Onder de knapperige laag karamel gaat een fluweelzachte chocoladecrème schuil. Van deze chocolade crème brûlée gaan jouw gasten zeker heel erg blij worden! Dit dessert kun je heel goed van te voren maken. Sterker nog, dat moet zelfs! Zo hoef je na het hoofdgerecht de crèmes alleen nog maar af te branden. Wil je een frissere crème brûlée? Check dan dit recept met sinaasappel en cranberry’s!

Chocolade crème brûlée
Ingrediëntenlijst
  • Voor de crème brûlée
  • ½ vanillestokje
  • 500 ml slagroom
  • 100 gr suiker
  • 6 eidooiers
  • 100 gr pure chocolade, grof gehakt (minimaal 70 % cacao)
  • Verder nodig
  • rietsuiker, om te bestrooien
Zomerste toetjes desktop
Broodbakbol banner mobiel

Chocolade crème brûlée

Verwarm de oven voor op 120 °C. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het leeggeschraapte vanillestokje, de slagroom en de helft van de suiker in een steelpannetje en breng dit langzaam aan de kook.

Klop in een kom de eidooiers los met de overige suiker. Verwijder het vanillestokje zodra de slagroom kookt en doe de gehakte chocolade bij de hete room. Roer dit door tot alle chocolade opgelost is. Giet de hete chocoladeroom onder voortdurend roeren op het eidooiermengsel en meng dit goed door elkaar.

Verdeel het mengsel over 6 crème brûlée-schaaltjes. Plaats de schaaltjes in de oven in een braadslede. Schenk kokend water in braadslede tot halverwege de hoogte van de schaaltjes. Bak de crèmes brûlée 45 tot 60 minuten tot ze stevig zijn. Ze mogen nog een beetje ‘wiebelen’ in het midden. Haal de schaaltjes voorzichtig uit het waterbad en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast.

Bestrooi voor het serveren de chocoladecrème met rietsuiker en brand deze af met een brander, of zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Wim 2022-08-10 19:16:54

Ga zeker de taart maken

Beantwoorden
WI

U kunt niet meer reageren.