Sinds deze week is mijn nieuwe boek Masterclass Cakes uit! Aan de hand van 40 recepten laat ik je in dit boek zien dat je met cake oneindig kunt variëren: van tijdloze klassiekers als bitterkoekjescake en marmercake tot fruitige recepten als frisse citroencake en olijfoliecake met mandarijn. Probeer ook zeker eens de gembercake met honing of de stroopwafeltulband. Masterclass Cakes biedt voor ieder wat wils!

Yoghurt stracciatella cake met sinaasappel uit Masterclass Cakes

Om te vieren dat mijn nieuwe boek uit is deel ik vandaag één van mijn favoriete recepten uit het boek: Yoghurt stracciatella cake met sinaasappel! De yoghurt geeft de cake een heerlijke zachte structuur, die perfect samengaat met de stukjes pure chocolade en de sinaasappelsmaak!

Masterclass cakes

Ben je nieuwsgierig geworden naar Masterclass Cakes? Kijk dan hier voor meer informatie!

Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 sinaasappel, rasp
  • ¼ tl zout
  • 175 g Griekse yoghurt
  • 100 g boter, gesmolten
  • 200 g bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 100 g pure chocolade, fijngehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Yoghurt cake maken

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de witte basterdsuiker, eieren, sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop deze in enkele minuten romig. Klop hier de yoghurt door en voeg vervolgens de gesmolten boter toe. Spatel de bloem en het bakpoeder door het mengsel en roer er tot slot de stukjes gehakte chocolade door.

Yoghurt cake bakken

Doe het cakebeslag in de bakvorm en bak de cake in 55-70 minuten goudbruin en gaar. Steek om te testen of de cake gaar is tegen het einde van de baktijd een (saté)prikker in het midden van de cake en haal deze er weer uit. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Zit er nog wel cakebeslag aan, dan moet de cake nog wat langer bakken.

Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Nieuwsgierig geworden naar Masterclass Cakes? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (10)
Anja 2019-04-07 06:44:44

Lijkt me een heerlijke cake. Is het verstandig om de chocolade stukjes eerst in een beetje bloem te doen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-04-08 07:14:54

Bij stukjes chocolade is dat niet nodig, dat is vooral handig bij (gewelde) gedroogde vruchten, om te voorkomen dat ze naar beneden zakken.

Beantwoorden
Evelyn van Zijl 2019-04-07 12:07:08

Hallo Rutger,
Weer bedankt voor dit heerlijke recept.
Het is altijd weer een feestje om een recept van jou te krijgen.
Ik wil deze cake graag in een siliconen tulbandvorm bakken.
Zou ik de hoeveelheden dan aan moeten passen?
Alvast bedankt voor je antwoord en bedankt voor dit heerlijk uitziende recept!

Beantwoorden
EV
Rutger 2019-04-08 07:13:13

Het ligt een beetje aan de inhoud van de tulbandvorm, maar over het algemeen kun je voor een tulband de hoeveelheden van deze cake maal anderhalf doen.

Beantwoorden
Gerry 2019-04-09 08:12:04

Moet de Griekse yoghurt 10 % vetgehalte hebben of gaat het om gewone griekse yoghurt?

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-04-16 18:26:12

Het kan met beide prima.

Beantwoorden
Karin 2019-04-10 17:27:28

En ja alweer een recept wat prima is gelukt...... Alleen ietsje teveel sinasappel maar als je daar van houd issie zaaaaalig... Wat, al mijn klas smullen morgen.....

Beantwoorden
KA
Rutger 2019-04-16 18:23:18

Heel leuk om te horen! En ja, sinaasappel is heel persoonlijk.

Beantwoorden
Karin 2019-04-12 20:31:07

Hallo Rutger. Jouw cake ziet er echt goed uit! Vandaar dat ik ook een poging heb gewaagd. Helaas viel het resultaat nogal tegen. Bij de eerste keer zag het beslag er niet goed uit, veel te nat en donkergeel. De cake is helaas niet gerezen. Omdat ik het zo jammer vond heb ik nog een tweede poging gewaagd. Ik zat er zelf aan te denken dat ik misschien niet lang genoeg heb gemixt (met de keukenmachine). Vandaar dat ik bij de tweede keer heb gemixt. De eieren/basterdsuiker/zout/sinaasappelrasp heb ik ongeveer 5 minuten gemixt en de yoghurt en boter ook zoiets. Ik vond het beslag er weer niet als beslag uitzien, te vochtig en niet stevig genoeg. Uiteindelijk toch maar in de oven geplaatst en helaas weer niet gerezen. Weet jij wat er hier niet goed gaat? Ik hoop dat je me kunt helpen.

Beantwoorden
KA
Rutger 2019-04-16 18:17:47

Hoi Karin. Dat is heel gek. Het beslag hoort veel dunner te zijn dan een 'normaal' cakebeslag, omdat het gemaakt is met yoghurt en gesmolten boter. Daarom zorgt niet de luchtigheid, maar het bakpoeder in deze cake er voor dat deze goed gaat rijzen. Heb je voldoende bakpoeder (theelepel maatlepels) toegevoegd. En kwam het bakpoeder uit een gesloten en houdbaar zakje?

Beantwoorden
Sarah 2019-09-15 13:02:42

Hallo Rutger,

Ik wil deze cake graag maken in een silicone vorm van de Buyer met 12 kleine traditionele cake vormpjes. Moet ik dezelfde temperatuur en tijd voor het bakken aanhouden?

Beantwoorden
SA
Rutger 2019-09-23 14:20:29

Hoi! De temperatuur blijft hetzelfde, de baktijd wordt veel korter. Afhankelijk van de grootte van de vormpjes zou ik na 20-25 minuten testen of de cakejes al gaar zijn.

Beantwoorden
Ina 2019-10-10 10:05:39

Hallo Rutger,

Kan ik deze cake ook maken met sucralose in plaats van gewone suiker?
Zo ja, wat is dan de verhouding?

Beantwoorden
IN
Rutger 2019-10-14 17:52:50

Dat durf ik je niet te zeggen, ik heb dat niet geprobeerd en weet niet of de structuur van de cake dan hetzelfde wordt.

Beantwoorden
Mariann 2022-02-25 09:32:56

Goedemorgen Rutger,

De cake staat in de oven en ben benieuwd…..
ik heb een tip 💡😊voor de stracciatella heb ik chunks extra puur van De Ruyter(hagelslag) gebruikt.
Dat zijn mooie kleine stukjes chocolade en heerlijk van smaak.

Vriendelijke groet,
Marianne

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-01 09:28:57

Wat een lekkere tip! Dankje!

Beantwoorden
Janina 2022-10-19 13:13:39

Hoi rutger,
Zou je er ook kwark in kunnen doen ipv yoghurt.

Gr janina

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-10-26 15:53:25

Dat kun je zeker proberen, gaat prima denk ik.

Beantwoorden
Naomi 2022-10-22 22:56:31

Hoi,
Kan je ook bijv sour cream gebruiken ipv Griekse yoghurt? Of kwark? Ik ben niet zo'n fan van Griekse yoghurt, dus dan komt de rest van de yoghurt niet op 😉

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-10-26 15:37:46

Volgens mij kan dat prima, gewoon proberen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.