Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 sinaasappel, rasp
  • ¼ tl zout
  • 175 g Griekse yoghurt
  • 100 g boter, gesmolten
  • 200 g bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 100 g pure chocolade, fijngehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Sinds deze week is mijn nieuwe boek Masterclass Cakes uit! Aan de hand van 40 recepten laat ik je in dit boek zien dat je met cake oneindig kunt variëren: van tijdloze klassiekers als bitterkoekjescake en marmercake tot fruitige recepten als frisse citroencake en olijfoliecake met mandarijn. Probeer ook zeker eens de gembercake met honing of de stroopwafeltulband. Masterclass Cakes biedt voor ieder wat wils!

Om te vieren dat mijn nieuwe boek uit is deel ik vandaag één van mijn favoriete recepten uit het boek: Yoghurt stracciatella cake met sinaasappel! De yoghurt geeft de cake een heerlijke zachte structuur, die perfect samengaat met de stukjes pure chocolade en de sinaasappelsmaak!

Masterclass cakes

Ben je nieuwsgierig geworden naar Masterclass Cakes? Kijk dan hier voor meer informatie!

Bereiding: Yoghurt stracciatella cake met sinaasappel

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de witte basterdsuiker, eieren, sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop deze in enkele minuten romig. Klop hier de yoghurt door en voeg vervolgens de gesmolten boter toe. Spatel de bloem en het bakpoeder door het mengsel en roer er tot slot de stukjes gehakte chocolade door.

Doe het cakebeslag in de bakvorm en bak de cake in 55-70 minuten goudbruin en gaar. Steek om te testen of de cake gaar is tegen het einde van de baktijd een (saté)prikker in het midden van de cake en haal deze er weer uit. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Zit er nog wel cakebeslag aan, dan moet de cake nog wat langer bakken.

Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Nieuwsgierig geworden naar Masterclass Cakes? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Karin 2019-04-12 20:31:07

Hallo Rutger. Jouw cake ziet er echt goed uit! Vandaar dat ik ook een poging heb gewaagd. Helaas viel het resultaat nogal tegen. Bij de eerste keer zag het beslag er niet goed uit, veel te nat en donkergeel. De cake is helaas niet gerezen. Omdat ik het zo jammer vond heb ik nog een tweede poging gewaagd. Ik zat er zelf aan te denken dat ik misschien niet lang genoeg heb gemixt (met de keukenmachine). Vandaar dat ik bij de tweede keer heb gemixt. De eieren/basterdsuiker/zout/sinaasappelrasp heb ik ongeveer 5 minuten gemixt en de yoghurt en boter ook zoiets. Ik vond het beslag er weer niet als beslag uitzien, te vochtig en niet stevig genoeg. Uiteindelijk toch maar in de oven geplaatst en helaas weer niet gerezen. Weet jij wat er hier niet goed gaat? Ik hoop dat je me kunt helpen.

Beantwoorden
KA
Rutger 2019-04-16 18:17:47

Hoi Karin. Dat is heel gek. Het beslag hoort veel dunner te zijn dan een 'normaal' cakebeslag, omdat het gemaakt is met yoghurt en gesmolten boter. Daarom zorgt niet de luchtigheid, maar het bakpoeder in deze cake er voor dat deze goed gaat rijzen. Heb je voldoende bakpoeder (theelepel maatlepels) toegevoegd. En kwam het bakpoeder uit een gesloten en houdbaar zakje?

Beantwoorden
Karin 2019-04-10 17:27:28

En ja alweer een recept wat prima is gelukt...... Alleen ietsje teveel sinasappel maar als je daar van houd issie zaaaaalig... Wat, al mijn klas smullen morgen.....

Beantwoorden
KA
Rutger 2019-04-16 18:23:18

Heel leuk om te horen! En ja, sinaasappel is heel persoonlijk.

Beantwoorden
Gerry 2019-04-09 08:12:04

Moet de Griekse yoghurt 10 % vetgehalte hebben of gaat het om gewone griekse yoghurt?

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-04-16 18:26:12

Het kan met beide prima.

Beantwoorden
Evelyn van Zijl 2019-04-07 12:07:08

Hallo Rutger,
Weer bedankt voor dit heerlijke recept.
Het is altijd weer een feestje om een recept van jou te krijgen.
Ik wil deze cake graag in een siliconen tulbandvorm bakken.
Zou ik de hoeveelheden dan aan moeten passen?
Alvast bedankt voor je antwoord en bedankt voor dit heerlijk uitziende recept!

Beantwoorden
EV
Rutger 2019-04-08 07:13:13

Het ligt een beetje aan de inhoud van de tulbandvorm, maar over het algemeen kun je voor een tulband de hoeveelheden van deze cake maal anderhalf doen.

Beantwoorden
Anja 2019-04-07 06:44:44

Lijkt me een heerlijke cake. Is het verstandig om de chocolade stukjes eerst in een beetje bloem te doen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-04-08 07:14:54

Bij stukjes chocolade is dat niet nodig, dat is vooral handig bij (gewelde) gedroogde vruchten, om te voorkomen dat ze naar beneden zakken.

Beantwoorden