- Voor het beslag
- 180 gr witte basterdsuiker
- 3 eieren
- rasp en sap van 1 citroen
- ¼ tl zout
- 135 ml olijfolie
- 100 ml volle yoghurt
- 225 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 el verse tijmblaadjes, fijngehakt
- Verder nodig
- olijfolie, om in te vetten
- 2 el volle yoghurt
- 125 gr poedersuiker
- verse tijmblaadjes
- schijfjes citroen
Bij olijfolie denk je waarschijnlijk niet zo snel aan cake bakken, maar geloof mij, het is echt heerlijk. Dit recept komt uit mijn nieuwste bakboek; Het makkelijke bakboek. En makkelijk dat is dit recept zeker, het is een kwestie van alles in een kom doen, mengen en bakken maar! Kind kan de was doen! Naast olijfolie heb ik in dit cake recept ook yoghurt, citroen en tijm gebruikt. Alles bij elkaar geeft dat een heerlijke volle en frisse smaak aan deze olijfolie cake.
Tijdens het maken van dit boek, de foto’s video’s heb ik heel veel (en dankbaar) gebruik gemaakt van de beslagkommen van Mepal. Aangezien je voor de meeste recepten in mijn boek niet meer nodig hebt dan 1 kom, is er dus echt wel een hoofdrol weggelegd voor de beslagkom. Het leuke van de kommen van Mepal vind ik dat je ze in veel verschillen maten en kleuren hebt. Zo heb je voor iedere hoeveelheid deeg of beslag en voor in elke keuken de juiste beslagkom. De kommen zijn gemaakt van melamine, waardoor ze sterk zijn en makkelijk in de vaatwasser kunnen.

Bereiding: Olijfoliecake met tijm en citroen
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met olijfolie en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe alle ingrediënten voor de cake – behalve de tijmblaadjes – in een kom en klop deze met een handmixer met gardes of garde. Mix het beslag niet te lang, als het een glad beslag is dan is het goed.
Meng tot slot de tijmblaadjes door het beslag en schep dit in de cakevorm. Strijk de bovenkant glad.
Bak de cake in 55-70 minuten goudbruin en gaar. Test of de cake gaar is met een satéprikker. Zit er geen beslag meet aan de prikker als je deze in de cake prikt, dan is de cake gaar. Laat de cake 5-10 minuten afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.
Meng de yoghurt met de poedersuiker tot een glad glazuur en bestrijk de afgekoelde cake hiermee. Bestrooi dit met tijmblaadjes en garneer met de citroenschijfjes.
Ben je nieuwsgierig geworden naar Het makkelijke bakboek? Kijk dan hier voor meer informatie!





