Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 180 gr witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • rasp en sap van 1 citroen
  • ¼ tl zout
  • 135 ml olijfolie
  • 100 ml volle yoghurt
  • 225 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el verse tijmblaadjes, fijngehakt
  • Verder nodig
  • olijfolie, om in te vetten
  • 2 el volle yoghurt
  • 125 gr poedersuiker
  • verse tijmblaadjes
  • schijfjes citroen

Bij olijfolie denk je waarschijnlijk niet zo snel aan cake bakken, maar geloof mij, het is echt heerlijk. Dit recept komt uit mijn nieuwste bakboek; Het makkelijke bakboek. En makkelijk dat is dit recept zeker, het is een kwestie van alles in een kom doen, mengen en bakken maar! Kind kan de was doen! Naast olijfolie heb ik in dit cake recept ook yoghurt, citroen en tijm gebruikt. Alles bij elkaar geeft dat een heerlijke volle en frisse smaak aan deze olijfolie cake.

Tijdens het maken van dit boek, de foto’s video’s heb ik heel veel (en dankbaar) gebruik gemaakt van de beslagkommen van Mepal. Aangezien je voor de meeste recepten in mijn boek niet meer nodig hebt dan 1 kom, is er dus echt wel een hoofdrol weggelegd voor de beslagkom. Het leuke van de kommen van Mepal vind ik dat je ze in veel verschillen maten en kleuren hebt. Zo heb je voor iedere hoeveelheid deeg of beslag en voor in elke keuken de juiste beslagkom. De kommen zijn gemaakt van melamine, waardoor ze sterk zijn en makkelijk in de vaatwasser kunnen.

kommen rosti

Bereiding: Olijfoliecake met tijm en citroen

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met olijfolie en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe alle ingrediënten voor de cake – behalve de tijmblaadjes – in een kom en klop deze met een handmixer met gardes of garde. Mix het beslag niet te lang, als het een glad beslag is dan is het goed.

Meng tot slot de tijmblaadjes door het beslag en schep dit in de cakevorm. Strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in 55-70 minuten goudbruin en gaar. Test of de cake gaar is met een satéprikker. Zit er geen beslag meet aan de prikker als je deze in de cake prikt, dan is de cake gaar. Laat de cake 5-10 minuten afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Meng de yoghurt met de poedersuiker tot een glad glazuur en bestrijk de afgekoelde cake hiermee. Bestrooi dit met tijmblaadjes en garneer met de citroenschijfjes.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Het makkelijke bakboek? Kijk dan hier voor meer informatie!

Het makkelijke bakboek

Met dank aan Mepal voor de mooie beslagkommen!

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Lieke 2019-09-26 13:07:58

Kan je deze cake na het bakken en met het glazuur luchtdicht verpakt bewaren?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-09-30 14:02:09

Jazeker, al is het wel het lekkerste om het glazuur er zo kort mogelijk van te voren op te doen.

Beantwoorden
Kees van der Plas 2019-09-23 09:40:48

Ik nu ook het makkelijke bakboek binnen. Maar hier staat ook het recept van de perentaart niet in. In welk boek staat dit recept wel.

Beantwoorden
KE
Rutger 2019-09-23 14:09:25

Welke perentaart bedoel je?

Beantwoorden
Hetty 2019-09-22 09:11:23

Hoi Rutger, kunnen de bloem en bakpoeder vervangen worden door zelfrijzend bakmeel?

Verder de complimenten voor de mooie bakbijbel. Ik heb hem gekregen en ik heb er één voor mijn dochter gekocht, want die ging er zowat met de mijne vandoor.

Hartelijke groet, Hetty

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-09-23 14:10:41

Hoi! De verhouding komt redelijk overeen, dus je zou ook zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken.

Beantwoorden
Carina 2019-09-22 08:34:30

Wauw weer leuke recepten in het makkelijke bakboek en weer dik dat boek😀
Had ik niet verwacht, maar ik mag voor mijn schoonzus de smeuïge chocolade taart maken.
Hou er zo van🎂🧁

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-09-23 14:10:57

Geniet er van!

Beantwoorden
Yvonne van Dijk 2019-09-22 08:18:12

Wat voor soort olijfolie gebruik je? Extra vergine lijkt mij wat heftig.

Beantwoorden
YV
Rutger 2019-09-23 14:12:01

Ik gebruik een milde olijfolie, extra vergine kan maar is qua smaak inderdaad wat aan de sterke kant en ook wel erg prijzig voor in een cake.

Beantwoorden