een garde door elkaar. De yoghurt blijft lekker dik, waardoor je er een mooie quenelle (een soort ovaal bolletje) van kunt scheppen.
Doe de speculaasbrok in een schone theedoek, vouw deze dicht en sla er met een deegroller op zodat er grote kruimels speculaas ontstaan. Serveer de gegrilde peren met een flinke klodder FAGE Total 5%, bestrooi alles met de speculaaskruimels en sprenkel er tot slot nog wat extra honing over.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Oeh, vanavond gemaakt. Met andere kwark, want ik kan niet goed tegen lactose. Maar dit is heerlijk! Gaan we vaker maken.
BeantwoordenIk vind gegrilde peren een heel leuk idee. Ik deed al peer door de yoghurt, maar heel leuk om deze eens te grillen.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.