Deze heerlijke stroopwafelcake komt uit het boek Snelle klassiekers met een twist van Brenda Hoff. Brenda is bekend van haar blog Brenda kookt en ze heeft sinds vorig jaar dus ook haar eigen kookboek. In dit boek vind je, zoals de titel al duidelijk maakt, snelle klassiekers met een twist van Brenda. Wat denk je van quiche loirraine met zalm en lente-ui, hete bliksem uit de oven of vegetarische hachee. Stuk voor stuk lekkere en verrassende recepten! Deze stroopwafelcake met mascarponetopping zag er zo lekker uit dat ik niet kon wachten om hem te gaan bakken!

Stroopwafelcake met mascarponecake
Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 200 gr suiker
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 250 gr grof gehakte stroopwafels
  • 100 gr mascarpone
  • 30 gr poedersuiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Bereiding: Stroopwafelcake met mascarponetopping

Verwarm de oven voor op 160 ⁰C. Vet een cakevorm van 22 centimeter in met boter en bekleed hem met bakpapier.

Klop de suiker met de roomboter romig. Doe als het gemengd is de eieren erbij, één voor één, en klop steeds goed door. Als de eieren met de roomboter zijn gemengd, spatel je het zelfrijzend bakmeel en het zout erdoor tot een glad beslag.

Roer 200 gram van het stroopwafelkruim door het beslag en verdeel dit over de bakvorm.

Bak de cake 60-75 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is door een cocktailprikker in de cake te steken. Als de cocktailprikker er droog uit komt is de cake klaar. Stort de cake uit de cakevorm en laat hem afkoelen op een rooster.

Meng de mascarpone met de poedersuiker en verdeel dit over de afgekoelde cake. Bestrooi de cake tenslotte met het overige stroopwafelkruim.

Nieuwsgierig geworden naar Snelle klassiekers met een twist? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (10)
jonna@burgertrutjes 2017-01-08 08:22:09

Dit boek heb ik ook liggen, Brenda is een van mijn favoriete foodbloggers. De cake moet ik nog maken

Beantwoorden
JO
Demi | StudioKOOK 2017-01-09 09:01:22

Wat een heerlijke cake! Lijkt me ook een erg leuk boek.

Beantwoorden
DE
KariN 2017-01-16 17:28:09

Hoe zijn de verhoudingen als ik deze cake in een 20x20 vorm wil maken Rutger? Ik kan dit niet vinden in de omrekentabel.

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-01-16 21:57:08

Dat gaat lastig met dit recept, deze cake bakt het mooist in een traditionele langwerpige cakevorm.

Beantwoorden
Rachel 2017-01-27 13:56:13

Wat super leuk ik ga je volgen Rutger, je website had ik nog nooit eerder gezien maar het ziet er goed uit!

Beantwoorden
RA
Rutger 2017-02-01 11:08:07

Dankjewel :) Veel bakplezier!

Beantwoorden
Tessa 2017-02-18 15:12:37

Hoi Rutger, ziet er heerlijk uit!! Hoelang is deze cake te bewaren?

Beantwoorden
TE
Rutger 2017-02-20 11:10:38

Zonder de topping kan je de cake luchtdicht verpakt enkele dagen op kamertemperatuur bewaren. De topping zou ik er zo kort mogelijk voor het serveren opsmeren.

Beantwoorden
Sandra 2018-03-29 18:49:59

Lekker recept! Heb je gezien op Pinterest. Bij mij waren de stroopwafels alleen helemaal opgelost van binnen. Dus dat zag er iets anders uit. Het is wel heel machtig.

Beantwoorden
SA
Kristie 2019-02-27 15:59:49

Heerlijke Cake!

Beantwoorden
KR
Chavez Koree 2019-09-19 16:41:02

Ik heb een vraag over cakevorm. Ik heb 30 centimeter cakevorm. Kan jij basisrecept van deze cake zoeken?

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-09-23 14:16:34

Dat recept vind je hier: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/cake-basisrecept/

Beantwoorden
Dilleen Nijenhuis 2021-09-25 12:44:45

Hallo Rutger,

De stroopwafelstukjes zakken naar de bodem van de cake, hoe kan ik dat voorkomen?

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-09-26 21:16:59

Het kan zijn dat het beslag te luchtig was, of de stroopwafelstukjeste groot/zwaar.

Beantwoorden
Frederike 2022-01-15 20:57:26

Hoi Rutger, als ik hier een tulband van 2,4 liter van wil maken hoe reken ik dan de goede hoeveelheid vd ingredienten en de juiste baktijd uit?

Beantwoorden
FR
Rutger 2022-01-17 08:08:04

Hoi. Ik zou dan 1,5 keer het recept gebruiken en de tulband 60-75 minuten bakken op 160 graden.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.