Ben je op zoek naar een bijzondere lekkernij? Met dit Libanese sfouf recept verras je jezelf en je gasten met een heerlijke smaakvolle cake. De cake is prachtig geel van kleur en dit komt door de kurkuma (geelwortel). 

Libanese sfouf - Recept

Dit sfouf recept komt uit de Bijbel van de Libanese keuken. Ik keek al een tijd uit naar dit nieuwe boek van Merijn Tol en dat is terecht. Het is een heerlijk boek geworden met de lekkerste Libanese recepten. Van kibbeh, tabouleh en mezze tot fatteh, mujadara en ma’moul. Mijn exemplaar zit al vol met post-its, omdat ik er heel veel uit wil maken! Dit recept voor Libanese sfouf is het eerste dat ik uit het boek gemaakt heb, en dat smaakt naar meer!

Libanese sfouf - Recept

Wat is Libanese sfouf?

Sfouf is een knalgele typisch Libanese cake. De cake is geel van de kurkuma, zacht door de zonnebloemolie en gemaakt zonder eieren. Sfouf wordt vooral gebakken voor verjaardagen en (religieuze) feesten. Deze Libanese kurkumacake is verslavend lekker. 

Om de kurkumacake extra smaakvol te maken kun je wat oranjebloesemwater toevoegen. Ik vond dat een hele fijne toevoeging. Je kunt dit recept ook heel makkelijk vegan maken. Gebruik dan in plaats van de melk een plantaardige vervanger, bijvoorbeeld amandelmelk. De versie op de foto is bestrooi met pijnboompitten, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld (gehakte) pistachenoten of sesamzaad over het beslag te strooien. De cake is op basis van bloem en fijne semolina (fijngemalen griesmeel). Fijne semolina kun je makkelijk vinden in Turkse en Marokkaanse supermarkten. 

Libanese sfouf - Recept

Kurkumacake bewaren

Deze heerlijke kurkumacake kun je 4-6 dagen bewaren op kamertemperatuur. Zorg dan wel dat je de cake luchtdicht verpakt. Je kunt de sfouf ook invriezen, dan blijft hij 2-3 maanden lekker.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 150 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 160 gr fijne semolina
  • 225 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 el gemalen kurkuma
  • 200 ml melk (of amandelmelk voor een vegan cake)
  • 125 ml zonnebloemolie
  • ½ el oranjebloesemwater, optioneel
  • 25 gr pijnboompitten
  • Verder nodig
  • 2 el tahina (optioneel)
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Zelf Libanese sfouf maken 

Gebruik voor dit kurkumacake recept een vierkant bakblik van 25×25 centimeter of een rechthoekige vorm van ongeveer 20×26-28 centimeter of een ronde vorm met een doorsnede van 24-26 centimeter. 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de vorm die je gebruikt met de tahina of bekleed de bakvorm met bakpapier. 

Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de semolina, de suiker, het zout en de kurkuma. Voeg de melk, zonnebloemolie en naar wens het oranjebloesemwater toe en klop alles met een garde of (hand)mixer met garde(s) kort tot een glad beslag. 

Kurkumacake bakken

Schep het beslag in de bakvorm en strijk het glad. Verdeel de pijnboompitten of pistaches over het beslag. Bak de cake in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Check of de kurkumacake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. 

Laat de sfouf afkoelen en snijd ‘m in ruiten of vierkantjes. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Bijbel van de Libanese keuken? Kijk hier voor meer informatie!

De bijbel van de Libanese keuken
Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Pascale 2023-06-07 09:33:49

Dat ziet er lekker uit. Hoe zou ik het recept aan moeten passen als ik verse kurkuma wil gebruiken?

Beantwoorden
PA
Rutger 2023-06-12 11:04:58

Dat durf ik je niet te zeggen, daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
Karin 2023-06-09 12:54:48

Waar gebruik je de tahin in het recept?

Beantwoorden
KA
Rutger 2023-06-12 11:04:00

Om de vorm mee in te vetten, zeker als je geen bakpapier gebruikt.

Beantwoorden
Anja 2023-07-03 17:19:28

Hallo Rutger, ik heb de cake gisteren gemaakt met amandelmelk en per ongeluk met rozenwater omdat lezen moeilijk is 😂. De smaak is heerlijk maar de cake valt heel makkelijk uit elkaar wanneer je hem in stukken snijdt. Enig idee wat ik anders zou kunnen doen? Zou dat probleem minder zijn met gewone melk?

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-07-10 08:39:33

Hi! Dat klinkt ook heel lekker, met rozenwater! Kan het zijn dat je de cake iets te lang gebakken hebt? Of op hete lucht? Dan kan de cake iets te droog worden, waardoor het makkelijk uit elkaar valt.

Beantwoorden
Piet Seefat 2023-08-12 14:13:38

Beste Rutger vandaag Libanese sfouf aan het maken ben benieuwd .nieuwe onbekende ingrediënten zoals tahini , sesampasta smaakt een beetje naar pindakaas . En het bekende maar eigenlijk nooit gebruikte kurkuma . Het beslag was in ieder geval al lekker . Maarre de bijbel van de Libanese,keuken is deze van Merijn Tol ? Wordt wel verwezen naar Bol.com maar deze pagina is opgegeten door een eenhoorn dus zegge niet te vinden .....

Groetjes Piet Seefat

Beantwoorden
PI
Rutger 2023-08-17 08:05:28

Ha Piet. De Libanese bijbel is inderdaad van Merijn Tol.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.